Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика / Логстичне адмнстрування.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
98.82 Кб
Скачать

ЛОГІСТИЧНЕ АДМІНІСТРУВАННЯ

8.1. Стратегія і планування в логістиці.

Зі зростанням нестабільності зовнішнього середовища зростає потреба підприємств у стратегічному управлінні. Стратегічне управління можна розглядати як управління за результатами.

Аксіома стратегічного управління: щоб вижити і досягти успіху, керівництво підприємства повинно дотримуватися агресивної, і оперативної конкурентної поведінки. Тільки в цьому випадку підприємству вдасться відповідати мінливості попиту і різним ринковим можливостям.

Стратегія описує принциповий образ дій, обраний для того, щоб досягти встановлених цілей.

Логістична стратегія являє собою узагальнюючу модель дій, необхідних для досягнення поставлених цілей шляхом координації та розподілу ресурсів підприємства.

Стратегічне управління логістикою - це діяльність, пов'язана з постановкою цілей і завдань логістичної системи підприємства і з підтриманням взаємовідносин між підприємством та зовнішнім середовищем, які дають можливість підприємству досягти своїх цілей, відповідають її внутрішнім ресурсним можливостям і дозволяють залишатися сприйнятливим до факторів зовнішнього середовища.

Види стратегії:

стратегія диференціації - прагнення підприємства до унікальності, наприклад, у системі обслуговування споживача;

стратегія лідерства за витратами - стратегія лідерства на ринку за рахунок зниження логістичних витрат по ланцюгу поставок;

стратегія фокусування - концентрація на задоволенні та виконанні вимог споживачів одного сегмента чи конкретної групи покупців без прагнення охопити весь ринок. Мета такої стратегії - задовольняти потреби споживачів обраного цільового сегмента краще, ніж конкуренти. Стратегія фокусування може спиратися як на диференціацію, так і на лідерство за витратами або і на те і на інше, але тільки в рамках цільового сегмента. Стратегія дозволяє добитися великої частки в цільовому сегменті ринку, проте може привести до малої частки на ринку в цілому;

стратегія диверсифікації - використовується для того, щоб підприємство не стало залежним від одного функціонального стратегічного підрозділу.

Види диверсифікації:

горизонтальна - передбачає розширення діяльності підприємства щодо традиційних для нього груп споживачів з використанням наявних каналів розширення і методів продажу (наприклад, техніка збуту фірмової продукції); розширення номенклатури продукції шляхом додавання до неї родинних і нових видів продукції, які можна виготовляти та збувати з використанням ноу-хау підприємства, а також діяльності підприємства на нові для нього сегменти ринку;

вертикальна - підприємство розширює свою діяльність на попередні чи наступні стадії процесу виробництва і розподілу. Вертикальна диверсифікація є формою реалізації стратегії інтегрованого зростання, коли становище підприємства на ринку змінюється за рахунок розширення шляхом додавання нових структур;

латеральна - включення у виробничу програму підприємства продукції, яка не має безпосереднього зв'язку з колишньою сферою діяльності підприємства; відсутність будь-якого зв'язку між традиційними і новими областями діяльності підприємства.

Розробці логістичної стратегії передують два етапи: прогнозування і планування логістичної діяльності.

Прогноз логістичної діяльності - це ймовірнісне уявлення про появу подій у майбутньому, засноване на спостереженнях та теоретичних положеннях; обґрунтоване судження про ймовірність настання однієї або кількох подій або можливих станах процесу (явища); судження про майбутнє періоді часу.

Прогнозування - процес отримання прогностичної інформації.

Процедура прогнозування складається з наступних етапів:

1) визначення об'єктів прогнозу;

2) відбір об'єктів, які прогнозуються;

3) визначення часових горизонтів прогнозу - короткостроковий прогноз, середньостроковий або довгостроковий;

4) відбір моделі (моделей) прогнозування;

5) збір даних, необхідних для прогнозу;

6) обґрунтування моделі прогнозування;

7) складання прогнозу;

8) відстеження результатів.

При прогнозуванні використовують різні методи. Методи прогнозування - це різні способи визначення ймовірного розвитку події на заданому відрізку часу в майбутньому і встановлення його обсягів у грошовому чи натуральному вираженні. Вони розробляються, як правило, для специфічних цілей використання, тому неможливо дати повний огляд усіх існуючих методів. Зазвичай використовують стандартні методи, що мають складну структуру. Методи прогнозування можуть ґрунтуватися, зокрема, на репрезентативному опитуванні і опитуванні експертів.

Всю сукупність методів поділяють на такі основні групи:

1) логіко-економічні методи - прогноз складається в формі логічних оцінок і суджень на основі всебічного аналізу тенденцій його розвитку в минулому і на сучасному етапі (до моменту складання прогнозу) з урахуванням очікуваних змін соціально-економічних умов та факторів (зміна цін, зростання чисельності населення, перебудова асортименту, вихід на ринок нових товарів). Прогноз носить характер експертної оцінки.

Проведення експертних оцінок здійснюється за спеціальною процедурою, і в жодному разі не можна покладатися на думку одного спеціаліста, яким би досвідченим і кваліфікованим він не був;

2) економіко-математичні методи - засновані на прийомах математичної статистики. Найбільш часто використовують метод економіко-математичного моделювання. У цьому випадку прогноз складається на основі реалізації моделі, яка представляє собою певну систему числових показників, пов'язаних між собою таким чином, що вони відтворюють основні зв'язки і закономірності досліджуваного явища;

3) нормативні методи - базуються на системі норм і нормативів раціонального споживання. При цьому підході за орієнтир беруть норму раціонального споживання конкретного виду товарів на деяку перспективу. У порівнянні з досягнутим рівнем споживання розраховують ймовірні темпи зростання продажів, що забезпечують досягнення раціонального рівня. Слід мати на увазі, що нормативний метод можна застосовувати тільки для середньо-і довгострокового прогнозування (на п'ять років і більше). Для прогнозів на майбутній плановий рік, а тим більше для обґрунтування річних замовлень цей метод застосовувати не можна.

Прогнозування використовується як попередня стадія розробки планів і служить додатковим джерелом при виробленні рішень з питань розвитку фінансово-господарської діяльності.

Завдання планування логістики - розробити проекти, що встановлюють на перспективу певні параметри логістичної діяльності, в результаті чого досягається мета логістичної системи підприємства.

Планування логістики - впорядкований, заснований на переробці логістичних даних процес розробки логістичного проекту, що визначає параметри для досягнення цілей у майбутньому.

Етапи планування:

1) формулювання цілей;

2) постановка проблеми;

3) пошук варіантів;

4) прогнозування;

5) оцінка і прийняття рішень.

Види планування за термінами:

1) стратегічне - стосується форм і способів підтримки існуючого рівня бізнесу, його розвитку в умовах постійно мінливого зовнішнього середовища. При стратегічному плануванні формулюються тільки глобальні цілі і стратегії, співвідносні з відрізками часу 5-10 років;

3) середньострокове - створюються передумови для реалізації стратегій. При цьому враховують фінансовий, економічний, технічний і технологічний аспекти планування. Його часовий проміжок (близько трьох років) визначається передусім потребою в часі, необхідному для інвестицій і особливо для підготовки обладнання і приміщень, виготовлення спеціального устаткування;