Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ методичка.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
32.19 Кб
Скачать

СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ

Навчальна програма з курсу

РОЗПОДІЛ МАТЕРІАЛУ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ТЕМАМИ

Змістовий модуль і.

Тема 1. Вступ до дисципліни

Сутність, структура, функції, категорії соціальної психології та взаємозв’язок з іншими галузями знання. Предмет і завдання соціальної психології.

Методологічні основи соціально-психологічного дослідження. Загальна характеристика методів соціальної психології.

Зародження соціально-психологічної думки в античній філософії. Соціально-психологічні погляди в епоху Відродження та Просвітництва. Психологія народів і мас. Виникнення та становлення соціальної психології як науки. Експериментально-прикладний етап розвитку соціальної психології. Головні теоретичні напрямки сучасної західної соціальної психології. Розвиток соціальної психології у Радянському Союзі і в Україні.

Тема 2. Проблема особистості в соціальній психології

Поняття особистості в психології. Співвідношення категорій „особистість”, „індивід”, „індивідуальність”. Проблема соціалізації індивіда: поняття, інститути та механізми. Формування самосвідомості в процесі соціалізації. Соціально-психологічна структура особистості.

Статус особистості як показник становища у групі. Позиція як інтегральна система вибіркових відносин особистості. Установка як центральний елемент позиції. Роль як реалізація статусу і позиції особистості.

Змістовий модуль іі.

Тема 3. Соціально-психологічні закономірності спілкування

Поняття спілкування в соціальній психології. Розвиток спілкування в онтогенезі. Спілкування як форма вияву активності особистості. Види та функції спілкування. Структура спілкування.

Міжособистісна комунікація. Моделі комунікації. Вербальна комунікація. Невербальна комунікація. Комунікативна компетентність. Бар’єри спілкування. Методика діагностики комунікативного контролю. Правила і техніки спілкування.

Визначення поняття „взаємодія (інтеракція)”. Взаємодія як контакт між людьми. Взаємодія як організація діяльності. Механізм соціальної взаємодії. Типи взаємодії. Конфлікт. Розв’язання конфлікту через конфронтацію до співробітництва. Соціальні дилеми та їх вирішення.

Поняття соціальної перцепції. Об’єкт соціальної перцепції. Візуальна психодіагностика. Суб’єкт соціальної перцепції. Формування першого враження про людину. Стереотипізація, ідентифікація, рефлексія. Казуальна атрибуція та її фундаментальна помилка.

Тема 4. Психологічні способи впливу в процесі спілкування

Поняття, сутність та структура соціально-психологічного впливу. Способи та механізми впливу. Зараження. Паніка. Навіювання. Наслідування. Мода. Чутки. Процедури, прийоми та техніки соціально-психологічного впливу.

Змістовий модуль ііі.

Тема 5. Соціальна психологія спільностей і груп

Поняття групи. Класифікація груп. Головні характеристики великих соціальних груп. Психологічні характеристики натовпу. Психологічні характеристики етнічних груп. Психологічні особливості українського національного характеру.

Поняття про малу групу. Історія досліджень малої соціальної групи. Класифікація малих соціальних груп. Головні підходи до вивчення малих соціальних груп. Структура взаємовідносин у малій соціальній групі. Утворення малої групи. Розвиток малої групи.