Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат.doc
Скачиваний:
543
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
211.46 Кб
Скачать

Veni, vidi, vici.

Прийшов, побачив, переміг.

За свідченням Плутарха, цією фразою Юлій Цезарь повідомив в листі до свого друга Амінтію про перемогу у битві при Зелі в серпні 47 року до н. е. над понтійським царем Фарнаком.

Висновок

Життя цього великого полководця досить насичене і різноманітне, саме тому потребує багатьох досліджень. Своєю діяльністю ця людина змінила світ, світову культуру та й власне хід історії.

Його реформи у дещо зміненому вигляді збереглися і до наших днів у вигляді календаря «за старим стилем», правил дорожнього руху та системи законодавства і системи управління.

Крім того слід згадати його здобутки у військовій сфері, адже ця людина була неперевершеним стратегом і тактиком, що, звісно, дозволяє нам досліджувати військове мистецтво того часу і використовувати різні його прийоми у наш час, хоч і з сучасними технологіями.

Цезар був не тільки полководцем, а й письменником, одним з кращих римських прозаїків, що дозволяє нам черпати знання та збагачуватись культурно завдяки його творам.

Діяльність Цезаря докорінно змінила культурний і політичний вигляд Західної Європи і залишила визначний слід в житті наступних поколінь європейців.

Ім'я Цезаря і сьогодні живе у термінах «кайзер» і «цар», а також Юлій (Iulius) у поширеній в багатьох мовах назві липня — July, Juli.

Завдяки діяльності цієї видатної людини ми можемо ознайомитись з історією Давнього Риму і вивчити її.

Список літератури

  1. Історія держави і права зарубіжних країн: Посіб. для підготов, до іспитів /В. І. Орленко, В. В. Орленко. - 3-є вид. стереотип. - К.: Вид. ПАЛИВОДА А. В., 2008. - 244 с.

  2. Хрестоматія з історії держави і права зарубіжних країн/За ред. З.М.Черниловского. - М.: 2004. С.12-25

  3. Всесвітня історія держави/Н. К. Вагиленко. - К., 2006. – с. 32

  4. История государства и права зарубежных стран. \ Под ред. Н.А. Крашенинниковой и проф. О.А.Жидкова. – М., 2006

  5. Белявский В.А. Тайны Древнего Рима. – М.: Вече, 2001

  6. Тураев Б. А. История Древнего мира. – Минск, 2000