Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль по ОПГ / МВ_СРС_ОПГ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
287.23 Кб
Скачать
  1. Травматизм та професійні захворювання в галузі. Розслідування нещасних випадків

Вивчення цієї теми здійснюється студентами під час підготовки індивідуальної роботи з дисципліни «Охорона праці в галузі» у відповідності до вимог «Методичних вказівок до індивідуальної роботи з курсу «Охорона праці в галузі» для студентів всіх напрямів підготовки денної та заочної форм навчання, 2012 (електронний ресурс)».

Література: [9; 19; 23, с. 145-172; 24, с. 156-201, с. 224-238, с.253-262;].

  1. Спеціальні розділи охорони праці в галузі професійної діяльності

Матеріал вивчається студентами при підготовці та виконанні практичної роботи № 1 з дисципліни «Охорона праці в галузі». Основними нормативними документами при вивченні цієї теми є відповідні галузеві правила. Посилання на них наведені в методичних вказівках до виконання практичних робіт.

Література: [37].

  1. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях

Матеріали цієї теми безпосередньо стосуються студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр». Вони проводять самостійні наукові дослідження в учбових, експертних та виробничих лабораторіях з метою подальшого написання науково-дослідної роботи і повинні вміти організувати власні наукові дослідження з урахуванням можливих ризиків на робочих місцях.

При виконанні робіт в лабораторії на працюючих можуть впливати небезпечні та шкідливі виробничі фактори:

  • фізичні: виробниче обладнання (обладнання, що працює під тиском, центрифуги, лабораторне скло, ріжучий, колючий інструментарій, гострі краї задирки та ін..); електричний струм, ультрафіолетове, електромагнітне випромінювання, недостатня освітленість, відхилення вологості і температури робочої зони від встановлених норм, підвищена (знижена) рухомість повітря, підвищений вміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони, підвищений шум, гаряча вода та пара тощо;

  • хімічні: реактиви, хімічні засоби, канцерогенні, подразнюючі, сенсибілізуючі, мутагенні, алергенні та інші речовини;

  • біологічні: мікроорганізми (бактерії, віруси, рикетсії, спірохети, хламідії, гриби; гельмінти, найпростіші та ін., а також продукти їхньої життєдіяльності; культури клітин і тканин, генетичні фрагменти, діагностичні препарати тощо);

  • нервово-психічні перевантаження (перенапруга зорового аналізатора, розумові перевантаження, монотонність праці при масових дослідженнях зразків).

Лабораторія повинна бути обов’язково забезпечена водопроводом (бажано, щоб крани відкривалися за допомогою ліктів), каналізацією, електрикою, засобами зв’язку, вентиляцією (автономною припливно-витяжною), опаленням (опалювальні прилади повинні мати гладку поверхню, що легко очищується), газифікована.

При орієнтуванні вікон на південь необхідно передбачити захист робочих столів від попадання прямого сонячного світла шляхом встановлення світлозахисних плівок, жалюзі з матеріалу, стійкого до дезинфікіантів.

Поверхня стін, перегородок, стель має бути гладкою, легкодоступною для вологого прибирання і дезінфекції. На висоту 1,5 м стіни облицьовують глазурованою плиткою або фарбують олійною фарбою світлих тонів. Підлога має бути гладкою, легко митися, стійка до дії деззасобів, без щілин, тріщин. Шви лінолеуму повинні бути ретельно пропаяні. Стики опорядження стін, підлоги, стелі повинні мати закруглення (галтелі) для зручності прибирання. Ширина основної проходів до робочих місць або між двома рядами обладнання має бути не менше 1,5 м з урахуванням виступаючих конструкцій.

На кожну одиницю обладнання, що використовується, має бути розроблена і затверджена керівником установи та вивішена на робочому місці інструкція з експлуатації, графіки технічного обслуговування і графіки повірки (для засобів вимірювальної техніки).

Робочі поверхні меблів повинні бути із водонепроникного, кислотно-лужностійкого, незгораючого матеріалу, який не псується від обробки вогнем та дезінфікуючими розчинами. Стандартна ширина робочої поверхні 76 см.

Спеціальний одяг, взуття та інші засоби індивідуального захисту повинні відповідати характеру та умовам роботи, що виконуються, згідно діючих галузевих норм.

Крім вищенаведених загальних вимог щодо безпеки проведення робіт в лабораторії, треба також передбачити:

- забезпечення електробезпеки;

  • дотримання вимог щодо зберігання реактивів та інших хімічних речовин та витратних матеріалів (світлочутливих, термолабільних, токсичних, вибухопожежонебезпечних тощо);

  • графіки поточного вологого прибирання та дезінфекції;

  • спеціальні вимоги щодо облаштування термостатних, боксів, стерилізаційних, автоклавних кімнат тощо;

  • порядок дій при ліквідуванні аварій, пожеж і вибухів та нещасних випадків під час роботи в лабораторіях.

Література: [22, с. 260-261, с. 283-285; 23, с. 5-6; 34; 35].