Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зошит лаб.раб.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Напишіть рівняння реакцій концентрованої сірчаної кислоти з сріблом і кальцієм, якщо в першому випадку продуктом відновлення сірчаної кислоти є оксид сірки (ІV), у другому – сірководень.

  2. Напишіть рівняння реакцій, за допомогою яких можна здійснити такі перетворення:

S→FeS→H2S→SO2→Na2SO3→ Na2SO4→BaSO4.

  1. Визначте масу розчину з масовою часткою H2SO4 80%, який можна добути, використовуючи 2 кг руди, що містить пірит та домішки. Масова частка домішок у руді становить 40%.

Захист:_____________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка за виконання: ____________________

Лабораторна робота № 2

Тема: Отримання амоніаку та виявлення його властивостей. Ознайомлення з властивостями гідроксиду амонію та нітратної кислоти.

4 Години

Мета: Придбати практичні навики по отриманню амоніаку.Вивчити властивості сполук амоніаку та нітратної кислоти.

Прилади та реактиви:Металічний штатив з зажимом, спиртівка, ступка з пестиком, фарфорова чашечка, кристалізатор, прилад для отримання газів.

Розчини: Соляної кислоти, хлориду амонію, гідроксиду натрію, нітратної кислоти(розб.та конц.)

Гранули: Цинка, олова, алюмінію. Кристалічні: хлорид амонію, гідроксид кальцію. Фенолфталін, червоні та сині лакмусові папірці, вата, штатив з пробірками.

План.

1. а).Отримання амоніаку.

б).Вивчення властивостей амоніаку.

2.Вивчення властивостей гідрооксиду амонію.

3.Взаємодія солей амонію з лугами.Якісна реакція на іон амонію.

Методичні вказівки.

Нітроген- елемент 4 гр. періодичної системи. Атом нітрогену на зовнішньому енергетичному рівні містить 5 електронів. Два S-електрони та три Р-електрони.Це типічний неметал.

З нітрідів найбільше значення має нітрід водню-амоніак NH3

В лабораторії амоніак отримують дією на солі амонію лугом, або при нагрівані кристалічних солей амонію з гідроксидом чи оксидом кальцію.

2NH4CI + Ca(OH)2 = CaCI2 + 2NH3 + 2H2O

Для амоніаку характерні лише відновні властивості.

Нітратна кислота – це сильна кислота і енергійний окисник.З водою змішується в любих співвідношенях.При розбавлені нітратної кислоти її окислювальні властивості послаблюються.Тому реакції багатьох мелалів з розбавленою нітратною кислотою проходять з витисненям гідрогену, але гідроген в процесі виділеня окислюється і перетворюється у воду.Метали,які в ряду напруги стоять за гідрогеном (Cu,Hg,Ag, та Pb).віднолюють концентровану HNO3 до N2O, який з надлишком кислоти утворює солі амонію.

Метали середньої активності взаємодіють з розбавленою азотною кислотою, відновлюючи її до NO.

Техніка безпеки.

При роботі з амоніаком та його сполуками слід пам`ятати, що: аміак сильно діє на слизову облонку, викликає сльози та запалення очей, сильний кашель та сухість у горлі. Крім того у постраждалого з`являється нудота та ядуха.

Перша допомога:при отруєнні дати хворому велику кількість води з оцтовою або лимонною кислотами, викликати блювоту; дати молоко та яічний білок; вивести на свіже повітря..