Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagog_vish_shkol_Ortinskiy.pdf
Скачиваний:
157
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.23 Mб
Скачать

1.4. Методика і методи педагогічного дослідження

Педагогічне дослідження спеціально організова-

ний науковий процес пізнання педагогічного середовища, педагогічних явищ, фактів, субєктів та обєктів педагогічної взаємодії в умовах діяльності, а також звязків і відносин між ними.

Педагогічне дослідження також результат наукової ді- яльності, спрямованої на здобування нових знань про зако- номірності навчання й виховання, соціалізації і професійної підготовкилюдей, проструктуруімеханізми, зміст, принципи і технології цих знань. Педагогічне дослідження пояснює та прогнозує розвиток окремих педагогічних явищ і фактів, а такожтенденціїтазмінивпедагогічномупроцесі.

За спрямованістю педагогічні дослідження можна поді-

литинафундаментальні, прикладнійрозробки.

Мета фундаментальних досліджень усебічне розкриття концепцій, моделей розвитку педагогічних систем на прогностичній основі, теоретичне й практичне обґрунту- ванняважливихаспектівпедагогіки.

Прикладні дослідження спрямовані на поглиблене вивчення окремих аспектів педагогічного процесу, розкриття закономірностейрізнобічноїпедагогічноїпрактикиугрупах.

Розробки спрямовані на обґрунтування конкретних науково-практичних рекомендацій щодо педагогічної діяль- ності. Враховуютьужевідомітеоретичніположення.

У будь-якому педагогічному дослідженні зазначають за- гальноприйняті методологічні параметри. До них належать проблема, тема, обєктіпредметдослідження, мета, завданняі гіпотеза. Основними критеріями якості педагогічного дослі- дження є критерії актуальності, новизни, теоретичної і прак- тичної значущості. Усе це закладають у програму досліджен- ня. Така програма дослідження складається з двох частин:

методологічноїтапроцедурної(методичної).

Методологічна частина містить обґрунтування актуаль- ності теми, формулювання проблеми, визначення обєкта й предмета, цілей і завдань дослідження, формулювання осно-

40

внихпонять (категоріального апарату), попередній системний аналізобєктадослідженняйвисуванняробочоїгіпотези.

У процедурній частині розкривають стратегічний план дослідження, а також план і методику збирання та аналізу емпіричногоматеріалу.

Загалом дослідженню підлягає те, що є актуальним для теорії і практики навчання й виховання у ВНЗ. Педагогічні дослідження дають відповідь на найактуальніші запитання, відображають потреби педагогічної діяльності, виявляють найважливішісуперечності, наявнівпрактиці.

Критерій актуальності досліджень є динамічним, рухли- вим, залежить від часу, урахування конкретних і специфічних умов. У найзагальнішому вигляді актуальність повязана зі ступенем розбіжності між попитом субєктів навчання на нау- ковіідеїтапрактичнірекомендації, необхіднідляпедагогічної діяльності, і пропозиціями, які можуть дати наука й практика сьогодні.

Підґрунтям, яке визначає тему педагогічного дослі- дження, є соціальне замовлення, що відображає найбільш значущі проблеми життєдіяльності й розвитку суспільства та різних соціальних груп, які вимагають невідкладного розвязання. Таке замовлення потребує обґрунтування конк- ретноїтеми.

Замовлення на педагогічні дослідження часто диктує педагогічна практика, у якій визріла проблема. У ній вираже- но основну суперечність, яку потрібно розвязати засобами науки. Виявлення проблеми зумовлює вибір обєкта дослі- дження. Ним може бути педагогічний процес, будь-які його складові, педагогічні явища дійсності, які містять супереч- ність.

Отже, обєктом може бути все те, що очевидно чи приховано містить суперечність і зумовлює проблемну ситуа- цію. Обєкт − те, що в цій ситуації є цілим, системним і на що спрямованопроцеспізнання.

Предмет дослідження є частиною, аспектом обєкта. Реальноцетінайбільшзначущізпрактичногочитеоретично- го погляду властивості, грані, особливості обєкта, які потре- буютьбезпосередньоговивчення.

41

Визначений предмет дослідження зумовлює шляхи розвязання проблеми й досягнення результату. Їх уточнюють у меті дослідження. Мета те, що потрібно отримати в результатірозвязанняпроблеми.

