Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка

.pdf
Скачиваний:
41
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

систему права і систему законодавства, систематизацію законодавства;

основні форми правозастосування і тлумачення правових норм;

поняття, ознаки, структуру та види правовідносин;

поняття і ознаки правосвідомості та правової культури, правової поведінки та

юридичної відповідальності.

Після вивчення навчальної дисципліни студенти повинні

вміти:

володіти загальнотеоретичними поняттями та категоріями теорії держави і права;

розрізняти окремі типи держав та характерні їм функції;

визначати основні шляхи побудови суверенної, соціальної, демок-ратичної, правової держави;

розмежовувати правові відносини у суспільстві;

аналізувати та тлумачити норми Конституції та чинного законо-давства України;

правильно застосовувати закони та підзаконні акти;

орієнтуватися у сучасному правовому полі;

використовувати правові процедури захисту прав і свобод людини і громадянина;

правильно користуватися спеціальною літературою з різних галузей права;

грамотно оцінювати юридичні факти; аналізувати сучасні проблеми розвитку суспільства і виробляти власну життєву позицію.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

 

Кількість годин

Назви тем

 

Семі-

Прак-

з/п

Лекції

тичні

 

нари

 

 

 

заняття

 

 

 

 

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

1.

Поняття, походження і сутність

1

 

 

держави.

 

 

 

 

 

 

2.

Держава і політична система

1

 

 

суспільства.

 

 

 

 

 

 

3.

Форми держави.

1

 

 

 

 

 

 

 

4.

Механізм та функції держави

1

 

 

 

 

 

 

 

5.

Поняття, походження та розвиток

1

 

 

права

 

 

 

 

 

 

6.

Обєктивне право: поняття, ознаки,

1

 

 

принципи, структура.

 

 

 

 

 

 

7.

Система права та система

1

 

 

законодавства.

 

 

 

 

 

 

31

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

8.

Норми права та інші соціальні

1

 

 

норми

 

 

 

 

 

 

9.

Форми реалізації права.

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

Правова поведінка.

2

 

 

 

 

 

 

 

11.

Юридична відповідальність.

1

 

 

 

 

 

 

 

12.

Державна дисципліна, законність та

1

 

 

правопорядок.

 

 

 

 

 

 

13.

Правова система: поняття,

1

 

 

характеристика елементів.

 

 

 

 

 

 

14.

Основні правові системи сучасності

1

 

 

 

 

 

 

 

15.

Поняття, походження та розвиток

 

2

 

держави

 

 

 

 

 

 

16.

Політична система та форми

 

2

 

Української держави

 

 

 

 

 

 

17.

Функції та механізм держави

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього

16

6

 

Форма підсумкового контролю – залік.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ Держава – це суверенна, політико-територіальна організація влади певної

частини населення в соціально-неоднорідному суспільстві, що має спеціальний апарат управління і примусу, здатна за допомогою права свої веління робити загальнообов’язковими для населення всієї країни, здійснювати керівництво й управління загальносуспільними справами.

Правова держава – така держава, в якій на основі діючого права реально забезпечується здійснення прав, свобод, законних інтересів людини та громадянина, окремих груп людей і громадянського суспільства в цілому, де держава і людина несуть взаємну відповідальність згідно з діючим правовим законом.

Суверенітет державний – це верховенство, самостійність, повнота, єдність і неподільність влади в державі в межах її території, а також незалежність і рівноправність країни у зовнішніх відносинах.

Функції держави – основні напрямки її діяльності, в яких відображаються та конкретизуються завдання і мета держави, проявляється її сутність, зміст та соціальне призначення у соціально-неоднорідному суспільстві.

Форми держави – порядок організації та функціонування державної влади відносно форми правління, форми територіального устрою, форми державноправового режиму.

Механізм держави – це система державних організацій (органів, установ,

32

підприємств, інших державних організацій), які створюються для організації та безпосереднього здійснення функцій держави.

Механізм правового регулювання – це єдина система правових засобів, за допомогою яких здійснюється результативне правове впорядкування суспільних відносин.

