Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика / Ринок та електронна торгвля.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
304.64 Кб
Скачать
    1. Електронний бізнес

Електронний бізнес – це здійснення бізнес операцій, використовуючи відповідні інформаційні технології. Звичайно це не щось нове, адже інформаційна база даних відіграє важливу роль у прийнятті та здійсненні замовлень, значно спрощує передачу документів та ін. Але така база даних потребує узгодження двох сторін, щодо використання , що робить цю систему не гнучкою. Сьогодні, мережа Інтернет є доступною для всіх, і з легкістю використовується не лише в межах компанії та і відіграє важливу роль у обміні інформацією між компаніями.

Електронний бізнес – це технології , які використовуються з метою з’єднання ланок логістичного ланцюга від продавця до покупця (B2C) та від продавця до продавця (B2B). Таким чином, сервіс може стати кращим, ціни знизяться та нові канали можуть бути відкриті. Основними причинами через які компанії впроваджують інформаційні системи у свої організації є те, що саме так можна покращити ринкову позицію та знизити більшу частину витрат. Графік 3.9 вказує на основні мотиви впровадження інформаційних систем на рівень підприємств.

Сьогодні виділяють чотири основі тенденції впровадження електронного бізнесу в життя компанії. Серед них:

  1. Здатність приймати особливі замовлення у окремих покупців. Використання інформаційних технологій роблять компанії спроможними приймати окремі замовлення окремих покупців. Ключовим фактором тут є те, що споживач здатний вказувати на свої вподобання, шукаючи ту чи іншу продукцію, задаючи запитання і роблячи висновки. Це дає змогу споживачу вибрати товар і показати продавцю інформацію про уподобання покупця.

  2. Система значно спрощує обмін інформацією між покупцем і продавцем.

  3. Швидкість здійснення операцій стають все більш і більш важливими. В основному швидкість здійснення операцій відіграє важливу роль у виконанні замовлень, адже покупець, який робить замовлення, використовуючи Інтернет, очікує, що товар буде доставлений за мінімальні терміни часу.

  4. Розширення рамок надання сервісу. Використання Інтернет мереж допомагає компаніям розширювати межі надання сервісу.

Торгівля он-лайн.

Торгівля он-лайн – це технологічне виконання бізнес процесів через використання передових технологій з метою підвищення ефективності діяльності організації чи підприємства. Торгівля в мережі Інтернет включає в себе продаж і купівлю товарів он-лайн.

Значно ширшим визначенням цього терміну є: виконання завдань, які включають в себе саму продажу товарів та після продажний сервіс, у мережі Інтернету. Використання Інтернет мережі надає змогу покупцям збирати інформацію про товари та послуги (організація завдань перед продажею). Згодом покупець може переглянути асортимент товарів компанії та зробити свій вибір( купівля продукції).

Процеси торгівлі он-лайн включають:

  • Представлення товарів та послуг у он-лайн режимі;

  • Збір замовлень в режимі он-лайн;

  • Надання інформації про здійснення замовлень;

  • Здійснення оплати та передачі документів.

Існують різноманітні шляхи впровадження стратегії продажу в он-лайн режимі. Серед них:

  • Запровадження повноцінного он-лайн каталогу;

  • Створення можливості здійснення замовлень для своїх клієнтів, використовуючи каталоги продукції;

  • Перенесення інформації про замовлення у сервер;

  • Вибір методу оплати (кредитні картки, електронні перекази та ін.) для повноти здійснення операції.

Використовуючи методи торгівлі он-лайн, всі компанії можуть:

  • Збільшити прибутки у зв’язку із зниженням витрат;

  • Зменшення витрат на папір для документації та використання принтерів;

  • Зменшення ризиків неплатежу;

  • Надання сервісу покупцям більш швидше та ефективно.

Маркетинговий мікс торгівлі он-лайн

Існує значна різниця між традиційним підходом до вивчення складових маркетингового міксу та маркетингових складових, як входять то торгівлі в мережі Інтернет.

Беручи до уваги складові маркетингового міксу у торгівлі он-лайн, можна з впевненістю сказати, що всі 4Р тут сприяють створенню доданої цінності. По-перше, це можливо через проведення ефективних вдосконалень в традиційні функції маркетингу. По-друге, он-лайн маркетинг створює нові бізнес моделі, які спрямовані на задоволення потреб споживача.

«4Р» маркетингу он-лайн є:

  • Місце.

Цей фактор пов'язаний з тим, де буде зроблено пропозицію товару. Надзвичайно цікавою річчю тут є буз провідниковий маркетинг, адже ми з легкістю можемо визначити місцезнаходження покупця та іншу не менш потрібну нам інформацію. Якщо людина зацікавилась тією чи іншою компанією, то вже наступним кроком є запропонувати йому правильну продукцію. Важливим інструментом тут є WAP фони , які не лише допомагають надсиланню великих масштабів даних, але також спроможні отримувати інформацію найпростішим методом, надсиланням повідомлень на мобільний телефон. Звісно відомий ланцюг ресторанів швидкого приготування може характеризуватися тим, що їх постійні клієнти можуть отримувати персональні повідомлення з особливими пропозиціями.

  • Товар.

Виробник здатен виготовляти продукцію, яка здатна відповідати вимогам споживача, тому товар може бути повністю пристосованим до потреб покупця. Для прикладу, покупець захоче придбати нову модель спортивного велосипеда. Тому на фабриці дії будуть скоординовані на те, що товар буде виготовлений.

  • Ціна.

Ціна завжди була важливим фактором, але в он-лайн оточенні вона стає ще більш важливою, адже покупець тут з легкістю здатен порівняти ціни інших компаній на цей товар. Також важливо згадати, що деякі компанії пропонують варіанти товарів по значно нижчих цінах ніж у конкурентів. Забезпечуючи довгий шлях виконання замовлення для покупця (замовлення, слідкування за просуванням замовлення та ін.), все ж можливо робити певні заощадження.

  • Реклама продукції.

Полягає в тому, щоб підтримувати постійний зв'язок із покупцем. Завжди дешевше влаштувати постійну співпрацю клієнта та виробника, використовуючи мережу Інтернет.