Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab-akhu.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
12.34 Mб
Скачать

Література

  1. Канторович В.И. Основы автоматизации холодильных установок. - М.: Пищ. пром-ть, 1976. – 277 с.

  2. Ужанский В.С. Автоматизация холодильных машин и установок. – М.: Легкая и пищ. пром-ть, 1982.- 304 с.

  3. Ужанский В.С., Каплан П.Г., Вольская П.С. Холодильная автоматика. Справочник. – М.: Пищ. пром – ть, 1971. – 463 с.

  4. Канторович В.И. и Подлипенцева З.В. Основы автоматизации холодильных установок. - М.: ВО Агропромиздат, 1987, 287с.

  5. Методические указания к лабораторным работам по курсу «Автоматика и автоматизация производственных процессов» для студентов специальностей 0529, 0560, 0579, 0309,

в 3-х частях. Ломакин В.Ф., Роженцева С.А., Богданов Б.К., Романов Д.Е., Богач А.Н., Одесса, ОТИХП, 1985, - 139 с.

6. Головко Д.Б. та ін. Автоматика і автоматизація технологічних процесів. – К.: Либідь, 1997. –232 с.

7. Ломов Г.Г. Автоматизація енергетичних установок. Навчальний посібник до практичних занять. Одеса, ВЦ ОДАХ, 2010. -99с

Вступ

Виконання лабораторних робіт допоможе студентові придбати надійні знання в області основ автоматизації холодильної техніки. Теоретичний матеріал до виконання лабораторній роботі складений таким чином, щоб сприяти поступовому придбанню студентом нових знань й умінь. Завдання студента – поглибити й закріпити ці знання.

Ефективність роботи студента буде визначатися не тільки правильним складання протоколів занять і вдалим виконанням досвідів, але й розумовою й практичною діяльністю студента при рішенні окремих завдань.

При підготовці й виконанні лабораторної роботи студентові необхідно постійно мати під рукою даний навчальний посібник.

При дотриманні порядку на робочому місці й вимог техніки безпеки студентові варто звернути увагу насамперед на наступне:

1) при монтажі схем повинна бути забезпечена наочність всіх з'єднань; на робочому місці повинен бути наведений порядок. Не використовувані в сучасний момент елементи встаткування й особистих речей повинні бути прибрані;

2) при виконанні лабораторної роботи повинна дотримуватися зразкова дисципліна. Із приладами варто звертатися дуже дбайливо. Перед підключенням схеми уважно перевірте її монтаж, щоб уникнути можливих ушкоджень. Якщо ви не впевнені в правильності монтажу, звернетеся по допомогу до викладача. Особливо велика небезпека псування встаткування при неправильному підключенні вимірювальних приладів;

3) виміру варто починати, як правило, у більших діапазонах, при необхідності поступово звужуючи їх;

4) Під час зміни монтажу схеми харчування лабораторного стенда повинне бути відключене;

5) при будь-якому видимому ушкодженні приладів, елементів комплекту встаткування, монтажного проведення й елементів харчування електричних схем необхідно відразу доповісти викладачеві.

На першому лабораторному занятті необхідно ретельно ознайомитися із Правилами техніки безпеки студентів у лабораторіях кафедра «Автоматизованих систем управління». Це допоможе вам уникнути нещасних випадків, які бувають досить рідко, але можуть мати серйозні наслідки для вашого життя та здоров'я.

Оформлення протоколу лабораторної роботи

Протокол лабораторної роботи повинен містити:

  • номер і найменування лабораторної роботи.

  • мета роботи.

  • короткі теоретичні положення і основні розрахункові формули.

  • схеми і малюнки, приладів, що вивчаються, і систем.

  • технічні характеристики використовуваних вимірювальних приладів і засобів автоматизації.

  • дані експерименту, результати їх обробки і аналізу.

  • графіки і діаграми.

  • виводи по роботі.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1.

Тема: «Вивчення логічних елементів цифрової автоматики управління компресором»

Мета роботи: Вивчення пристроїв логічних елементів і методів реалізації основних логічних функцій. Побудова схем промислової автоматики з використанням логічних елементів.

Задачі роботи.