Право – створений і забезпечений суспільством регулятор суспільних відносин, що складає собою систему загальнообов’язкових, формально визначених приписів, які зумовлені соціально-економічним устроєм суспільства і втілюють свободу та справедливість.

Суб’єктивне право – це вид і міра можливої поведінки суб’єкта, що забезпечується (створюються умови для здійснення, охороняється, захищається, поновлюється та відшкодовуються збитки) державою і її органами та посадовими особами.

Функції права – основні напрямки впливу права на суспільні відносини, які виражають його сутність і соціальне призначення в суспільстві, а також способи організації суспільних відносин.

Норма права – загальнообов’язкове, формально-визначене правило поведінки людей, що має загальний характер, встановлюється або санкціонується державою з метою регулювання суспільних відносин і забезпечується її авторитетом.

Система законодавства – цілісна сукупність всіх упорядкованих певним чином нормативно-правових актів, що є зовнішнім виразом системи права.

Система права – об’єктивно зумовлена внутрішня організація права певного суспільства, яка полягає в єдності і погодженості усіх юридичних норм та диференціації їх за галузями, підгалузями та інститутами.

Правова система – це сукупність внутрішньо узгоджених, взаємозв’язаних, соціально однорідних юридичних засобів, за допомогою яких держава здійснює необхідний нормативний вплив на суспільні відносини, закріплюючи, регулюючи, охороняючи і захищаючи їх від правопорушень. Основу правової системи суспільства складає національне право.

Законність – правовий режим точного і неухильного здійснення законів та інших нормативних актів всіма суб’єктами суспільних відносин як в сфері правотворчості, так і в сфері реалізації правових норм; режим, яким забезпечується всебічна охорона прав та інтересів особи, суспільства і держави.

Правові відносини – це специфічні суспільні відносини, що виникають на підставі норм права, учасники яких є носіями суб’єктивних прав та юридичних обов’язків.

Правопорядок – стан фактичної впорядкованості суспільних відносин, врегульованих правом, який виражає реальне, практичне здійснення режиму законності.

Правова поведінка – це соціально-значущі вчинки індивідуальних чи колективних суб’єктів, що контролюються їх свідомістю та волею, передбачені нормами права і тягнуть за собою юридичні наслідки.

Правомірна поведінка – це суспільно необхідна, бажана і допустима з точки зору інтересів громадянського суспільства поведінка індивідуальних і

33

колективних суб’єктів, яка знаходить свій вираз в здійсненні норм права, гарантується й охороняється державою.

Правопорушення – це суспільно небезпечне, протиправне, винне діяння деліктоздатного суб’єкта, за яке передбачається діючим законом юридична відповідальність.

Юридична відповідальність – вид соціальної відповідальності, пов’язаний з можливістю застосування примусової сили держави стосовно суб’єкта, котрий необхідним чином не виконує вимог правових норм.

Правова культура – це глибокі знання і розуміння права, високо свідоме виконання його вимог як усвідомленої необхідності та внутрішньої переконаності.

ЛІТЕРАТУРА ДО ВСІХ ТЕМ

1.Конституція України : чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 15 берез. 2010 р. : (офіц. текст). – К. : ПАЛИВОДА А. В., 2010. – 48 с.

2.Акт проголошення незалежності України : Постанова Верховної Ради Української РСР від 24 серп. 1991 р. // Відомості Верховної Ради української РСР. – 1991. – № 38. – Ст. 502.

3.Положення про Міністерство внутрішніх справ України, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовт. 2006. – № 1383.

4.Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ від 26 берз. 1992 р. № 2235-XII : Закон України // ВВРУ. – 1992. – № 29. – Ст. 397.

5.Про державну службу : Закон України від 16 груд. 1993 р. № 3723-XII // ВВРУ. – 1993. – № 52. – Ст. 490.

6.Про державну службу : Закон України від 16 груд. 1993 р. № 3723-XII // ВВРУ. – 1993. – № 52. – Ст. 490.

