Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ-4КПВ(психологи)-2012р..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Основні терміни дисципліни

Контроль – процес забезпечення досягнення організацією визначених цілей. Він починається з моменту, коли керівники сформулювали мету, завдання та створили організацію для їх реалізації. Об’єктами контролю виступають: відношення до роботи, результати роботи, атмосфера у колективі; суб’єктами – елементи зовнішнього середовища.

Менеджмент (у широкому розумінні) – система наукових знань, мистецтва та досвіду, втілених у діяльності професійних управлінців для досягнення цілей організації шляхом використання праці, інтелекту та мотивів поведінки інших людей.

Менеджмент (у вузькому розумінні) – процес планування, організації, мотивації та контролю організаційних ресурсів для результативного та ефективного досягнення цілей організації.

Мотивація – процес впливу на людину з метою її спонукання до певних дій, спрямованих на досягнення цілей організації. Сутність мотивації зводиться до створення умов, що дозволяють працівникам відчути, що вони можуть задовольнити свої потреби такою поведінкою, яка забезпечить досягнення цілей організації.

Мистецтво управління – вміння менеджера–практика пристосувати досягнення науки управління до особливостей власного характеру, підлеглих і відповідної сфери бізнесу.

Оперативні плани – плани, в яких стратегія організації деталізується у розрахованих на короткий термін рішеннях щодо змісту, виконавців і способів виконання певних дій.

Планування – одна із загальних функцій управління, яка полягає у визначенні цілей діяльності організації та виборі способів (шляхів) їх досягнення.

Потреба – особливий стан психіки індивіда, усвідомлена ним незадоволеність, відчуття нестачі чогось, відображення невідповідності між внутрішнім станом і зовнішніми умовами.

Прийняття управлінських рішень – процес, який починається з констатації виникнення проблемної ситуації та завершується свідомим остаточним вибором варіанта дій щодо її усунення.

Програми – плани, які охоплюють достатньо велику кількість дій, які не повторюються у майбутньому.

Стратегія – всебічний довгостроковий план для реалізації визначених загальних цілей.

Стратегічне планування – комплекс дій та рішень, що ухвалено керівництвом задля досягнення цілей підприємства.

Технологія прийняття рішень – послідовність етапів процесу прийняття управлінських рішень.

Функції організації – комплекси дій і операцій, які здійснює організація, як єдине ціле, або делеговані нею працівники у внутрішньому та зовнішньому середовищах задля функціонування та розвитку організації.

Функції менеджменту – спеціалізовані види управлінської діяльності, які виникають внаслідок поділу процесу управління на окремі складові за ознакою подібності змісту робіт, що виконуються в їх межах та їх цільової спрямованості. Функції менеджменту поділяються на загальні та конкретні (специфічні). До загальних функцій управління належать: планування, організація, мотивація, контроль.

Управлінське рішення – продукт управлінської праці (концентрований вираз процесу управління на його останній стадії) у формі дій, спрямованих на усунення проблемної ситуації, яка виникає в процесі функціонування організації.