Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 5.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
35.8 Кб
Скачать

5.5. Планування аудиту в комп'ютерному середовищі

Технологія аудиту з використанням комп'ютерних інформацій­них систем має свої особливості не тільки в проведенні, а й у плану­ванні. Це залежить від виду програм, які застосовує сама аудиторська фірма, а також від автоматизованої системи організації бухгал­терського обліку на підприємстві.

Як показує практика аудиту, кожне підприємство має особливості організації комп'ютеризації обліку, але в методиці аудиту є загальні позиції.

Аудитор повинен отримати розуміння системи бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю, достатнє для планування аудиторської перевірки та розроблення ефективного аудиторського підходу.

Плануючи етапи аудиту, на які може вплинути середовище комп'ютерних інформаційних систем суб'єкта господарювання, ау­дитор повинен отримати розуміння значущості і складності функціонування комп'ютерних інформаційних систем, а також доступності даних для використання під час аудиторської перевірки.

Документування аудитором аудиторського плану повинно бути достатнім для відображення запланованого характеру, часу та обсягу аудиторських процедур. Для цього аудитор може використовувати стандартні аудиторські програми або контрольні листи щодо прове­дення аудиту, які він доробляє для відповідності умовам конкретно­го завдання.

ЧИ ЗАСВОЇЛИ ВИ ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ

  1. Наведіть характеристику стадій технології аудиту.

  2. Наведіть критерії вибору аудиторської фірми.

  3. Охарактеризуйте порядок вибору клієнта аудиторською фірмою.

  4. Які договори на надання аудиторських послуг складаються за видами?

  5. Яка роль планування в проведенні аудиту?

  6. Розкрийте значення плану і програми аудиту в процесі планування.

8