7.Про затвердження Рішення Ради глав урядів СНД "Про затвердження Концепції Єдиного реєстру правових актів та інших документів Співдружності Незалежних Держав і Положення про Єдиний реєстр правових актів : Постанова. КМ України від 27 квітня 2006р. №583 // Офіційний вісник України. – 2006. – №18. – Ст.1330.

8.Про затвердження Положення про Міністерство внутрішніх справ України

: Постанова Кабінету Міністрів України вiд 04 жовтн. 2006. –

1383.

9.Про Кабінет Міністрів України : Закон України вiд 07 жовт. 2010 р.

2591–VI.

10.Про затвердження Положення про Міністерство внутрішніх справ України : Постанова Кабінету Міністрів України вiд 04 жовтн. 2006 р. – № 1383.

11.Про Конституційний Суд України : Закон України від 16 жовт. 1996 р. № 422/96–ВР // ВВРУ. – 1996. – № 49. – Ст. 272.

12.Про міліцію : Закон України від 20 груд. 1990 р. № 565–XII // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1991. – № 4. – Ст. 20.

13.Про адвокатуру : Закон України від 19 груд. 1992 р. № 2887–XII // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 9. – Ст. 62.

14.Про оперативно-розшукову діяльність : Закон України від 18 лют. 1992 р. № 2135–XII // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 22. – Ст. 303.

34

15.Про першочергові заходи з проведення в Україні адміністративної реформи : Указ Президента України № 1284/98 // Постанова Верховної Ради України від 02 лист. 2000 р. № 2067–ІІІ.

16.Про політичні партії в Україні : Закон України від 5 квіт. 2001 р. № 2365– III // ВВРУ. – 2001. – № 23. – Ст.118.

17.Про прокуратуру : Закон України від 5 лист. 1991 р. № 1789–XII // ВВРУ. – 1991. – № 53. – Ст. 793.

18.Про службу безпеки України : Закон України від 25 берез. 1992 р. № 2229– XII // ВВРУ. – 1992. – № 27. – Ст. 382.

19.Аверʼянов В. Принцип верховенства права у сфері виконавчої влади: питання теорії та практики реалізації / В. Аверʼянов // Право України. –

2010. – № 3. – С. 72-80.

20.Аврамова О. Четверте покоління прав людини: постановка проблеми / О. Аврамова, О. Жидкова // Право України. – 2010. – № 2. – С. 101-108.

21.Аземша І. Б. Юридична відповідальність: сучасні погляди, дискусії та концепції / І.Б. Аземша // Часопис Київського університету права. – 2010. – № 2. – С. 54-57.

22.

Актуальні проблеми теорії держави та права : [навч. посіб.] /

 

[Є. В. Білозьоров, Є.О. Гіда, А.М. Завальний та ін.] ; за заг. ред. Є.О. Гіди. –

 

К. : ФОП О. С. Ліпкан, 2010. – 260 с.

23.Алексеев С. С. Общая теория права [Текст] : учеб. / С. С. Алексеев. – [2-е изд., перераб. и доп.]. – М. : Проспект, 2009. – 576 с.

24.Алексеев С. С. Теория права / С. С. Алексеев. – [2-е изд., перераб. и доп.]. – М. : Бек, 1994. – 224 с.

25.Алексі Р. Існування прав людини / Р. Алексі // Право України. – 2011. –

№8. – С.121-131.

26. Андріанов В.М. Правова держава і принцип розподілу влад / В. М. Андріанов // Філософські проблеми права та правоохоронної діяльності співробітників ОВС. – 1995. – С. 51-61.

27.Антонович М. Правова культура українського народу в сфері прав людини: історичний розвиток і сучасний стан / М. Антонович // Право України. – 2003. – № 12. – С.75.

28.Бабаев В. К. Теория государства и права / В.К. Бабаев. – М., 2004. – 587 с.

29.Бабенко А.Н. Правовая социализация как процесс освоения правовых ценностей / А.Н. Бабенко // Государство и право. – 2005. – № 2. – С. 104.

30.

Бабкіна О.В. Теорія держави та права у

схемах і визначеннях

/

 

О. В. Бабкіна, К. Г. Волинка. – К. : МАУП, 2004.