Але між підходами, способами розвязання проблеми і остаточним результатом існує тісний звязок, залежність останнього від першого. Цю залежність розкривають у гіпоте- зі.

Гіпотеза сукупність теоретично обґрунтованих при- пущень, істинністьякихпотрібноперевірити.

Далі, відповідно дообєкта, предметаіметипедагогічно- го дослідження, визначають його завдання, які конкретизу- ютьієрархічністьдій, послідовністьдосягненнямети.

У процесі педагогічного дослідження одержують висно- вки й результати, які є новими для педагогічної теорії і прак- тики. Отже, йдеться про теоретичне й практичне значення дослідження, атакожступіньнауковоїновизни.

Теоретичне значення дослідження полягає у створенні концепції, одержанні закономірності, технології, методу, мо- делі виявлення проблеми, тенденції, напряму. Практична значущість дослідженнявиявляєтьсяв підготовці пропозицій, рекомендацій щодо удосконалення практичної педагогічної діяльностітощо.

Для оцінки нового в педагогічному дослідженні викори- стовують критерій наукової новизни, який характеризує нові теоретичні й практичні висновки, закономірності педагогіч- ного процесу, його структуру і механізми, зміст, принципи і технології, які раніше не були відомі й не зафіксовані в педа- гогічнійлітературі.

Критерій новизни, теоретична й практична значущість змінюються залежно від типу дослідження, а також від часу одержанняновогознання.

Логіка й динаміка дослідницького пошуку передбача- ють кілька етапів: емпіричний, гіпотетичний, експеримента- льно-теоретичний(читеоретичний), прогностичний.

На першому − емпіричному етапі здобувають функ- ціональне уявлення про обєкт дослідження, виявляють супе- речності між реальною педагогічною практикою, рівнем нау-

42

ковихзнаньіпотребоюосягнутисутністьявища, формулюють наукову проблему. Основним результатом емпіричного аналі- зу є гіпотеза дослідження як система провідних припущень і передбачень, правомірність яких має потребу в перевірці й підтвердженніякпопередньоїконцепціїдослідження.

Під час гіпотетичного етапу розвязують суперечно- сті між фактичними уявленнями про обєкт дослідження й необхідністю осягнути його сутність. Він створює умови для переходу від емпіричного рівня дослідження до теоретичного (чиекспериментально-теоретичного).

Теоретичний етап повязаний з подоланням супереч-

ності між функціональними та гіпотетичними уявленнями прообєктдослідженняіпотребоювсистемнихуявленняхпро нього.

Створення теорії дає змогу перейти до прогностич- ного етапу, що вимагає розвязання суперечності між отри- маними уявленнями про обєкт дослідження як цілісного утворення й необхідністю передбачати його розвиток у нових умовах.

Спираючись на логіку наукового пошуку, розробляють методику дослідження комплекс теоретичних та емпірич- них методів, поєднання яких дає змогу з найбільшою імовір- ністю досліджувати педагогічний процес у підрозділах і час- тинах. Застосування низки методів дає змогу всебічно вивчи- тидосліджуванупроблему, усіїїаспектийпараметри.

Методи педагогічного дослідження це способи ви- вчення педагогічних явищ, одержання наукової інформації про них з метою встановлення закономірних звязків, відно- синіпобудовинауковихтеорій.

Їх можна розділити на три групи: методи вивчення пе- дагогічного досвіду, методи теоретичного дослідження і ма- тематичніметоди.

Методи вивчення педагогічного досвіду − способи до- слідження реального досвіду навчально-виховного процесу, соціалізації і професійної підготовки людей та ін. Вивчають реальні суперечності педагогічного процесу, наявні потреби і проблеми. У вивченні педагогічного досвіду застосовують такі методи: спостереження, бесіда, інтервю, анкетування, експер-

43

тна оцінка, вивчення педагогічної документації, незалежних характеристиктощо.

Педагогічне спостереження − метод, в основі яко-

гоцілеспрямованесприйняттядослідникомпевних аспектів і явищ педагогічної практики. Спостереження планують, у плані враховують кількість обєктів спостережень, час, харак- теристики педагогічних ситуацій та ін. Воно залежить від спо- собуреєстрації.

