Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль по ОПГ / МВ_СРС_ОПГ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
287.23 Кб
Скачать
  1. Основні законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі

Законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі. Галузеві програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Загальне знайомство із змістом та безпосереднє вивчення законів та нормативно-правових актів з охорони праці в галузі здійснюється при підготовці до практичних робіт з курсу «Охорона праці в галузі» та під час їх виконання під керівництвом викладача, а також під час виконання індивідуальної роботи з дисципліни. Студентам необхідно працювати із джерелами, наведеними у списку літератури до відповідних методичних вказівок.

Література: [1-8].

  1. Система управління охороною праці в організації

Плани локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій. Мета та основні параметри планів. Аналітична та оперативна частина плану.

На потенційно небезпечні підприємства та об’єкти (де можливі аварії із залповими викидами вибухонебезпечних і токсичних продуктів, вибухами й загоряннями (пожежами) в апаратурі, виробничих приміщеннях і зовнішніх спорудах, які можуть призвести до зруйнування будинків, споруд, технологічного устаткування ураження людей та негативного впливу на довкілля) поширюється нормативний акт НПАОП 0.00-4.33-99 «Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій» (із змінами та доповненнями Держгірпромнагляду від 01.10.2007 р.).

Цей документ встановлює:

- порядок розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС);

- вимоги до їх складання, змісту та форми;

- процедуру затвердження й перегляду ПЛАС.

Метою ПЛАС є планування дій (взаємодії) персоналу підприємства, спецпідрозділів, населення, центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо локалізації і ліквідації аварій та пом’якшення їх наслідків.

Основні складові ПЛАС – це аналітична частина, в якій міститься аналіз потенційних небезпек, можливих аварій та їхніх наслідків і оперативна частина, що регламентує порядок взаємодії та дій персоналу, спецпідрозділів і населення (при потребі) в умовах аварій. Зміст оперативної частини змінюється залежно від рівня аварії, на який вона поширюється.

Аварії в залежності від їх масштабу можуть бути трьох рівнів:

  • рівень «А» - характеризується розвитком аварії в межах одного структурного підрозділу підприємства (цеху, відділення, виробничої дільниці);

  • рівень «Б» - характеризується переходом аварії за межі структурного підрозділу і розвитком її в межах підприємства;

  • рівень «В» - характеризується розвитком і переходом аварії за межі підприємства та можливістю впливу вражаючих чинників аварії на населення селітебної зони і довкілля.

ПЛАС повинен охоплювати всі рівні розвитку аварії, які встановлені в аналітичній частині в процесі аналізу потенційних небезпек, та має розроблятися з урахуванням усіх станів підприємства (об’єкта): пуск, робота, зупинка і ремонт.

ПЛАС повинен бути узгоджений з територіальними управліннями Держгірпромнагляду, з територіальними органами МНС, з територіальними установами державної санепідслужби та, при потребі, з органами місцевого самоврядування. Затверджується ПЛАС керівником підприємства, а для аварій рівня «В» оперативна частина ПЛАС затверджується ще й органами місцевого самоврядування. За якість розробки і впровадження ПЛАС відповідає власник (керівник) підприємства.

Розробка ПЛАС може здійснюватися власником самостійно, або із залученням спеціалізованих організацій, які мають дозвіл на виконання такої роботи.

ПЛАС переглядається через кожні 5 років. Позачерговий перегляд ПЛАС (повністю або частково) здійснюється за приписом органів Держгірпромнагляду, а також при змінах у технології, апаратурному оформленні, метрологічному забезпеченні технологічних процесів, зміні в організації виробництва, за наявності даних про аварії на аналогічних підприємствах (об’єктах).

ПЛАС має переглядатися і корегуватися з урахуванням змін житлового будівництва й розвитку в даному районі, вдосконалення дій під час аварій і досвіду, накопиченого під час тренувань та перевірок.

Складання аналітичної частини ПЛАС. Аналіз небезпеки підприємства (об’єкта) проводиться на основі докладного розгляду його стану згідно із вимогами НПАОП 0.00-4.33-99 [21], міжгалузевої і галузевої нормативної документації, рекомендацій довідкової і науково-технічної літератури, а також з урахуванням аварій і аварійних ситуацій, що відбувалися на ньому та на аналогічних підприємствах (об’єктах) (рис. 1).

  1. Визначення наявності

Небезпечних речовин (НР): вибухопожежонебезпечних та шкідливих

Небезпечних режимів роботи обладнання (за певними параметрами: тиск, вакуум, температура, напруга, склад технологічного середовища)

Небезпечних об’єктів (за певними видами небезпек: пожежа; вибух усередині обладнання, будівлях або спорудах; розрив або зруйнування обладнання; викид шкідливих речовин; сполучення перелічених видів небезпек )