Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
344.58 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВОГО ІНСТИТУТУ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра цивільно-правових дисциплін

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З ДИСЦИПЛІНИ

«СПАДКОВЕ ПРАВО»

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

Київ-2012

Укладач:

Немченко С. С. –ст. викладач кафедри цивільно-правових дисциплін, кандидат юридичних наук

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни «Спадкове право» перезатверджені на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС, протокол № 5 від 15.12.2011 р.

Загальні методичні вказівки

Інститут спадкування відіграє важливу роль у житті кожної людини, оскільки його норми за своєю природою покликані забезпечувати правонаступництво поколінь. У справедливому та юридично грамотному регулюванні спадкових правовідносин зацікавлені абсолютно всі, адже фактично кожен громадянин за життя стає спадкоємцем за життя і приречений стати спадкодавцем після своєї смерті. Завдання спадкового права гарантувати кожному громадянинові право вільного, на свій розсуд розпорядження власним майном на випадок смерті.

Водночас норми спадкового права спрямовані і на забезпечення інтересів спадкоємців, створюючи чіткий і прозорий механізм відкриття прийняття спадщини, її охорони, розділу спадкового майна, оформлення спадкових прав тощо. Причому особливий захист законом неповнолітнім та непрацездатним спадкоємцям. Інститут спадкового права має також виховне значення, що проявляється у позбавленні його нормами права спадкування тих осіб, які своїми протиправними діями сприяли закликанню себе до спадкування, а також осіб, позбавлених батьківських прав. Викладене свідчить про необхідність детального вивчення та оволодіння широким комплексом питань, пов’язаних зі спадкуванням.

Запропонований навчальний курс “Спадкове право” призначений для студентів юридичного факультету ННІПП НАВС і ставить за мету надати можливість одержати знання у сфері спадкових правовідносин.

Вивчення курсу “Спадкове право” передбачає наявність у студентів певного рівня знань з сімейного, цивільного, цивільного процесуального права, міжнародного приватного та інших галузей права.

Навчання спадковому праву здійснюється в формах: лекцій, семінарських та практичних заняттях.

Однак важлива роль у процесі навчання студента-юриста у вищому навчальному закладі приділяється його самостійній роботі: з підручником, тією або іншою монографією, практикумом, необхідними нормативно-правовими актами та постановами Пленуму Верховного Суду України. Без такої підготовки неможливо отримати знання, достатні для кваліфікованого фахівця в області правозастосування.

Курс передбачає глибоке вивчення юридичної літератури, чинного законодавства України з питань спадкування, книги шостої “Спадкове право” Цивільного кодексу України, прийнятого Верховною радою України 16 січня 2003 року.