Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Статус НАВС

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
710.69 Кб
Скачать

11

4.9. Вищий колегіальний орган громадського самоврядування.

4.9.1.Вищим колегіальним органом громадського самоврядування Академії є Конференція трудового колективу Академії.

4.9.2.Конференція трудового колективу Академії:

за поданням Вченої ради приймає Статут

Академії, а

також

вносить зміни і доповнення до нього;

 

 

обирає претендента на посаду ректора Академії шляхом таємного

голосування і подає свої пропозиції до МВС;

 

 

щорічно заслуховує звіт ректора Академії

та оцінює

його

діяльність;

 

 

обирає комісію з трудових спорів відповідно до Кодексу законів про працю України;

за мотивованим поданням Наглядової ради або Вченої ради Академії розглядає питання про дострокове припинення повноважень керівника вищого навчального закладу;

розглядає та вносить пропозиції щодо визначення основних напрямів економічного і соціального розвитку Академії;

затверджує Правила внутрішнього розпорядку та Колективний договір; затверджує Положення про органи студентського (курсантського)

самоврядування; розглядає інші питання діяльності Академії.

4.9.3.Делегатами Конференції трудового колективу є представники всіх структурних підрозділів Академії та представники з числа осіб, які навчаються в Академії. При цьому не менш як 75 відсотків загальної чисельності делегатів повинні становити науково-педагогічні та наукові працівники, які працюють в Академії на постійній основі, і не менш як 10 відсотків - виборні представники з числа осіб, які навчаються в Академії.

4.9.4.Квота представництва від кожного структурного підрозділу Академії та від осіб, які навчаються в Академії, визначається ректоратом Академії щорічно на початку нового навчального року, в залежності від фактичної штатної чисельності персоналу, та затверджується розпорядженням ректора.

4.9.5.Делегатом для участі в роботі Конференції трудового колективу може бути працівник Академії, який працює в Академії на постійній основі.

4.9.6.Делегати Конференції трудового колективу обираються шляхом відкритого голосування простою більшістю присутніх на зборах структурного підрозділу працівників. Термін повноважень делегатів становить 1 рік.

4.9.7.Делегати з числа осіб, які навчаються в Академії, обираються вищим органом студентського (курсантського) самоврядування.

4.9.8.Структурні підрозділи Академії та вищий орган студентського (курсантського) самоврядування щорічно до 10 вересня подають до секретаріату Вченої ради Академії списки обраних ними, відповідно до затвердженої квоти, делегатів.

4.9.9.Конференція трудового колективу Академії скликається ректором не рідше одного разу на рік в останній декаді вересня. Позачергова Конференція трудового колективу Академії може бути скликана ректором у разі виникнення

12

необхідності вирішення питань, які Статутом Академії віднесені до її компетенції.

4.9.10.Порядок денний Конференції трудового колективу Академії формується ректоратом за пропозиціями ректора, проректорів, структурних підрозділів, членів Вченої ради з урахуванням статутної компетенції Конференції трудового колективу Академії та затверджується простою більшістю голосів присутніх делегатів.

4.9.11.Відкриває Конференцію трудового колективу Академії ректор. Для проведення Конференції трудового колективу Академії утворюється президія, до якої входять за посадами ректор, голова Наглядової ради, голова профспілкового комітету Академії, а також члени президії, які обираються із числа делегатів простою більшістю голосів делегатів Конференції трудового колективу Академії.

4.9.12.Президія визначає зі свого складу голову та секретаря, який вестиме протокол Конференції трудового колективу Академії.

4.9.13. Рішення Конференції трудового колективу Академії вводяться в дію протоколами, які підписуються всіма членами президії.

4.10. Органи студентського (курсантського) самоврядування.

4.10.1. Вищим органом студентського (курсантського) самоврядування в Академії є конференція осіб, які навчаються в Академії.

4.10.2. Склад та порядок скликання конференції осіб, які навчаються в Академії, визначається Положенням про органи студентського (курсантського) самоврядування.

4.10.3. Конференція осіб, які навчаються в Академії:

ухвалює Положення про студентське (курсантське) самоврядування; обирає виконавчі органи студентського (курсантського) самоврядування та

заслуховують їх звіти; визначає структуру, повноваження та порядок обрання виконавчих органів

студентського (курсантського) самоврядування.