Спостереженнябуваєбезпосередніміопосередкованим. Спосіббезпосередньоїреєстраціїдаєзмогуфіксуватимоменти реального явища. Спосібопосередкованої реєстрації дає змогу одержувати фактичний матеріал про сліди якого-небудь яви- ща. Візуальні способи спостереження дедалі частіше підси- люють застосуванням різноманітних технічних засобів (кіно, відеозапису, телебачення, телефотометріїтощо).

Загаломможнавиокремититакіетаписпостереження:

визначення завдань і мети (для чого, з якою метою здійснюють спостереження);

вибір обєкта, предмета і ситуації (що спостерігати);

вибір способу спостереження, який найменше впли- ває на досліджуваний обєкт і найбільше забезпечує збирання необхідної інформації (як спостерігати);

вибір способів реєстрації явищ, за якими здійсню- ють спостереження;

опрацювання та інтерпретація отриманої інформації (який результат).

Розрізняють спостереження включене, коли дослідник стає членом групи, у якій здійснюють спостереження, і невк-

лючене−«збоку»; відкритеіприховане(інкогніто); суцільнеі вибіркове.

Хоча цей метод доступний, але він має недоліки, повязані з тим, що на результати спостереження впливають особистісні особливості (установки, інтереси, психічні стани) дослідника.

До методів опитування належать бесіда, інтервю, ан-

кетування.

44

Бесіда − самостійний чи додатковий метод досліджен- ня, який застосовують з метою одержати необхідну інформа- цію чи розяснення того, що не було достатньо зрозумілим під час спостереження. Бесіда усно-контактна форма спілку- вання. Її проводять відповідно до заздалегідь накресленого плану з переліком питань, які потрібно зясувати. Бесіда від- бувається у вільній формі без запису відповідей співрозмов- ника.

Інтервю передбачає викладення суджень у визначе- ній (заздалегідь) послідовності. Відповіді можна записувати на відеомагнітофон. Нині теорія і практика масових опиту- вань(демоскопія) усвоємуарсеналі маєчисленні видиоргані- зації інтервю (групові, демоскопічні, інтенсивні, пробні, стан- дартизовані, нестандартизованітощо).

Анкетування − метод, в основі якого одержання письмових відповідей на поставлені запитання. Від змісту анкети, форми запитань, що їх задають, кількості заповнених анкет, умілого добору респондентів значною мірою залежить імовірність результатів дослідження. Анкети варто складати таким чином, щоб їхні численні відомості можна було опра- цювати методами математичної статистики із застосуванням компютера. Це метод масового збирання інформації за допо- могою анкети. Якщо бесіду та інтервю називають опитуван- ням«віч-на-віч», тоанкетування−заочнимопитуванням.

План бесіди, інтервю та анкета − це перелік запитань (питальник). Розробляючи питальник, визначають специфіку інформації, яку необхідно здобути. Потім формулюють при- близнусукупністьзапитань, структуруютьїхтак, щобвідповіді на них дали змогу одержати необхідну інформацію. Наступ- ним кроком є складання першого плану питальника і його попередня перевірка через пробне дослідження. На основі отриманих відомостей виправляють питальник і остаточно йогокорегують.

Вивчення продуктів діяльності як метод полягає у виявленні особистісних якостей і властивостей людей на основі аналізу завершальних продуктів діяльності, їхньої до- сконалості, новизни, оригінальності та ін. Через них субєкти навчання визначають необхідні відомості про індивідуаль-

45

ність людини, про досягнутий рівень умінь і навичок у тій чи іншійсферідіяльності.

Певну інформацію про індивідуально-психологічні осо- бливості людей, їхні наміри, ставлення, рівень розвитку мис- лення тощо, а також обєктивні відомості, які характеризують організацію педагогічного процесу, можна отримати, викори- стовуючи метод вивчення документації (особистих справ, ме- дичних карт, журналів, щоденників, протоколів зборів і засі- дань, конспектів, заліковихвідомостейтощо).

Експертна оцінка різновид непрямого спостере- ження. Інформація до дослідника надходить від компетент- них осіб, які за певними правилами оцінюють аспекти, явища та ознаки педагогічної практики. Метод передбачає викорис- тання різних оцінних шкал, що відкриває для дослідника мо- жливість застосовувати апарат математико-статистичного опрацюванняматеріалу.

