Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК З АДМНІСТРАТИВНОГО ПРАВА.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
81.09 Кб
Скачать

Тема № 3. Президент України та Кабінет Міністрів України як суб’єкти адміністративного права. - Домащук а., Гончаренко к.

1. Суб' єкти адміністративного права - це фізичні та юридичні особи, які відповідно до встановленого адміністративного законодавством та адміністративно-правових норм наділені певним обсягом прав та обов'язків у сфері адміністративно-правового регулювання управлінських відносин, а також реалізують функції виконавчої влади.

2. Громадянство — це стійкий правовий зв'язок фізичної особи з державою, що виражається в сукупності їхніх взаємних прав і обов'язків і означаючий підпорядкування даної особи суверенній владі відповідної держави незалежно від свого місцезнаходження.

3. Громадянин — фізична особа, правовий статус якої зумовлений належністю до громадянства певної держави. 

4. Іноземний громадянин — це особа, яка знаходиться на території конкретної держави і не є її громадянином, але має докази приналежності до громадянства іншої держави. 

5. Бі́женці — особи, які внаслідок обґрунтованих побоювань стали жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства , належності до певної соціальної групи або політичних переконань, перебувають за межами своєї країни та не можуть або не бажають користуватися захистом цієї країни внаслідок таких побоювань.

6. Державними службовцями є особи, на яких покладається безпосереднє виконання функцій державина відповідній території, у конкретній галузі державного управління.

7. Об'є́днання громадя́н — добровільне громадськеформування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод.

8. Президент України — глава держави Україна.

9. Органи державної влади — це ланка  механізму держави, що бере участь у виконанні функцій державий наділений при цьому владними повноваженнями.

10. Органи місцевого самоврядування — виборні та інші органи територіальних громад, наділені повноваженнями вирішувати питання місцевого значення.

11. Суб'єкти адміністративних правовідносин - це державні органи, фізичних та юридичних осіб, які наділяються адміністративно-правовими нормами певним обсягом повноважень у сфері державного управління. 

12. Адміністративні правовідносини - це частина суспільних відносин, які регулюються нормами адміністративного права шляхом впливу на поведінку суб'єктів у сфері державного управління, що приводить до виникнення між такими суб'єктами правових зв'язків державно-владного характер

13. Органи виконавчої влади в Україні - це система центральних і місцевих, одноособових і колегіальних, органів виконавчої влади загальної та спеціальної компетенції на чолі з Кабінетом Міністрів України, що відповідно до Конституції та законів України забезпечують виконання Конституції України, законів України, указів Президента України, постанов Верховної Ради України в найважливіших сферах суспільного і державного життя України.

14. Верхо́вна Ра́да Украї́ни — єдиний законодавчийорган державної владиУкраїни, який має колегіальну будову і складається з чотирьохсот п'ятдесяти народних депутатівУкраїни, обраних строкомна п'ять років на основі загального, рівного і прямого виборчого правашляхом таємного голосування.

15. Кабінет Міністрів України — відповідно до Конституції України є вищим органом у системі органів виконавчої влади.

16. Державні комітети — це центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовує і координує Прем'єр-міністр України або один із віце-прем'єр-міністрів.

17. Місце́ва держа́вна адміністра́ція – місцевий органдержавної виконавчої влади в Україні, у межах своїх повноваженьздійснює виконавчу владуна території відповідної адміністративно-територіальної одиниці країни , а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

18. Міністерства — центральні органи виконавчої влади, покликані формувати та реалізувати державну політику у відповідних сферах суспільного життя, їх очолюють міністри, які за посадою є членами Кабінету міністріві відповідно до цього мають статус політичних діячів .

19. У́ряд — орган виконавчої владив державі,його очолює глава держави або прем'єр-міністр.

20. Прем'є́р-міні́стр Украї́ни — посада Голови Кабінету Міністрівв Україні, очолює виконавчу владув країні.

21. Перший віце-прем'єр-міністр України — член УрядуУкраїни — Кабінету Міністрів України.

22. Віце-прем'єр-міністр України — член УрядуУкраїни — Кабінету Міністрів України.

23. Міні́стр — член урядуі голова міністерства. 

24. Державний суверенітет — верховенство держави на своїй території і незалежність у міжнародних відносинах.

25. Територіальна цілісність держави — принцип міжнародного публічного права, згідно з яким територія держави є недоторканною від посягань з боку інших держав шляхом застосування військової сили або загрози силою

26. Права́ людини — це природні можливості індивіда, що забезпечують його життя, людську гідність і свободу діяльності у всіх сферах суспільного життя.

27. Законода́вча вла́да— це відокремлена в умовах поділу влад гілка влади, головним призначенням якої є здійснення державної влади шляхом законотворення.

28. Викона́вча вла́да — одна з трьох гілок державної влади відповідно до принципу поділу влади, розробляє і втілює державну політику, спрямовану на забезпечення виконання законів, та керує сферами суспільного життя.

29.Судова влада — незалежна і самостійна гілка державної влади, яка здійснюється судами.