Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат.doc
Скачиваний:
527
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
211.46 Кб
Скачать

15

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ

ФАКУЛЬТЕТ МОРСЬКОГО ПРАВА І МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра: Англійська мова гідрографії і морського радіозв’язку

Реферат на тему: «Життя та діяльність римського імператора Гая Юлія Цезаря»

Роботу виконала:

курсант 1312 групи

Хамалич Н.О.

Роботу перевірила:

старший викладач

Куян Г. Г.

Одеса – 2012

План

Вступ

  1. Ранні роки.

  2. Політична діяльність.

  3. Реформи Цезаря.

  4. Вбивство Цезаря.

  5. Гай Юлій Цезар — письменник.

  6. Афоризми та висловлювання.

Висновок

Список літератури

Вступ

Гай Юлій Цезар ( лат. Gaius Iulius Caesar; 13 липня, або, за іншими даними, 12 липня 100 або 102 до н.е. - 15 березня 44 до н.е.) - давньоримський державний і політичний діяч, диктатор, полководець, письменник.

Своїм завоюванням Галії Цезар розширив римську державу до берегів північній Атлантики і підпорядкував римському впливу територію сучасної Франції, а також почав вторгнення на Британські острови. Діяльність Цезаря докорінно змінила культурний і політичний вигляд Західної Європи і залишила незгладимий слід у житті наступних поколінь європейців. Гай Юлій Цезар, володіючи блискучими здібностями військового стратега і тактика, отримав перемогу в битвах громадянської війни і став єдиновладним повелителем Pax Romana.

Поряд з Гнеем Помпеєм він почав реформування римського суспільства і держави, яка вже після його смерті призвело до встановлення Римської імперії. Цезар хотів централізованого управління республікою. Злі язики говорили, що він прагне до царської влади. Проте Цезар, пам'ятає про невдалу практиці правління перших семи царів, пішов іншим шляхом: став довічним диктатором. Він наполягав на тому, щоб його називали просто - Цезар.

Його вбивство привело до відновлення громадянських воєн, занепаду Римської республіки і зародження Імперії, яку очолив усиновлений їм Октавіан Август.

1. Ранні роки

Гай Юлій Цезар походив із стародавнього і знатного патриціанського роду Юліїв. Він сам з притаманною справжньому римлянові гордістю підносив свій рід до напівлегендарних царів і навіть до богів. Мати Цезаря — Аврелія — була зі стародавнього і знатного, але плебейського роду Авреліїв. Незважаючи на знатність походження, родина Цезаря традиційно була зв'язана з противниками сенатського режиму, з тими, кого вважають представниками демократичного крила. Така традиція могла йти від матері, в роду якої були не тільки консули, але й народні трибуни. Також сестра його батька — Юлія, була одружена зі знаменитим Гаєм Марієм. Гай Юлій Цезар народився в Субури, передмісті Риму, що знаходився неподалік від Форуму, в патриціанської сім'ї з роду Юліїв, який грав чималу роль в історії Риму з найдавніших часів.

Рід Юліїв вів свій родовід від Дзига, сина троянського старійшини Енея, який, згідно міфології, був сином богині Венери. Перебуваючи на вершині своєї слави, в 45 році до н. е. Цезар заклав храм Венери Прародительки в Римі, натякаючи, тим самим, на свою спорідненість з богинею. Стародавність самої сім'ї Цезарів встановити важко (перший відомий належить до кінця V ст. до н. е.). Батько майбутнього диктатора, теж Гай Юлій Цезар старший ( проконсул Азії), зупинився у своїй кар'єрі на посаді претора. З материнської сторони Цезар походив з родини Котта роду Аврелієм з домішкою плебейської крові. Дядьки Цезаря були консулами: Секст Юлій Цезар (91 до н. е.), Луцій Юлій Цезар (90 до н. е.)

Батька Гай Юлій Цезар втратив у шістнадцятирічному віці; з матір'ю ж зберіг тісні дружні відносини до її смерті в 54 до н. е.