4.11. Наглядова рада Академії.

4.11.1. В Академії створюється Наглядова рада, склад якої затверджується

МВС.

4.11.2.Повноваження та порядок діяльності Наглядової ради визначаються Положенням про Наглядову раду, яке затверджує голова Наглядової ради за погодженням з МВС.

4.11.3.Наглядова рада Академії розглядає шляхи перспективного розвитку вищого навчального закладу, надає допомогу керівництву в реалізації державної політики у галузі вищої освіти і науки, здійснює громадський контроль за діяльністю керівництва, забезпечує ефективну взаємодію Академії з органами державного управління, науковою громадськістю, суспільно-політичними та комерційними організаціями в інтересах розвитку вищої освіти.

4.11.4.Термін повноваження Наглядової ради Академії становить не більше ніж п'ять років.

13

4.12. Структурні підрозділи Академії.

4.12.1.Структурними підрозділами Академії є інститути (наукові, навчально-наукові, науково-дослідні), факультети, лабораторії, кафедри, ліцей, центри, відділи, сектори, відділення, бібліотеки тощо.

4.12.2.Структурні підрозділи Академії створюються наказом МВС за поданням Вченої ради Академії та діють на підставі положення про структурний підрозділ, затвердженого ректором Академії.

4.13.Навчальні структурні підрозділи Академії.

4.13.1.Інститут – основний організаційний і навчально–науковий структурний підрозділ академії, що об’єднує відповідні кафедри, лабораторії, науково–дослідні центри та лабораторії, та проводить освітню діяльність, пов'язану із здобуттям вищої освіти та кваліфікації у певній галузі науки; наукову, науково-методичну та науково-виробничу діяльність і має відповідний рівень кадрового та матеріально-технічного забезпечення.

4.13.2.Інститут створюється рішенням МВС за поданням Вченої ради Академії за умови, якщо до його складу входить не менше ніж п’ять кафедр і в ньому навчається не менше ніж 500 курсантів (студентів) денної форми навчання.

4.13.3.Керівництво інститутом здійснює начальник (директор), який призначається на посаду ректором Академії за пропозицією Вченої ради інституту з числа осіб, що мають науковий ступінь або вчене звання, досвід службової та науково-педагогічної діяльності.

4.13.4.Начальник (директор) інституту:

діє на підставі Положення про інститут та видає розпорядження, що стосуються діяльності інституту, і є обов'язковими для виконання всіма працівниками інституту та можуть бути скасовані ректором Академії. Ректор Академії скасовує розпорядження начальника (директора) інституту, які суперечать чинному законодавству, Статуту Академії чи завдають шкоди інтересам Академії;

відповідно до письмового доручення ректора Академії вчиняє правочини; вводить в дію рішення Вченої ради інституту; здійснює інші повноваження, передбачені Положенням про інститут та

функціональними обов'язками начальника (директора) інституту.

4.13.5. Колегіальним органом інституту є Вчена рада інституту.

4.13.6.Вчену раду інституту очолює її голова - начальник (директор) інституту. До складу вченої ради інституту входять за посадами заступники начальника (директора), начальники (завідувачі) кафедр, керівники органів громадського самоврядування інституту, керівники органів студентського самоврядування інституту, а також виборні представники, які представляють науково-педагогічних і наукових працівників і обираються з числа професорів, докторів наук, виборні представники, які представляють інших працівників інституту і працюють у ньому на постійній основі, виборні представники з числа осіб, які навчаються в інституті, відповідно до квот, визначених у Статуті Академії. При цьому не менш як 75 відсотків загальної чисельності складу

14

Вченої ради інституту мають становити науково-педагогічні і наукові працівники інституту і не менш як 10 відсотків - виборні представники з числа осіб, які навчаються в інституті.

Виборні представники обираються органом громадського самоврядування інституту за поданням структурних підрозділів, у яких вони працюють, а виборні представники з числа осіб, які навчаються в інституті, - вищим органом студентського (курсантського) самоврядування інституту.

4.13.7. До компетенції Вченої ради інституту входить:

визначення загальних напрямів навчально-виховного процесу та наукової діяльності в інституті;

заслуховування звітів про навчально-виховну та наукову діяльність кафедр інституту;

обрання на посаду шляхом таємного голосування викладачів, старших викладачів, доцентів, начальника (директора) інституту;

ухвалення навчальних програм та навчальних планів.