У психолого-педагогічній літературі метод оцінювання (психологічного виміру), що оснований на судженнях компе- тентних осіб, має назву «рейтинг». Від якості програми оці- нювання певних властивостей особистості, якостей діяльності залежитьякістьотриманогодослідницькогоматеріалу.

Метод незалежних характеристик полягає в отриманні інформації через характеристику людини з боку кількох осіб (наприклад, начальника, бригадира, кількох спів- робітниківтаін.).

Інформаціюпрозначущістьпевнихознак, властивостей, якостей тощо можна одержати методом парних порів- нянь. У матриці заздалегідь перераховують те, що потрібно порівнювати (особи, якості, ознаки тощо). Унаслідок парного порівняння за кожним параметром (0;1) дослідник одержує порівняльні оцінки в балах. Це дає йому змогу ранжирувати досліджувані параметри за ступенем їхньої значущості. Мето- дика парного порівняння проста й має широку сферу застосу- вання.

Педагогічний експеримент дослідницька діяльність з метою вивчення причинно-наслідкових звязків у педагогіч- них явищах, що містить досвідчене моделювання педагогіч- ногоявища таумовйого перебігу; активнийвпливдослідника

46

напедагогічнеявище; виміррезультатівпедагогічноговпливу івзаємодії.

Розрізняють експеримент природний (в умовах звичайного освітнього процесу) і лабораторний − створен- ня штучних умов для перевірки. Найчастіше використовують природний експеримент. Він може бути тривалим чи корот- кочасним.

Педагогічний експеримент може бути констату-

ючим, тобто таким, що встановлює тільки реальний стан справ у процесі, або формуючим (перетворюючим), коли його цілеспрямовано організовують для формування певних якостей, властивостей, станівтощо.

Для формуючого експериментупотрібні дляпорі-

внянняконтрольнігрупи.

Педагогічний експеримент допомагає перевіряти імові- рність робочих гіпотез, виявляти звязки й відносини між окремими елементами педагогічних систем. Основні види педагогічного експерименту − природний і лабораторний маютьбагатопідвидів. Вумовахприродногоекспериментубез порушення типового режиму перевіряють нові навчальні плани, програми, підручники та ін. Лабораторний педагогіч- ний експеримент є точнішою формою наукового досліджен- ня. Із широкого педагогічного контексту виокремлюють один аспект, потім створюють ситуацію, якадає змогу точно зміню- вати й контролювати змінні величини. В експериментальних та контрольних групах фіксують початкові й завершальні по- казники вимірів, аналізують зміни, що відбулися, і зіставля- ють розбіжності. На підставі отриманих результатів роблять висновок про ступінь впливу факторів (аргументів) на цільо- вийрезультат.

Етапи педагогічного експерименту: планування, органі- зація й проведення, а також інтерпретація отриманих резуль- татів. Планування складається з формулювання цілей і за- вдань експерименту, вибору залежної перемінної (відгуку), вибору факторів впливу і кількості їхніх рівнів, необхідної кількості спостережень, порядку проведення експерименту, методу перевірки отриманих результатів (спосіб верифікації). Експеримент організовують і проводять чітко відповідно до

47

плану. На етапі інтерпретації збирають та опрацьовують мате- ріал, використовують статистику для перевірки робочих гіпо- тез.

Щоб проведення експерименту відповідало принципові імовірності, необхідно:

оптимальне число піддослідних і кількість дослідів;

надійність методик дослідження;

статистична значущість розбіжностей отриманих ві- домостей.

У педагогічних дослідженнях виникає необхідність ви- явитиструктурувзаєминусоціальнійгрупі(колективі), томув педагогічному експерименті також можуть використовувати соціометричні методи. Отримані відомості вивчають за допо- могоюлогічного, статистичногойграфічногоаналізу.

Поєднання різних методів дає змогу підвищити ефекти- вність та якість педагогічних досліджень. Цьомутакож сприяє активне застосування в педагогіці математичних методів і використання компютера. Як правило, обчислюють: середнє арифметичне, моду, медіану, дисперсію, середнє квадратичне відхилення вибіркової сукупності, помилку середнього зна- чення, коефіцієнтикореляціїознак.

