Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
00000.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
66.27 Кб
Скачать

3 Поліпшення якості продукції

3.1 Сучасний стан ринку

Український ринок згущеного молока сьогодні характеризується високою конкуренцією. Виробництвом молочних консервів займаються близько 30 підприємств, з яких великих компаній приблизно десять. При цьому лише на чотири з них припадає близько половини загального виробництва згущених молочних консервів в Україні.

Найбільшим виробником молочних консервів на українському ринку є ЗАТ «Куп'янський МКК». Серйозну конкуренцію йому становить ЗАТ «Білицький МКК». Третє місце займає ВАТ «Ічнянський МКК».

За оперативними даними Держмитслужби у 2009 році було експортовано згущених молочних продуктів близько 933 тис. тонн в перерахунку на молоко, що на 20% менше ніж за 2008 рік. Імпорт згущених молокопродуктів за цей період склав 469 тис. тонн молокопродуктів в перерахунку на молоко або в 2 раза більше ніж за 2008 рік.

Одним з факторів формування жорсткого конкурентного поля є імпорт молочних консервів в Україну. Найбільша питома вага в секторі постачання продукції припадає на республіку Білорусь. Середній показник цієї країни у загальному обсязі імпорту за I квартал 2010 року становить 55%. На другому місці знаходиться Польща із показником 31,12% [2].

Проте на дний момент спостерігається тенденція збереження обсягів експорту на тлі скорочення виробництва згущенного молока загалом. Основний обсяг продукції спрямований в Азербайджан, Туркменістан, Вірменію, Грузію, Казахстан, Молдову, Узбекистан, Киргизстан, Монголію й Таджикистан.

В останні роки в Україні стабільно зростали обсяги виробництва згущених молочних консервів. Проте зараз ситуація на ринку молочних консервів вкрай несприятлива. Конкуренція загострилася, подорожчала імпортна та вітчизняна сировина, істотно понизився рівень споживання косервів.

Оскільки для виробництва молочних консервів потребні такі сировинні компоненти, як молоко та цукор (не розглядаючи різноманітні добавки та наповнювачі), слід зауважити, що їх ринкова ціна буде суттєво впливати на динаміку виробництва згущеномолочної продукції.

Індекс споживчих цін (ІСЦ), що характеризує зміни у часі загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання, протягом 2007-2009 мав зміни, що позначилися на попиті згущеного .

До того ж, скорочення ємності ринку згущеномолочних консервів обумовлено зниженням рівня споживання цього продукту харчування.

Зменшення обсягу виробництва згущеномолочних консервів можна відстежити й за динамікою надходження молока на переробні підприємства.

Вітчизняний споживач стає все більш вимогливим при виборі продуктів харчування, і молочні консерви купуються все рідше. Зниження споживання продукції пов'язано зі зміною переваг споживача та зростанням пропозиції таких продуктів, які по відношенню до згущеному молоку є субститутами. Українці витрачають все менше часу на приготування їжі вдома. Великий спектр різноманітних готових кондитерських виробів призвело до різкого зниження домашньої випічки, у тому числі й з використанням згущеного молока.

Проте у цьому є й позитивний момент для виробників молочних консервів. Адже зберігається позитивна динаміка закупівель згущеного молока промисловими споживачами, що використовують цей продукт у якості інгредієнта і добавки до випускаємих виробів. У першу чергу, попит на згущене молоко в цьому сегменті ринку споживання формують ті ж самі кондитерські компанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]