Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-4КПВ(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Основи психогенетики

Навчальна дисципліна “Основи психогенетики” є однією із складових системи підготовки майбутніх фахівців у галузі психології і має на меті вивчення відносної ролі та дії факторів спадковості та середовища у формуванні індивідуальних відмінностей людини за фізіологічними та психологічними показниками, дослідження механізмів переходу з етапу на етап під час онтогенезу. Ця дисципліна також сприяє формуванню у студентів певних знань, умінь та навичок інтелектуальної та практичної діяльності.

Навчальна програма “Основи психогенетики” складена з урахуванням останніх досягнень вітчизняних та зарубіжних вчених щодо вивчення питань наслідування, спряженого зі статтю, позаядерної спадковості, хромосомних аберацій та їх впливів на поведінку людини, генетичної обумовленості таких психічних розладів як аутизм, маніакально–депресивні психози, шизофренія, психогенетичних причин злочинності та алкоголізму. Навчальна дисципліна ґрунтується на основі низки біологічних та психологічних наук: генетики, анатомії та фізіології людини з одного боку та диференціальної психології, психології сім’ї, патопсихології та психології девіантної поведінки, тому має яскраво виражений міждисциплінарний характер.

Програмою передбачається надання знань з основ генетичної системи людини, методів її дослідження, психогенетики інтелекту, генетики відхилень у поведінці та причин природжених та сформованих факторами середовища відмінностей між індивідуумами. Особлива увага приділяється вивченню впливу спадкових факторів та середовища на формування тих чи інших психічних особливостей людини.

Виходячи з цього, головне завдання курсу полягає у формуванні у студентів розуміння дуальної, тобто генетичної та середовищної, детермінованості індивідуальних психологічних відмінностей людини.

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів системи знань про роль та дію факторів спадковості та середовища щодо появи відмінностей за фізіологічними та психологічними ознаками у людей.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  • найголовніші поняття хромосомної теорії спадковості;

  • закономірності спадковості;

  • основні методи, що застосовуються у психогенетичних дослідженнях;

  • роль факторів середовища у розвитку інтелекту;

  • зв’язок хромосомних аберацій та поведінки людини.

уміти:

    • продемонструвати уміння порівнювати, аналізувати, встановлювати причинно–наслідкові зв’язки;

    • формулювати та обґрунтувати висновки, оперувати поняттями та застосовувати закономірності і теорії при поясненні явищ з наведенням прикладів із практики;

    • розкрити власні розумові здібності та якості особистості (мислення, уваги, пам’яті, уяви), елементи власного світогляду, загальнолюдські духовні цінності.

Тематичний план

Назви тем

Всього годин

Із них:

Самостійна робота

Лекції

Семінари

Практичні заняття

Тема 1. Головні закономірності спадковості

15

15

Тема 2. Психогенетика як наука. Методи психогенетики

18

1

2

15

Тема 3. Генетика психічних розладів

20

3

2

15

Тема 4. Психогенетика девіантної поведінки. Психогенетика нормальної варіативності

17

2

15

Форма підсумкового контролю – залік

2

Всього годин:

72

4

4

2

60