– 144 с.

 

31.

Багрій Т.Я. Змістово-смислові характеристики верховенства права

/

 

Т.Я. Багрій // Науковий вісник НАВС. – 2011. – № 4. – С. 38-45.

 

32.Балинська О. М. Проблеми теорії держави і права : навч.-метод. посіб. / О.М. Балинська, Т.З. Гарасимів. – Л. : ЛьвДУВС, 2008. – 320 c.

33.Барабаш Ю. Дихотомія правової, демократичної та соціальної державності

– тонка грань українського конституціоналізму / Ю. Барабаш // Право України. – 2010. – № 7. – С 24-33.

35

34.Бахрах Д.Н. Административная власть как вид государственной власти /

Д.Н. Бахрах // Государство и право. – 1992. – № 3. – С. 13-20.

35. Башук О. Правопорушення і закон. Поради античного мислителя / О. Башук // Право України. – 2011. – № 1. – С. 287-294.

36.Бехруз Х. Исламские традиции права / Х. Бехруз. – О., 2006. – 293 с.

37.Бехруз Х. Праворозуміння, розуміння права і правова система / Х. Бехруз // Право України. – 2010. – № 4. – С. 143-148.

38.Бідей О. Основні форми реалізації правової політики / О. Бідей // Право України – 2006. – №7. – С. 42-46.

39.Білий П. Про правову культуру працівників органів внутрішніх справ / П. Білий // Право України. – 1997. – № 10. – С. 40.

40.Білинський А. Держава і суспільство. Партнерство заради стабільності / А. Білинський // Віче. – 1995. – №12 (2). – С. 80-91.

41.Білозьоров Є. Юридична відповідальність як передумова правомірної поведінки особи: теоретичні аспекти / Є. Білозьоров // Право України. –

2006. – № 1. – С. 50-54.

42.Богуцький П. Поняття правової держави та методологічний підхід до проблеми її формування / П. Богуцький // Право України. – 1996. – № 4. – С.14-16.

43.Болгов В. Політико-правова система України / В. Болгов. – К., 2004.– 303 с.

44.Болсунова О. М. Сутнісні засади принципів юридичної відповідальності / О. М. Болсунова // Часопис київського університету права. – 2010. – № 4. – С.48-52.

45.Бостан С. Конституційне реформування державного правління: досвід республіки Хорватія // Право України. – 2004. – № 12. – С.16.

46.Ботанов О.В. Правомірна поведінка / О.В. Ботанов, О.Д. Тихомиров. // Юридична енциклопедія. – К., 2003. – Т.5.– С. 46.

47.Братасюк М.Г. Правова поведінка: доктринальний аспект / М.Г. Братасюк // Науковий вісник НАВС. – 2011. – №3. – С.77-85.

48.Бугера О. Роль засобів масової інформації як одного з чинників профілактики протиправної поведінки неповнолітніх / О. Бугера // Право України. – 2005. – № 4. – С.92-95.

49.Буша Н. Місце правового звичаю серед форм (джерел) права України /

Н. Буша // Юридична Україна. – 2011. – № 1.

50. Вазіляк А.А. Правова і соціальна держава: від ідеї до реалізації / А.А. Вазіляк // Вісник луган. академії внут. справ МВС. – 2005. – Ч. 4. – С. 16-21.

51.Варламова Н. Право и справедливость: соотношение в контексте различных типов правопонимания / Н. Варламова // Право України. – 2010.

– № 4. – С. 70-76.

52.Васецький В.Ю. Доктрина прав людини в романо-германській правовій системі : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.01 "Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень" / В. Ю Васецький. – К., 2006. – 20 с.

36

53.Васечко Л. Націоанльне право в умовах глобалізації / Л. Васечко // Підприємництво, господарство і право. – 2011. – № 1. – С. 68-70.

54.Васильев А.С. Судебные и правоохранительные органы Украины / [Васильев А.С., Иванов В.В., Корчевная Л. А. и др.]. – Х. : Одиссей, 2006. – 304 с.

