Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика / Ринок та електронна торгвля.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
304.64 Кб
Скачать
    1. Масова індивідуалізація

Різноманітні концепції маркетингу безпосередньо впливають на процеси, які виникають у логістичному ланцюзі. Саме у концепції масового виробництва найважливішу роль відіграють потреби покупця. Найважливішим фактором у цій концепції є ефективна відповідь на замовлення покупця (ESR). Згідно цим принципом покупець відіграє вирішальну роль.

Сьогодні всі покупці прагнуть, щоб товар був високої якості, щоб магазини були забезпечені достатнім асортиментом товарів, а також щоб товари і послуги були по доступній ціні. З цієї причини, не підтримуючи тісних зв’язків з постачальниками, продавець ніколи не зможе ефективно задовольнити потребу покупця. Тому всі компанії повинні об’єднувати всі сили ланцюга в єдине ціле, і лише тоді досягати успіху. Останнім часом, компанії пропонують все більший і більший ряд товарів з метою задоволення різнотипних потреб покупців. Цей феномен і можна назвати процесом масової індивідуалізації.

Основною рисою масової індивідуалізації є забезпечення покупця особливим товаром чи послугою за стандартизованою ціною. Покупці надзвичайно оцінюють продукцію такого виду, але разом з тим, не згідні заплатити більше ніж за стандартний продукт. Звідси випливає, що продукція масового виробництва є дешевшою, а продукція, яка виготовлена на замовлення покупця, є дорожчою. Тому масове виробництво поєднує в собі виготовлення особливого товару за доступною ціною.

Найважливішим питанням концепції масової індивідуалізації полягає в тому як поєднати постачання особливої продукції у надзвичайно великій кількості за доступною ціною. Все ж, потрібно взяти до уваги, що додана цінність такої продукції надає компаніям більшої можливості досягнення високих прибутків. Для прикладу, достатньо порівняти такий продукт як заморожена піцца з супермаркету (ціна якої $3) та щойно приготовлену піццу, доставлену кур’єром під поріг вашого дому (ціна - $8). Звідси очевидно, що компанії встановлюють вищі ціни на товари, які орієнтовані на максимальне задоволення потреб споживача.

Розвиток масової індивідуалізації може бути поясненим такими факторами:

  1. Сьогодні споживачі стають все більшими індивідуалістами. Іншими словами, попит став все більш гетерогенним і непередбачуваним. Однією з таких причин є те, що суспільство все більше прагне до визнання і до самовдосконалення, це призводить до того, що всі покупці хочуть вирізняти себе від інших. А також всі компанії хочуть вчасно реагувати на запити покупців.

  2. Наступним фактором є те, що споживачі стають все менш лояльними до товарів і послуг. Споживачі готові пробувати щось нове. Саме це робить покупців менш передбачуваними.

Отже, з однієї сторони, процес індивідуалізації суспільства призводить до масового виробництва особливих товарів та послуг, а також, технологічний розвиток прискорює цей процес.

    1. Ієрархія завдань.

У цьому розділі ми розглянемо взаємозв’язки, які виникають між логістикою та маркетингом. У всіх організаціях існує ряд завдань, які повинні бути виконані для успішного досягнення поставленої мети. Згідно існуючих функцій виділяють ряд інструментів та засобів для досягнення цих завдань. Ієрархію таких завдань представлено на рис. 3.4.

Таблиця 3.1 представляє ієрархію завдань маркетингу та логістики.

Таблиця 3.1. Розробка завдань

Маркетинг

Логістика

Основні завдання

Основні завдання

  • Отримання прибутку не менше ніж 12%інвестованого капіталу

  • Отримання прибутку не менше ніж 12%інвестованого капіталу

Завдання маркетингу

Завдання логістики

  • Зростання ринкової частки з 15% до 17%

  • Забезпечення сервісу обслуговування на 96% протягом 24 годин. Та збереження витрат на обслуговування не більше ніж 15% продаж

Засоби виконання завдань

Складові виконання завдання

  • Ціна: встановлення різних рівнів ціни.

  • Товар: забезпечення якості продукції на 95%.

  • Реклама: забезпечити розповсюдження про продукт на 45%

  • Доставка: здійснення поставки з точністю в 60%

  • Закупівля: сировина і напівфабрикати є доступними в певний час у потрібному місці в достатніх кількостях. Ціни на сировину не повинні перевищувати 5% закупівельної цінності.

  • Планування виробництва: час на виробництво повинен досягати 90 годин.

  • Контроль запасів: збільшення оборотності у 20 разів на рік.

  • Складування: забезпечити продуктивність виконання 150 замовлень в день на 98%.

  • Транспортування: прослідкувати завантаження машин на 75%.