До основних статистичних критеріїв перевірки вірогід- ностірезультатівекспериментутрадиційнозараховують:

I – Стюдента (перевірка гіпотези про рівність центрів розподілу нормальних генеральних сукуп- ностей у разі невідомого стандартного відхилення);

Р Фішера (перевірка гіпотези про рівність диспер- сій двох нормальних генеральних сукупностей);

X2 Пірсона (перевірка гіпотези про закон розподі- лу).

У педагогічних дослідженнях дедалі частіше застосову- ють різні методи регресійного й факторного аналізів, які до- кладно розглянуто в спеціальній літературі. Однак у дослі- дженні такого складного обєкта, як «педагогічний процес», аналітичних методів недостатньо, тому що повязати задані умови з вихідними відомостями вдається аж ніяк не завжди. Ступінь труднощів педагогічних завдань динамічно змінюєть-

48

ся від простого аналізу засвоєння окремих елементів до скла- дних технологій соціалізації й професійної підготовки людей, проблем управління педагогічним процесом у різних соціаль- нихгрупах(колективах).

Відтворити реальні процеси, що відбуваються в педаго- гічній системі, із задовільним ступенем правдоподібності мо- жна, якщо використовувати методи статистичного моделю- вання випадкових функцій на компютері. Математичне мо- делювання є прикладом евристичної творчості, тому що в основі його завжди так звані методи інтуїтивного мислення, наприклад, мозкової атаки, сценаріїв, Дельфи, морфологіч- нийтощо.

Труднощі експериментального методу в тому, що необ- хідно досконало володіти технікою його проведення, потрібні особлива делікатність, такт, педантичність з боку дослідника, уміннявстановлюватиконтактіздосліджуваним.

Метод «мозкової атаки» основанийнагіпотезіпро те, що серед безлічі тривіальних знань закономірно зявляються передові ідеї. Він дає змогу використовувати знання, досвід і творчі здібності провідних спеціалістів. Для цього організують наради, семінари, «круглі столи» тощо, проведенняякихмаєвідповідатитакимвимогам:

проблему потрібно заздалегідь точно сформулювати й виокремитицентральнийпунктобговорення;

варто приймати будь-які ідеї, зокрема ті, можливості реалізуватиякінайближчимчасомнебудезмоги.

Необхідно заохочувати наукові фантазії і передбачення шляхів розвитку проблеми; усебічно обговорювати найціка- віші ідеї доти, доки недосягнуть згоди шість висококваліфіко- ваних експертів. Різні варіанти методу «мозкової атаки» успі- шновикористовуютьупрогнозуванні.

Метод сценаріїв полягає в короткому викладенні змісту досліджуваного предмета за певним планом. Він при- йшов у науку з літератури. Сюжетна схема сценарію дає змогу одночасно розглядати кілька аспектів проблеми, критично оцінюватиподіїіприпускатимоментиїхньогоальтернативно- горозгалуження, якінадаліможнадосліджуватидокладніше.

49

У спеціальній літературі наводять такі переваги цього методу: він є одним із ефективних засобів переборювати тра- диційність мислення в конкретній науковій галузі; ілюструє зміни в майбутньому; відкриває можливість пошуку особли- вих підходів і шляхів, які заслуговують спеціального науково- го аналізу; дає змогу розглядати деталі й процеси, які немож- ливоохопитиабстракціями.

Приклад використання методу сценаріїв у педагогіці часткові методики, головна особливість яких полягає в науко- війпереробцігалузізнань, призначенихдлявивчення.

Метод Дельфи (названий на честь давньогрецького міста Дельфи, яке славилося мудрецями, що передбачали майбутнє) становить спроектовану програму, спрямовану на формування групової думки фахівців та узгодження їхніх по- глядів з питань досліджуваної проблеми. Його можна розгля- дати як наступний етап змістових ітерацій методів мозкової атакиісценаріїв.

Мета цього методу уникнувши впливу психологічних чинників (навіювання, пристосування до думки більшості та ін.), знайти найкращий варіант розвязання проблеми й за- класти основи забезпечення контактів практики з обчислю- вальноютехнікою.

Процедура вироблення думок експертів методом Дель- фискладаєтьсязчотирьохтурів.

Перший тур. Експерти оцінюють події, доповнюють (чи скорочують) перелік питань анкети, яку спеціально для цього розробили аналітики. Анонімність забезпечують різні прийоми організації, серед яких можуть бути контакти експе- ртів з ЕОМ. Отримані результати статистично опрацьовують. Уточнюють перелік подій і характеристики деяких оцінок черезмедіануіквартилі.