4.13.8. Рішення Вченої ради інституту вводяться в дію розпорядженням начальника (директора) інституту. Рішення Вченої ради інституту може бути скасовано Вченою радою Академії.

4.13.9.Факультет – основний організаційний і навчально-науковий структурний підрозділ Академії, що об’єднує відповідні кафедри та лабораторії.

4.13.10.Факультет створюється рішенням МВС за поданням Вченої ради Академії за умови, якщо до його складу входить не менш ніж три кафедри і на ньому навчається не менш ніж 200 студентів денної форми навчання.

4.13.11.Керівництво факультетом здійснює начальник (декан), який призначається на посаду ректором Академії за рекомендацією Вченої ради факультету з числа науково-педагогічних працівників факультету, які мають вчене звання доцента, професора і науковий ступінь.

4.13.12.Начальник (декан) факультету діє на підставі Положення про факультет та видає розпорядження, що стосуються діяльності факультету. Розпорядження начальника (декана) є обов'язковими для виконання всіма працівниками факультету і можуть бути скасовані ректором Академії. Ректор Академії скасовує розпорядження начальника (декана), які суперечать чинному законодавству, Статутові Академії чи завдають шкоди інтересам Академії.

4.13.13.Колегіальним органом факультету є Вчена рада факультету.

4.13.14.Вчену раду факультету очолює її голова – начальник (декан) факультету. До складу Вченої ради факультету входять за посадами заступники начальника (декана), начальники (завідувачі) кафедр, керівники органів самоврядування факультету, керівники органів студентського самоврядування факультету, а також виборні представники, які представляють науковопедагогічних і наукових працівників і обираються з числа професорів, докторів наук, виборні представники, які представляють інших працівників факультету і працюють на постійній основі, виборні представники з числа осіб, які навчаються на факультеті, відповідно до квот, визначених у Статуті Академії. При цьому не менш як 75 відсотків загальної чисельності складу Вченої ради

15

факультету мають становити науково-педагогічні і наукові працівники факультету і не менш як 10 відсотків - виборні представники з числа осіб, які навчаються на факультеті.

Виборні представники обираються органом громадського самоврядування факультету за поданням структурних підрозділів, у яких вони працюють, а виборні представники з числа осіб, які навчаються на факультеті, - вищим органом студентського (курсантського) самоврядування факультету.

4.13.15. До компетенції Вченої ради факультету входить: визначення загальних напрямів діяльності факультету;

обрання на посаду шляхом таємного голосування викладачів, старших викладачів, доцентів, начальника (декана) факультету;

ухвалення навчальних програм та навчальних планів; вирішення питань організації навчально-виховного процесу на факультеті.

4.13.16. Рішення Вченої ради факультету вводяться в дію розпорядженнями начальника (декана) факультету. Рішення Вченої ради факультету може бути скасовано Вченою радою інституту або Вченою радою Академії.

4.13.17. Кафедра Академії є базовим структурним підрозділом Академії, що проводить навчально-виховну і методичну діяльність з однієї або кількох споріднених спеціальностей, спеціалізацій чи навчальних дисциплін і здійснює наукову, науково-дослідну та науково-технічну діяльність за певним напрямом.

4.13.18.Кафедра створюється рішенням МВС за поданням Вченої ради Академії за умови, якщо до її складу входить не менше ніж п'ять науковопедагогічних працівників, для яких кафедра є основним місцем роботи, і не менше ніж три з яких мають науковий ступінь або вчене звання.

4.13.19.Керівництво кафедрою здійснює начальник (завідувач), який обирається на цю посаду за конкурсом Вченою радою Академії строком на сім років. Із завідуючим кафедрою укладається контракт.

4.13.20.Юридичний ліцей (далі – ліцей) є структурним підрозділом Академії, діяльність якого спрямована на здобуття ліцеїстами повної загальної середньої освіти з поглибленою юридичною та посиленою фізичною підготовкою і правоохоронною профорієнтацією, забезпечення соціального захисту дітей, батьки яких - працівники органів внутрішніх справ - загинули, померли чи стали інвалідами I групи при виконанні службових обов'язків з охорони громадського порядку і громадської безпеки, боротьби зі злочинністю; дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, із сімей працівників органів внутрішніх справ, а також обдарованих дітей-сиріт, які залишилися без піклування батьків.

