Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Каф БЖД ЛР до ООП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.23 Mб
Скачать

6. Порядок виконання лабораторної роботи

1. Ознайомитись з принципом роботи психрометра Ассмана, Августа та анемометрів, підготувати їх до роботи.

2. Не перевертаючи психрометра, змочити дистильованою водою ртутний резервуар термометра, обгорнений батистом. Завести механізм аспіраційної головки і через 3 хвилини після пуску вентилятора прилад готовий до роботи.

3. Розташувати прилади на штативі на висоті 1 та 1,5 м від підлоги.

4. Включити вентилятор з метою імітації руху повітря в приміщенні.

5. Зняти показання за "сухим" і "мокрим" термометрами.

Примітка. Працюючий із психрометром повинний знаходитися від нього на відстані нормальної видимості оцінок шкали. Під час вимірів дихати на термометри забороняється. При відліку показань термометрів спочатку швидко відраховуються десяті частки градуса, потім цілі градуси. Відлік роблять з точністю до половини розподілу шкали. Під час відліку необхідно строго стежити, щоб вітер дув за напрямком від психрометра до спостерігача.

6. Встановлюють анемометр у повітряному потоці так, щоб вісь обертання крильчатого анемометра була рівнобіжна, а чашкового – перпендикулярно напрямку руху повітряного потоку. Через 10...15 секунд одночасно включають механізми анемометра і секундоміра. Експонування анемометра в повітряному потоці роблять протягом однієї чи двох хвилин. Після закінчення цього часу механізм анемометра і секундомір виключають і записують показання за усіма трьома шкалами анемометра, а час експозиції в секундах. Результати записують у табл.1.1.

Таблиця 1.1. Результати вимірювань.

Категорія робіт_____. Місце роботи – непостійне.

точки

вимірювання

Відстань від

підлоги, м

Кількість поділок анемометра

Швидкість

руху повітря ,

м/с

Показання

термометрів

психрометра

Відносна вологість повітря, %, за:

Початкова

Кінцева

"сухого", 0 С

"вологого", 0С

таблицею

графіком

1

1,0

1,5

2

1,0

1,5

Нормативні значення

за [1]

Оптимальні

Тепла пора року

Холодна пора року

Допустимі

Тепла пора року

Холодна пора року

Примітка. Згідно [1] температуру, відносну вологість та швидкість руху повітря вимірюють на висоті 1,0 м від підлоги або робочої площадки при роботах, які виконуються сидячи, та на висоті 1,5 м – при роботах, які виконуються стоячи. Вимірювання проводять на постійних та непостійних робочих місцях при їх мінімальному і максимальному віддаленні від джерел локального тепловиділення, охолодження або вологовиділення (нагрітих агрегатів, вікон, дверних прорізів, воріт, відкритих ванн тощо). У приміщеннях з великою щільністю

робочих місць, при відсутності джерел локального тепловиділення і охолодження або волого виділення, дільниці вимірювання температури, відносної вологості і швидкості руху повітря розподіляються рівномірно по усьому приміщенню відповідно до табл. 1.2.

Таблиця 1.2 - Мінімальна кількість дільниць виміру параметрів мікроклімату

Площа приміщення, м 2

Кількість дільниць вимірювання

До 100

4

Від 100 до 400 включно

8

Більше 400

Кількість дільниць визначається відстанню між ними, яка

не повинна перевищувати 10 м

7. Відповідно до розділу 2 і даних вимірів визначити значення швидкості руху повітря і відносну вологість і внести їхнього значення в табл.1.2.

Зробити висновок про розподіл значень показників повітря робочої зони по горизонтальній площині на відстані 1 м і 1,5 м від підлоги.

8. Визначити категорію виду робіт, період року на момент проведення лабораторної роботи і визначити відповідні оптимальні і припустимі значення параметрів повітря робочої зони [1]. Обрані дані записати у табл.1.2.

9. Зробити висновок про відповідність фактичних показників повітря робочої зони обраним нормативним значенням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]