Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Каф БЖД ЛР до ООП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.23 Mб
Скачать

4. Прилади і методи вимірювання і визначення показників

мікроклімату

Кількісна оцінка показників повітря середовища приміщень проводиться з метою встановлення їх відповідності нормам.

Для виміру і контролю температури повітря поряд із традиційними спиртовими або ртутними термометрами використовується сучасна записуюча апаратура – термографи, термопари.

Відносну вологість повітря у робочій зоні визначають за допомогою гігрометрів М-68, психрометрів ПБЦ-1, ВІГ (психрометр Августа), аспіраційного психрометра Ассмана М-34 (рис .1.1), а для безуп и н н ого за п и су – гігрограф М-21.

Психрометр Августа складається з двох термометрів – сухого і мокрого. Резервуар мокрого термометра обгорнутий батистовою тканиною, кінець якої знаходиться у ємності з дистильованою водою. Змочений термометр показує більш низьку температуру в порівнянні з “сухим” – температуру випаровування води. Більш точним є психрометр Ассмана, оснащений вентилятором. Примусовий рух повітря і наявність екрана для захисту термометра від теплового (радіаційного) випромінювання істотно знижує погрішність приладу.

Відносна вологість повітря визначається за психрометричними таблицями, які враховують показання сухого і мокрого термометрів (додаток 2), за до-

помогою психрометричного графіка (рис.1.2). Для цього на верхній горизонтальній лінії знаходять значення температури “сухого” та “вологого” термометрів. Опускаючи значення температури “сухого” термометра по вертикальній лінії, а “вологого” - по похилій лінії, знаходять точку їх перетину. Проекція цієї точки за похилими лініями графіка на ліву вертикальну вісь дає можливість визначити відносну вологість повітря з точністю до 2%.

Рис. 1.1 – Прилади для визначення вологості повітря: аіб– психрометр Августа без футляру та у футлярі;в– аспірацій ний психрометр Ассмана.

Крильчасті або чашкові анемометри призначені для визначення швидкості руху повітря (рис.1.3). Їх основними елементами є повітроприймач (крильчатка) та обліковий механізм кількості обертів, циферблат якого має три шкали: одиниць, сотень, тисяч.

До початку проведення вимірювань крильчастий анемометр розташовують так, щоб вісь його повітроприймача була розміщена паралельно потоку повітря. Чашковий анемометр установлюють вертикально, і положення його вітроприймача не залежить від направлення вітрового потоку. За допомогою анемометрів виміряють число поділок за секунду, а потім за графіком знаходять швидкість повітря, м/с. Графік видається разом з паспортом для кожного виду анемометра. Границя вимірювань крильчастого анемометра - 0,3 …5 м/с, чашкового – 1 … 20 м/с.

5. Контрольні запитання для самоперевірки

1. За якими показниками визначаються метеорологічні умови виробничих приміщень ?

2. Як впливає мікроклімат на працівника ?

3. Що ви знаєте про терморегуляцію організму людини ?

4. Від яких факторів залежать норми мікроклімату ?

5. Як класифікуються роботи за важкістю та енергозатратами ?

6. В яких випадках мікроклімат нормується за оптимальними нормами, а в яких випадках за допустимими ?

7. Які методи визначення відносної вологості ви знаєте ?

8. Які заходи застосовуються для нормалізації мікроклімату ?

9. Які засоби використовуються для нормалізації мікроклімату ?

Рис. 1.2 – Психрометричний графік для визначення відносної вологості

повітря.

Рис. 1.3 – Прилади для вимірювання швидкості руху повітря:

а– крильчастий анемометр;б– чашковий анемометр.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]