55.Васькович Й. Правосвідомість та її вплив на ментальність українського народу / Й. Васькович // Право України. – 1998. – № 6. – С.108.

56. Ведєрніков Ю.А. Теорія держави та права : Навч. посіб. / Ю. А. Ведєрніков, В. С. Грекул. – К. : ЦНЛ, 2005. – 224 с.

57.Ведєрніков Ю.А. Теорія держави та права / Ведєрніков Ю.А., Грекул В.С., Папірна А. В. – Дніпропетровськ, 2005. – 176 с.

58.Венгеров А.Б. Теория государства и права : учеб. [для юрид. вузов] / А. Б. Венгеров. – [6-е изд., стер.]. – М. : Издательство "Омега– Л", 2009. –

607 с.

59.Веніславський Ф. Зловживання правом у публічно-правовій сфері як державно-правова проблема / Ф. Веніславський // Право України. – 2010. – № 4. – С. 249-258.

60.Вишневский А.Ф. Общая теория государства и права / А.Ф. Вишневский, Н.А. Горбаток. – М., 2004. – 586 с.

61.Власенко В.П. Методологічні підходи до визначення сутності правової культури / В.П.Власенко // Науковий вісник НАВС.– 2011.– №3.– С.92-100.

62.Войтович Х.М. Поняття "шаріат" та "фікх" та їх співвідношення у мусульманському праві / Х. М. Войтович // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. – 2010. – № 3. – С. 43-50.

63.Волинка К.Г. Правовий статус особи та гарантія реалізації прав і свобод за Конституцією України / К.Г. Волинка. – К., 1998. – 36 с.

64.Волошин Ю.О. Конституційно-правове забезпечення Європейської міждержавної інтеграції: проблеми теорії і практики : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня доктора юрид. наук : спец. 12.00.12 "Конституційне право; муніципальне право" / Ю.О. Волошин. – К., 2010. – 32 с.

65.Галай А. Умови взаємодії органів місцевої влади та недержавних організацій у контексті децентралізації влади в Україні/ А. Галай // Підприємництво, господарство і право. – 2011. – №7. – С.30-34.

66.Галунько В. Правовий статус посадових осіб публічної адміністрації / В. Галунько, О. Онищук // Право України – 2011. – №7. – С. 156-160.

67.Гегель Г. В. Философия права / Г. В. Гегель. – М. : Мысль, 1990. – 524 с.

68.Гелей С. Політико-правові системи світу / Гелей С., Рутар С., Кендус О. – Л., 2002. – 224 с.

69.Георгіца А. Парламентарна форма державного правління: особливості та видові ознаки / А. Георгіца // Право України. – № 10. – 2009. – С. 67-71.

70.Геселев О. Зміна пануючого право розуміння як обов’язкова умова впровадження відновного правосуддя в Україні (філософсько-правовий аспект) / О. Геселев // Право України. – 2010. – № 3. – С. 106-115.

71.Гіда Є.О. Загальнолюдські стандарти прав людини і забезпечення їх реалізації в діяльності міліції : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня

37

канд. юрид. наук : спец. 12.00.01 "Теорія та історія держави та права; історія політичних і правових учень" / Є.О. Гіда. – К., 2000. – 16 с.

72.Головченко В. Взаємодія права із іншими соціальними регуляторами / В. Головченко // Юридичний вісник України. – 1998. – № 9. – С. 14-20.

73.Гончаров О. Американська оригіналістична теорія тлумачення юридичних норм і сучасність / О. Гончаров / Право України – 2010. – №1. – С.142-148.

74.Гончарук О.В. Дихотомія права: право публічне та право приватне : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.01 "Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень" / О.В. Гончарук. – К., 2006. – 20 с.

75.Горбунова Л. Історія дослідження ідеї та поняття законності / Л. Горбунова // Право України. – 2004. – № 2. – С.3-8.

76.Горбунова Л. М. Підзаконні нормативно-правові акти: організаційноправові питання забезпечення законності : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня доктора юрид. наук : спец. 12.00.07 "Адміністративне право в процес; фінансове право; інформаційне право" / Л. М. Горбунова. – К.,

2005. – 21 с.