Другий тур. Експертів ознайомлюють з характерис- тикою групової відповіді − медіаною й показниками розкину- тостііндивідуальнихоцінок. Такапроцедурадаєзмогучленам групи взяти до уваги обставини, які випали випадково з поля зору, або аргументувати причини розбіжності в думках. Умо- тивованість позиції авторів також залишається анонімною, а

50

процедура статистичного опрацювання інформації й повід- омленнярезультатів−попередньою.

Третій тур. Експерти висувають аргументи на ко- ристьсвоїхоцінок.

Четвертий тур. Усі мотивування доводять до відо- ма експертів. Їм надають останню можливість обґрунтувати свої відповіді. Результати останнього туру приймають за уза- гальнену оцінку, яка має найповніше відображати єдність думкигрупищодозмістурозглянутоїпроблеми.

Ефективність застосування методу Дельфи підвищуєть- ся, якщо відповідь на запитання допускає можливість число- вого вираження, експерти однорідні за рівнем кваліфікації й можутьобґрунтуватисвоїоцінки.

Морфологічний метод становить певну послідов- ність аналітичних дій. Він дає змогу обмежувати кількість інформації, виявляти наслідки і відшукувати всі можливі ва- ріантирозвязанняпевноїпроблеми.

Порядокзастосуванняморфологічногометоду:

точно формулюють завдання, яке потрібно розвязати;

задають перелік найважливіших параметрів, від яких залежить розвязання проблеми;

у кожного з параметрів визначають кількість різних незалежних властивостей;

складають матрицю параметрів і властивостей;

розглядають функціональну цінність усіх можливих рішень і потенційну можливість їхнього здійснення;

вибирають найкраще рішення для практичної реалі- зації.

Названі вище методи є засобом збирання науково- педагогічної інформації для теоретичного аналізу. Тому й виокремлюють спеціальну групу методів теоретичного дослі- дження.

Теоретичний аналіз − виокремлення й розгляд пев- них аспектів, ознак, особливостей, властивостей педагогічних явищ. Аналізуючи факти, групуючи, систематизуючи їх, ми вибираємов нихзагальнетаокреме, встановлюємо загальний

51

принцип чи правило. Аналіз супроводжується синтезом, він допомагає проникнути в сутність досліджуваних педагогічних явищ.

Індуктивні та дедуктивні методи − логічні мето-

ди узагальнення отриманих емпірично відомостей. Індуктив- ний метод потребує руху думки від окремих міркувань до за- гального висновку, дедуктивний − від загального міркування дочастковоговисновку.

Теоретичні методи необхідні для визначення проблем, формулювання гіпотез і для оцінки зібраних фактів. Ці мето- ди повязані з вивченням літератури: праць класиків; загаль- них і спеціальних праць з педагогіки; історико-педагогічних досліджень і документів; періодичної педагогічної преси; до- відкової педагогічної літератури, підручників і методичних посібниківзпедагогікийсуміжнихнаук.

Вивчення літератури дає змогу довідатися, які ас- пекти й проблеми вже досить добре вивчено, з яких ведуть наукові дискусії, що застаріло, а які питання ще не розвязано. Процес вивчення літератури потребує використання таких методів: складаннябібліографії −перелікуджерел, повязаних з досліджуваною проблемою; реферування − стиснуте викла- дення основного змісту однієї чи декількох праць із загальної тематики; конспектування − ведення докладніших записів, основу яких становить виокремлення головних ідей і поло- жень праці; анотування − короткий запис загального змісту книги чи статті; цитування − дослівний запис висловлювань, фактичних чи цифрових відомостей, що містяться в літерату- рномуджерелі.

Математичні й статистичні методивпедаго-

гіці застосовують для опрацювання отриманих відомостей методами опитування та експерименту, а також для встанов- леннякількіснихзалежностей міждосліджуванимиявищами. Вони допомагають оцінити результати експерименту, підви- щують надійність висновків, дають підстави для теоретичних узагальнень. Найпоширенішими з математичних методів, які застосовують у педагогіці, є реєстрація, ранжирування, шка- лювання. За допомогою статистичних методів визначають середні величини отриманих показників: середнє арифмети-

52