Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab-akhu.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
12.34 Mб
Скачать

1.2.2. Реле різниці тиску

Реле різниці тиску призначено для захисту компресора у разі порушення роботи масляного насоса. Коли різниця тиску на нагнітальній стороні насоса і його всмоктуючій стороні (тиск в картері) стає менше допустимого значення (менш ) реле розмикає (пряме спрацьовуванняРпс) електричні контакти живлення двигуна компресора і зупиняє його. Таке реле так само називається реле контролю мастила.

Принципова схема реле різниці тиску типу РКС-1, приведена на рис. 1.3. Реле типу РКС має два сільфони 1 і 8, що впливають на загальний важіль 2. У нижній сільфон 1 (плюсовий) подається тиск вищий Р1, ніж у верхній 8 (мінусовий) Р2. Коли різниця цього тиску стає вищою за силу стислої пружини 3, важіль 2 повертається навколо осі О1 за годинниковою стрілкою. У цьому ж напрямі обертається і важіль 9, сполучений з ним шарнірно під певним кутом. Кут між важелями фіксується гвинтом 15 і пружиною 16. Поворот важеля 9 викликає переміщення кінця пружини 10 управо. Коли кінець пружини перетне вісь перемикального повідця 12, составляюча сила розтягнутої пружини почне обертати повідець навколо шарніра О2 проти годинникової стрілки. Повідець, захоплюючи за собою контактну

пластину 13, викликає різке замикання контактів 14.

Рисунок 1.3. - Реле різниці тиску РКС-1: а) – зовнішній вид; б) – схема конструкції

Задана різниця тиску регулюється гвинтом 7. Коли гайка 4 опускається, стискаючи пружину 3, різниця тиску збільшується. Значення різниці тиску указується на шкалі 6 стрілкою 5.

Пояснення. 1. Диференціал в РКС – не регульований. Необхідне його значення встановлюється на заводі при збірці реле гвинтом 11.

Коли різниця тиску ΔР = Р1 – Р2 стає менше заданої, контакти розмикаються і із збільшенням цієї різниці на величину диференціала контакти замикаються.

1.2.3. Реле протоку

Реле протоку типу РП – 67 (рис.1.4) призначено для вимикання компресора при зниженні тиску води, що циркулює через сорочки його циліндрів. Реле РП - 67 установлюють

на зливі води із сорочок циліндрів компресора. Насадкою 5 регулюється тиск води в корпусі 1 і відповідно її витрати, при якій відключається компресор. При певному тиску води мембрана 2 прогинається й впливає на мікроперемикач 3, контакти 4 якого замикаються. Зниження тиску до певного значення приводять до розмикання контактів 4 в ланцюзі живлення двигуна компресора.

Пояснення. Тиск води на виході з реле протоку дорівнює атмосферному. При надлишковому тиску води менш 0,04 МПа контакти реле завжди розімкнуті.

2. Порядок виконання роботи

2.1. По принципових схемах, приведених на рис. 1.2 і рис. 1.3, вивчити принцип дії реле тиску типу РД-1 і реле різниці тиску типу РКС-1, та використовувати ці знання на натурній конструкції наданих реле.

2.2. Провести часткове розбирання реле, що вивчаються, для з'ясування принципу їх дії і способів настройки. Відповідно до принципових схем знайти всі елементи і пояснити їх призначення у конструкції. Визначити розмикаючи і замикаючі електричні контакти двох типів реле і пояснити їх призначення в схемі захисту компресора.

2.3. У реле низького тиску РД-1 визначити, що відбувається з тиском виключення (прямого спрацьовування Рпс) і включення (зворотного спрацьовування Рзс) при обертанні гвинтів настройки діапазону прямого спрацьовування і зворотного спрацьовування (диференціала) по і проти годинниковій стрілці. Записати, скільки повних оборотів можна зробити гвинтом завдання настройки прямого спрацьовування N і гвинтом зворотного спрацьовування M.

Побудувати статичні характеристики реле низького тиску Рпс=f(M), і Рзс=f(N), якщо діапазон прямого спрацьовування складає -0,3 … + 4,0 МПа, а діапазон зони повернення 0,4 … 2,5 МПа.

2.4. У реле різниці тиску РКС-1 визначити, що відбувається з тиском прямого і зворотного спрацьовування при обертанні гвинта настройки спрацьовування різниці тиску по і проти годинниковій стрілці. Визначити, скільки повних оборотів М можна зробити гвинтом діапазону настройки прямого спрацьовування.

Зменшити гвинтом настройки значення до спрацьовування контактів реле. Орієнтовано встановіть це значення і дайте пояснення причини його спрацьовування.

Побудувати статичну характеристику реле різниці тиску Рпс=f(M), якщо діапазон прямого спрацьовування складає -0,2 + 1,8 МПа

Визначити диапазон зони повернення реле РКС встановлений на заводі виготовнику.

2.5. Скласти коротку технічну характеристику приладів, що вивчаються, користуючись інструкцією з експлуатації, літературою 1, 2, 3 і 4, і даними, що є на них. Вкажіть межі регулювання тиску включення (РД-1 і РКС-1) і диференціала (РД-1). Підрахувати, наскільки зміниться тиск прямого спрацьовування (Рпс.) і зворотного спрацьовування (Рзс.) при повороті відповідних гвинтів на один оборот, використовуючи формулу:

ΔРпс = пс мах Рпс.min) /N,

ΔРзс = зс мах Рзс min) /М,

де N і М – число повних оборотів гвинтів настройки прямого і зворотного спрацьовування.

Ці дані внести до технічної характеристики реле тиску і різниці тиску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]