Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Каф БЖД ЛР до ООП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.23 Mб
Скачать

4. Прилади й устаткування

Прилади – ваги лабораторні аналітичні ВЛА -200г-м, секундомір З-1-2А, барометр анероїдний; аспіратор типу «822», ротаметри – 4 шт. (вбудовані в приладовий відсік установки ОТ-1).

Установка для створення запиленості повітря ОТ-1 призначена для імітації запиленості повітря виробничого приміщення і визначення концентрації пилу повітря умовної робочої зони. Вона складається з пилової камери 5 і приладового відсіку 10 (рис. 2.1).

У пиловій камері вмонтований вентилятор для приведення пилу в завислий стан. За допомогою бункера-дозатора 2і вентилятора імітується запилене повітря умовного виробничого приміщення (пилової камери). При повороті ручки дозатора2на одне клацання в камеру вводиться пил, об’єм порції регулюється гайкою, вмонтованою в корпус бункера-дозатора.

У камері на правій стінці вмонтований ліхтар, який випускає світловий промінь уздовж прозорого вікна 3, через яке візуально можна спостерігати ступінь запиленості в умовному виробничому приміщенні.

Проба пилоповітряної суміші береться через повітрозабірний отвір 4за допомогою алонжа (патроном)1з аналітичним аерозольним паперовим фільтром типу АФА-ВП-10. Фільтр являє собою шар рівномірно покладених волокон з полімерів. Застосування таких фільтрів дозволяє робити аналізи аерозолем з високим ступенем точності.

У приладовому відсіку розташований аспіратор типу «822» (для відсмоктування запиленого повітря з пилової камери 5) з чотирма ротаметрами, призначеними для виміру об'ємної швидкості повітря.

Рис. 2.1 – Установка для створення запиленості повітря ОТ-1: 1 – алонж (патрон, фільтротримач); 2 - бункер-дозатор; 3 - прозоре вікно; 4 - повітрозабірний отвір; 5 – камера; 6 - тумблер включення установки в мережу; 7 - тумблер включення аспіратора; 8 - тумблер включення вентилятора; 9 – штуцера; 10 – приладовий відсік; 11 – ротаметри; 12 – регулюючі ручки.

Діапазон можливих вимірів ротаметрів складає – 0,1…20 л/хв. Об'ємна швидкість повітря регулюється за допомогою ручок 12,розташованих над ротаметрами. У нижній частині ротаметри з'єднані зі штуцерами, до одного з яких (у залежності від заданої швидкості руху повітря) приєднується гумова трубка з алонжем1.

Тумблери в приладовому відсіку призначені для включення: установки в мережу - 6; аспіратора - 7; вентилятора -8.

5. Заходи безпеки при роботі на установці от-1

  1. 1. Перевірити наявність заземлення установки.

  2. 2. Перевірити зовнішнім оглядом цілісність вузлів, приладів і органів

керування установки.

3. Включати установку тільки після ознайомлення з даними методичними вказівками і дозволу викладача.

4. Не прикладати великих зусиль до органів керування й елементів установки, не вдаряти по стінках і вузлах.

5. Забороняється застосовувати відкритий вогонь, наприклад, сірники для освітлення шкал приладів і т.п.

6. У випадку появи з установки диму, неприємних запахів, стуків електродвигуна й інших незвичайних шумів, негайно відключити живлення установки від електричної мережі і повідомити викладача.

7. Двері пилової камери обладнані захисною автоматикою. При нещільному їхньому закритті рукояткою електродвигун не включається, що виключає викид пилу в приміщення і на експериментатора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]