1. Вивчити типи логічних елементів, їх аналітичні функції і принцип дії.

2. Уяснити призначення логічних елементів, зрозуміти формування вихідного сигналу у залежності від вхідних .

3. Побудувати схему логічного управління компресором в залежності від стану робочих параметрів холодильної установки (захист, блокування та ін..).

Література.

1. Головко Д.Б. та ін. Автоматика і автоматизація технологічних процесів. – К.: Либідь, 1997. –232 с.

2. Канторович В.И. и Подлипенцева З.В. Основы автоматизации холодильных установок. - М.: ВО Агропромиздат, 1987, 287с.

3. Ломов Г.Г. Автоматизація енергетичних установок. Навчальний посібник до практичних занять. Одеса, ВЦ ОДАХ, 2010. -99с

1. Основні теоретичні відомості побудови логічних елементів

У системах автоматики широке поширення знаходять елементи керування дискретної дії – цифрові логічні безконтактні елементи на інтегральних мікросхемах, що виконують перетворення керуючого сигналу відповідно до законів алгебри логіки.

У порівнянні з контактними реле вони мають високу надійність і швидкодією, малогабаритністю, універсальністю, більшим терміном служби й найбільш ефективні в автоматичних пристроях з більшим об'ємом логічних операцій на короткому інтервалі часу.

Показником складності інтегральної схеми є ступінь інтеграції, що характеризується числом елементів, що втримуються в ній, і компонентів і обумовлена по формулі

k= lgN,

де k - коефіцієнт, що визначає ступінь інтеграції (округляється до найближчого більшого цілого числа) ; N - число елементів і компонентів інтегральної схеми.

Умовні позначки інтегральних схем відбивають їхня приналежність до класів, групам і серіям. Серія поєднує схеми по їх технологічній і конструктивній ознаках і є більш-менш закінченим набором, необхідним для побудови певного класу пристроїв.

Умовна позначка інтегральних схем складається з наступних елементів: перший елемент - цифра, що позначає групу (1, 5, 7 - напівпровідникові; 2, 4, 6, 8 - гібридні; 3 - плівковий, керамічні); другий елемент - три цифри, що позначають порядковий номер розробки серії мікросхеми (від 000 до 999) ;

третій елемент - дві букви, що позначають підгрупу й вид інтегральної схеми відповідно до її функціонального призначення; четвертий елемент - умовний номер розробки мікросхеми по функціональній ознаці в даній серії.

Для інтегральних мікросхем, використовуваних у пристроях широкого застосування, спочатку проставляється буква К. Перші два елементи утворять позначення серії мікросхем. Наприклад, K555 ЛА1 - це напівпровідникова мікросхема широкого застосування з порядковим номером розробки 55, функціональним призначенням ЛА (логічний елемент І-НЕ) і умовним номером розробки по функціональній ознаці 1.

2. Опис лабораторного стенда оавт

Стенд для вивчення пристроїв, що реалізують основні логічні операції, складається із блоку уведення-висновку інформації й змінної плати на якій перебувають досліджувані елементи.

На передній панелі блоку (рис.1) уведення-висновку перебувають тумблери (SA1 - SA5) і кнопки (SB1 - SB3) уведення інформації й завдання режимів досліджуваних пристроїв. Також на передній панелі перебувають знакосинтезуючий індикатор (для відображення режимів роботи досліджуваних пристроїв) і світлодіод (індицируючій рівень логічної «1» і логічного «0»). Світлодіод світиться при наявності рівня логічної «1» і не світиться наявності рівня логічного «0».

Логічні елементи, розташовані на змінній платі та досліджуються при подачі на їхні входи логічних сигналів («0» або «1») з використанням тумблерів SA1 і SA2. Рівень сигналу, що подається від відповідного тумблера, визначається по його положенню (угорі «1», унизу «0»). Рівень вихідного сигналу по світінню світлодіодів HL2 - HL7.

Основні технічні характеристики стенда ОАВТ:

- Елементна база змінної плати - інтегральні мікросхеми серій K155 і K555;

- Напруга живлення - 220 У, 50 Гц;

- Максимальний споживаний струм від джерела змінного струму - 0,3 А.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]