77.Горова О.Б. Місце міжнародних стандартів прав людини в правовій системі України / О.Б. Горова // Збірник наук. праць. Ін-ту держави і права ім. В.М. Корецького. Юридичні і політичні науки. – 2005. – Спец. випуск. – С. 257-263.

78.

Горун О.В. Теорія держави

і права:

навч. посіб. / О.В. Горун,

 

Н.В. Камінська, О.В. Фатхутдінова. – К. : КНТ, 2011. – 216 с.

79.

Горшенев В.М. Структура

механизма

правового регулирования /

 

В.М. Горшенев. – М., 1979.

 

 

80.Графский В.О традициях в понимании права / В. Графский // Право України. – 2010. – № 4. – С. 76-83.

81.Гревцов Ю.К правопониманию: правовые отношения в связи с юридическими фактами и нормами права / Ю. Гревцов // Право Украины.

2011. – № 1. – С. 256-263.

82.Гринюк Р. Правова держава і демократія: питання взаємодії та взаємозв’язку / Р. Гринюк // Право України. – 2010. – № 7. – С. 43-51.

83.Гудима Д. Деякі новели в інтерпретації поняття "суб’єкт права": абсурдні чи перспективні? /Д. Гудман // Право України. – 2010. – № 2. – С.82-88.

84.Гураль П.Ф. Інститут конституційно-правового статусу особи у зарубіжних країнах : [навч.-метод. матеріали] / П.Ф. Гураль. – Л., 2005. – 96 с.

85.Гусарєв С.Д. Теорія держави і права: [навч. посіб.] / Гусарєв С.Д., Олійник А.Ю., Слюсаренко О.Л. – К. : Юрінком Інтер, 2001. – 176 с.

86.Гусарєв С.Д. Тематичний словник термінів та визначень з курсу теорії держави та права / Гусарєв С.Д., Олійник А.Ю., Слюсаренко О.Л. – К.,

1995. – 75 с.

87.Гусарєв С.Д. Теорія держави та права. Альбом схем : Навч. посіб. / Гусарєв С.Д. – К., 1997. – 55 с.

88.Гусарєв С.Д. Теорія права і держави : навч. посіб. / Гусарєв С.Д., Олійник А.Ю., Слюсаренко О.Л. – К. : Правова єдність, 2008. – 270 с.

38

89.Гусарєва О.С. Юстиція як складова правових систем сучасних країн світу та України : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук :

спец. 12.00.01 "Теорія та історія держави і права; історія політичних і

правових учень" / О.С. Гусарєва. – К., 2010.

– 16 с.

90. Давид Р. Основные правовые системы

современности / Р. Давид,

К. Жоффре-Спиноза. – М., 2003. – 399 с.

 

91.Давидов Р. Питання теорії конституційних правовідносин / Р. Давидов, Ю. Данилюк // Право України. – 2006. – №1. – С.16-20.

92.Дахова І. Поняття виконавчої влади та її місце в державному механізмі України / І. Дахова // Право України. – 2002. – № 12. – С. 23-27.

93.Девіантна поведінка: сучасна парадигма / [Н. В. Ківенко та ін.]. – Ірпінь : Академія Державної податкової служби України, 2002. – 240 с.

94.Декларація про державний суверенітет України від 16 лип. 1990 р. // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1990. – № 31. – Ст. 429.

95.Демиденко В. О. Конституційно-правова відповідальність: позитивний та ретроспективний аспекти / В.О. Демиденко // Науковий вісник КНУВС. –

2006. – № 1. – С. 61-67.

96.Демиденко В.О. Підстави конституційно-правової відповідальності / В.О. Демиденко // Науковий вісник КНУВС. – 2006. – № 5. – С. 91-97.

97.Денисов Ю.А. Общая теория правонарушения и ответственности / Ю.А. Денисов. – Л., 1983. – 142 с.

98.Джолос С. Етатистська держава як вид сучасної держави / С. Джолос // Право України. – 2010. – № 6. – С. 189-195.