4.13.21.Керівництво ліцеєм здійснює начальник ліцею, який призначається на посаду і звільняється з посади ректором Академії.

4.13.22.Структура ліцею, функціональні права та обов’язки начальника ліцею визначаються ректором Академії і Положенням про юридичний ліцей.

16

4.14. Академія може мати у своєму складі підготовчі відділення (підрозділи), підрозділи перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, лабораторії, навчально-методичні кабінети, центри (комп'ютерні, інформаційні, навчально-наукові) та полігони, навчально-виробничі та творчі майстерні, навчально-дослідні господарства, виробничі структури, видавництва, спортивні комплекси, заклади культурно-побутового призначення та інші підрозділи, діяльність яких не заборонена законодавством.

Розділ V. ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ТА ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ ТА ІНШОГО МАЙНА АКАДЕМІЇ

5.1. За Академією з метою забезпечення її діяльності, передбаченої цим Статутом, МВС, органи державної влади та органи місцевого самоврядування закріплюють на правах оперативного управління будівлі, споруди, майнові комплекси, обладнання, а також інше необхідне майно. Надходження від використання цього майна належать Академії на праві оперативного управління в межах, визначених законодавством.

5.2.Академія самостійно розпоряджається надходженнями, одержаними від надання дозволених законодавством платних послуг.

5.3.Майно Академії, що забезпечує її статутну діяльність, не може бути предметом застави.

5.4.Фінансування Академії здійснюється за рахунок коштів державного

бюджету.

5.5.На покриття видатків, пов’язаних з наданням платних послуг та видатків незабезпечених загальним фондом державного бюджету, спрямовуються кошти спеціального фонду, сформованого за рахунок:

коштів, одержаних за підготовку, перепідготовку, атестацію, підвищення кваліфікації кадрів та надання інших платних послуг відповідно до укладених договорів;

коштів, одержаних за виконання науково-дослідних робіт (послуг) на замовлення юридичних та фізичних осіб;

надходжень від надання в користування або в оренду приміщень, споруд, обладнання тощо;

добровільних внесків і пожертвувань; інших джерел, не заборонених законодавством.

5.6. Оплата праці в Академії здійснюється згідно з Кодексом законів про працю України, Законами України, нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, а також відомчими нормативно-правовими актами МВС, Міністерства освіти і науки.

5.7. Кошти, матеріальні цінності та нематеріальні активи, що надходять

17

Академії безкоштовно у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань юридичних і фізичних осіб, у тому числі нерезидентів, для здійснення освітньої, наукової, виховної, оздоровчої, спортивної, культурної діяльності, зміцнення матеріально-технічної бази, не вважаються прибутком і не оподатковуються.

Розділ VI. ПОРЯДОК ЗВІТНОСТІ, КОНТРОЛЮ ЗА ЗДІЙСНЕННЯМ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

6.1. Академія

складає

затверджені

форми

місячної, квартальної та

річної звітності,

які подає

до МВС,

органів

Державного казначейства

України, Державної податкової служби, Державного комітету статистики, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», інших нормативно-правових актів. При цьому всі примірники фінансового звіту мають однакову юридичну силу.

6.2.Ректор та керівник фінансового підрозділу (головний бухгалтер) несуть персональну відповідальність за достовірність бухгалтерської та статистичної звітності.

6.3.Керівник фінансового підрозділу (головний бухгалтер) Академії здійснює постійний контроль за додержанням порядку ведення бухгалтерського обліку.

6.4. Аудит фінансової діяльності Академії проводиться згідно з чинним законодавством України.

6.5. Внутрішній контроль за здійсненням фінансово-господарської діяльності Академії проводиться щорічно в строки, визначені наказом ректора Академії.

6.6. Зовнішній контроль за здійсненням фінансово-господарської діяльності Академії проводиться МВС, Рахунковою палатою та іншими органами державної влади в строки, визначені законодавством України.

Розділ VII. КОНЦЕПЦІЯ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

7.1.Концепція освітньої діяльності Академії розробляється Вченою радою

іпогоджується з МВС та Міністерством освіти і науки.

