Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік і аудит.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
38.96 Кб
Скачать

3. Структура системи внутрішнього контролю

Що стосується структури і завдань системи внутрішнього моніторингу, звичайно ж, не можна виділити якусь єдину модель їх створення і формування. Однак не складе труднощів назвати деякі загальні риси її побудови, які можна помітити в багатьох компаніях.

Так, система внутрішнього контролю організовується за участю кількох служб. Для деяких з них ця сфера діяльності є основною, для інших – другорядною. До першої категорії відносять службу економічної безпеки та контрольно-ревізійну структуру. У другу групу входить служба персоналу, а також фінансово-економічна та юридична структури. Що стосується підрозділу, що відповідає за корпоративне управління, воно займає одну з головних позицій, оскільки здійснює контроль над регламентацією основних процедур управління.

Внутрішній контроль на підприємстві має досить складну структуру. Так, служба економічної безпеки здійснює постійний контроль важливих підсистем управління, визначає випадки серйозних порушень покладеної норми, а також проводить профілактичну роботу щодо запобігання таких. Що стосується контрольно-ревізійного управління, його метою є періодичне проведення перевірок фінансово-господарської роботи підрозділів, і, найголовніше, здійснення контролю над дотриманням регламенту управління. Фінансово-економічна служба проводить збір інформації і відповідає за планування, тобто за той фактор, який є відмінною рисою ефективного управління. Служба персоналу займається кадровими питаннями і проводить перевірку майбутніх співробітників. Юридичний же відділ несе відповідальність за врегулювання всіх правових питань.

Система внутрішнього контролю має кілька цілей свого проведення. Так, вона займається наступним:

1. Здійснює упорядковану й ефективну діяльність компанії.

2. Стежить за тим, щоб політики керівництва дотримувався кожен співробітник підприємства.

3. Забезпечує збереження майна компанії.

Серед об’єктів системи внутрішнього контролю називають цикли діяльності будь-якої організації: постачання, виробництво і реалізація. А однією з важливих функцій є контроль над тим, щоб всі співробітники дотримувалися свої прямі обов’язки.

Система внутрішнього контролю для своєї реалізації використовує кілька основних методів:

1. Бухгалтерський, фінансовий та управлінський облік.

2. Контроль, ревізія і аудит.

3. Використання теорії управління.

Оцінка системи внутрішнього контролю визначає ступінь довіри аудитора до поданої звітності та впливає на його думку при складанні аудиторського висновку.

Рівень надійності може бути оцінений або з точки зору якості ( високий, середній, низький), або з точки зору ступеня ймовірності пропусків і попередження помилок.

Виходячи з того, що в даний час є багато господарських операцій, сучасний облік вести складно, багато великі підприємства прагнуть до створення власної системи внутрішньої перевірки. Вся справа в тому, що цей захід допомагає забезпечити надійність і правильність бухгалтерської звітності, а також підтримувати імідж надійного партнера і звести до мінімуму витрати на зовнішній аудит.