99.Дзюбенко О.Л. Юридична техніка відомчої нормотворчості в Україні : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.01

"Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень" / О. Л. Дзюбенко. – К., 2010. – 16 с.

100.Добродумов П. Про реформу політичної системи України / П. Добродумов // Право України. – 2003. – № 5. – С. 19.

101.

Добрынин Н.М.

К вопросу о конституционной

ответственности /

 

Н.М. Добрынин // Государство и право. – 2010. – №10. – С. 17-26.

102.

Довженко Є.В.

Загальнотеоретичні

проблеми

систематизації

 

транспортного законодавства: автореф.

дис. на здобуття наук. ступеня

канд. юрид. наук : спец. 12.00.01 "Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень" / Є.В. Довженко. – Харків, 2011. – 19 с.

103.Дробуш І. Розмежування функцій органів місцевого самоврядування органів державної виконавчої влади / І. Довбуш // Право України. – 2001. – № 10. – С.20.

104.Дубінчак В.М. Правоохоронна діяльність: сутність, субʼєкти, засоби забезпечення (теоретико-правовий аспект) : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.01 "Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень" / В.М. Дубінчак. – К., 2010. – 19 с.

39

105.Дудаш Т. Влияние правопонимания органов конституционной юрисдикции на их правотолковательную деятельность (Германия, США, Украины) / Т. Дудаш // Право Украины. – 2010. – № 1. – С. 307-313.

106.Дудаш Т.І. Праворозуміння: герменевтичне дослідження / Т.І. Дудаш. –Л., 2010. – 248 с.

107.Дудченко В. Про великі правові системи сучасності (роздуми над книгою професора Раймона Леже) / В. Дудченко // Право України. – 2010. – № 3. –

С. 98-106.

108.Дудченко О.С. Колегії органів виконавчої влади незалежної України: історико-правове дослідження : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.01 "Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень" / О.С. Дудченко. – К., 2011. – 18 с.

109.Дума В.В. Правозастосовча діяльність та форми її здійснення : автореф.

дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.01 "Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень" / В.В. Дума. – К., 2010. – 20 с.

110. Евдокимова Е.Г. Правовой режим законности: теория и история / Е.Г. Евдокимова, Р.А. Романов // Известия вузов. Правоведение. – 2001. –

№ 5. – С. 161-228.

111.Євграфова Є. Доктрини та концепції у правовій системі України: форми і сфери застосування / Э. Эвграфов // Право України. – № 5. – 2010. – С.77-85.

112.Єрмоленко Д.О. Правовий статус людини і громадянина в Україні як соціальній державі : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.01 "Теорія та історія держави та права; історія політичних і правових учень" / Д.О. Єрмоленко. – Х., 2002. – 20 с.

113.Журавський В.С. Етапи гармонізації законодавства України із європейським законодавством / В.С. Журавський // Держава і право.

Юридичні і політичні науки. – К. : Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України., 2002. – Вип. 16.

114.Забезпечення ОВС міжнародно-правових стандартів прав людини при

охороні громадського порядку / Відп. ред. Ю. І. Римаренко, Я. Ю. Кондратьєв, Ю.С. Шемшученко. – У 3-х Ч. – К., 2001. – 460 с.

115.Завальний А.М. Аналіз юридичних фактів в контексті функціонального аспекту "опорних понятійних рядів" / А.М. Завальний // Актуальні питання державотворення в Україні очима молодих учених : Зб. наук. праць міжнародної наук.-практ. конф. студентів, аспірантів та молодих учених Київського національного університету ім. Т. Шевченка 23-24 квіт. 2009 р.

– К., 2009. – Ч. І. – С. 44-46.

116.Завальний А.М. Юридичні факти в структурі предмета правоохоронної діяльності / А.М. Завальний // Принципи гуманізму та верховенства права як умова розвитку демократичної соціальної правової держави (пам’яті професора В.В. Копєйчикова) : матеріали міжвуз. наук.-теорет. конф. – К. : Київ. нац. ун-т внутр. справ, 2009. – С. 106-109.

40