7.2.Освітня діяльність Академії ґрунтується на концептуальних засадах державної політики у сфері розвитку освіти.

18

7.3. Основні цілі:

модернізація освітньої діяльності в контексті вимог і принципів Болонської декларації;

відтворення інтелектуального потенціалу держави; забезпечення сфер правоохоронної та правозастосувальної діяльності

кваліфікованими фахівцями; удосконалення навчально-методичної роботи, створення умов для

стимулювання підготовки підручників, навчальних посібників, іншої методичної літератури, сучасних за змістом та формою;

розширення діяльності Академії у сфері підвищення кваліфікації та перепідготовки фахівців;

створення мережі довузівської підготовки молоді; підвищення рівня науково-педагогічного та наукового потенціалу

Академії шляхом вдосконалення їх підготовки; спрямування науково-дослідної роботи в Академії на задоволення

потреб навчального процесу; забезпечення розвитку наукової та інноваційної діяльності;

формування моральних принципів і норм поведінки особистості; вирішення проблем оновлення та розширення матеріально-технічної бази

Академії.

7.4. Освітня діяльність ґрунтується на принципах:

використання стандартів вищої освіти як обов'язкового мінімуму змісту освіти та навчання;

відповідності рівня освіти та освітньо-кваліфікаційного рівня підготовки випускників вимогам суспільного поділу праці;

ступеневої підготовки фахівців; багатопрофільності; становлення демократичної системи навчання;

задоволення освітніх потреб осіб, що навчаються, відповідно до їх інтересів, здібностей та потреб суспільства;

випереджувального інноваційного розвитку освіти; мобільності підготовки фахівців щодо задоволення вимог замовника та

ринку праці, особистісної орієнтації освіти; інтеграції до європейського та світового освітніх просторів;

моніторингу якості освіти, забезпечення його прозорості, сприяння розвитку громадського контролю.

7.5. Зміст освіти, терміни і форми навчання визначаються Вченою радою Академії за погодженням з МВС, іншими замовниками та відповідно до вимог освітньо-професійних програм підготовки фахівців за ліцензованими спеціальностями, кваліфікаційними вимогами, структурно-логічною схемою підготовки, навчальними програмами дисциплін, іншими нормативними документами МВС, Міністерства освіти і науки.

19

7.6. Освітня діяльність Академії вільна від втручання політичних партій, громадських та релігійних об’єднань. Виховна робота здійснюється в процесі поєднання навчальної, методичної, наукової та службової діяльності особового складу Академії.

Розділ VIII. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

8.1.Академія має право здійснювати міжнародне співробітництво, укладати договори про співробітництво, встановлювати прямі зв'язки з вищими навчальними закладами іноземних держав, міжнародними організаціями, фондами тощо відповідно до чинного законодавства України та в порядку, встановленому МВС.

8.2.Головними напрямами міжнародного співробітництва Академії є: участь у програмах двостороннього та багатостороннього

міждержавного обміну курсантами, студентами, слухачами, ад’юнктами, докторантами, науково-педагогічними та науковими працівниками;

проведення спільних наукових досліджень; організація міжнародних конференцій, симпозіумів, конгресів та інших

заходів; участь у міжнародних освітніх та наукових програмах;

надання послуг, пов'язаних із здобуттям вищої та післядипломної освіти, іноземним громадянам в Україні;

відрядження за кордон науково-педагогічних кадрів для викладацької та наукової роботи відповідно до міжнародних договорів України, МВС, а також прямих договорів Академії з іноземними партнерами.

8.3.Зовнішньоекономічна діяльність Академії здійснюється відповідно до чинного законодавства України шляхом укладення договорів з іноземними юридичними та фізичними особами.

8.4.Основними видами зовнішньоекономічної діяльності Академії є: організація фахової підготовки і стажування слухачів, курсантів, студентів,

ад’юнктів, докторантів; провадження освітньої діяльності, пов'язаної з навчанням іноземних

студентів, а також підготовка наукових кадрів для іноземних держав; проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт на

замовлення іноземних юридичних та фізичних осіб; реалізація спільних з іноземними партнерами проектів тощо.

8.5. Валютні та матеріальні надходження від зовнішньоекономічної діяльності Академії використовуються Академією самостійно для забезпечення виконання статутних завдань.

20