Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 2. Цивільні правовідносини

Потрібно дати поняття цивільних правовідносин – це врегульовані нормами цивільного права майнові та особисті немайнові відносини, засновані на вільному волевиявленні майнововідокремлених, юридично рівних учасників, що є носіями суб’єктивних цивільних прав і обов’язків, які виникають, змінюються, припиняються на підставі юридичних фактів і забезпечуються можливістю застосування засобів державного примусу.

Необхідно визначити структуру цивільного правовідношення: суб’єкти, об’єкти, зміст. До суб’єктів цивільних правовідносин закон відносить фізичних і юридичних осіб, державу, Автономну Республіку Крим, територіальні громади, іноземні держави й інші суб’єкти публічного права. Об’єктами цивільних правовідносин є те, на що спрямовані суб’єктивне право та суб’єктивний обов’язок з метою задоволення інтересів фізичних і юридичних осіб (речі, зокрема й гроші та цінні папери; інше майно, майнові права та обов’язки; результати робіт, послуги; результати інтелектуальної, творчої діяльності; інформація; інші матеріальні та нематеріальні блага). Зміст цивільних правовідносин становлять суб’єктивні права (суб’єктивне цивільне право - це вид і міра можливої (дозволеної) поведінки уповноваженої особи, що забезпечується виконанням обов’язків іншими суб’єктами та можливістю застосування до них державного примусу; характеризується як єдність трьох елементів - право на власні дії, право на чужі дії, право (можливість) вимагати застосування засобів державного примусу до зобов’язаних осіб) та суб’єктивні обов’язки його учасників (суб’єктивний цивільний обов’язок - це міра належної поведінки суб’єкта).

Необхідно виділити види цивільних правовідносин: за підставами виникнення поділяються на регулятивні та охоронні; за характером взаємозв’язку між управомоченою та зобов’язаною особами поділяються на абсолютні та відносні; за характером поведінки зобов’язаної сторони поділяються на активні та пасивні; залежно від характеру задоволення інтересів уповноваженої особи діями інших осіб поділяються на речові й зобов’язальні; за структурою змісту можуть бути простими та складними.

Тема 3. Фізичні особи як суб’єкти цивільних правовідносин

Потрібно розкрити поняття фізичної особи, якою є людина як учасник цивільних відносин.

Необхідно розкрити поняття цивільної правоздатності фізичної особи. Цивільна правоздатність фізичної особи – це здатність мати цивільні права та обов’язки. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає з моменту народження – право на життя, право на особисту недоторканність, право на охорону здоров’я, право на сім’ю тощо. У випадках, встановлених законом, здатність мати окремі цивільні права та обов’язки може пов’язуватися з досягненням фізичною особою відповідного віку (право на донорство, право на зміну імені, право на свободу об’єднання). Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Розкрити зміст цивільної правоздатності фізичної особи (сукупність тих цивільних прав і обов’язків, які вона може мати) зазначивши, що фізична особа має усі особисті немайнові права, встановлені Конституцією України та Цивільним Кодексом України (ЦК), а також здатна мати усі майнові права, що встановлені ЦК, іншим законом. Фізична особа здатна мати інші цивільні права, що не встановлені Конституцією України, ЦК, іншим законом, якщо вони не суперечать закону та моральним засадам суспільства. Фізична особа здатна мати обов’язки як учасник цивільних відносин.

Необхідно визначити ознаки цивільної правоздатності - рівність усіх фізичних осіб у здатності мати цивільні права та обов’язки, невідчужуваність правоздатності, неможливість її обмеження, існування як природної невід’ємної властивості фізичної особи.

Пояснити в яких випадках можливе обмеження цивільної правоздатності фізичної особи (добровільне - закріплена в законодавчих актах заборона працівникам деяких відомств обіймати посади, пов’язані з підприємницькою діяльністю; примусове – заходи кримінального покарання, таких як арешт, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк і довічно, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю тощо).

Потрібно розкрити поняття цивільної дієздатності фізичної особи. Цивільна дієздатність фізичної особи – це здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов’язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Необхідно виділити види цивільної дієздатності залежно від віку фізичної особи: часткова ( мають малолітні у віці до 14 років), неповна ( мають неповнолітні у віці від 14 до 18 років), повна (мають повнолітні – з 18 років). Розкрити обсяг дієздатності малолітніх, неповнолітніх та повнолітніх фізичних осіб.

Розкрити підстави надання повної цивільної дієздатності фізичній особі, яка не досягла 18 років: укладення шлюбу, визнання неповнолітньої особи матір’ю або батьком дитини, досягнення 16 років і бажання працювати за трудовим договором (повна цивільна дієздатність надається за рішенням органу опіки та піклування за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди – за рішенням суду), досягнення 16 років і бажання займатися підприємницькою діяльністю (за письмовою згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець).

Необхідно визначити підстави та порядок обмеження дієздатності фізичної особи: 1) якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними , а також у випадках якщо фізична особа зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо і тим ставить себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище (визнається судом обмежено дієздатною); 2) якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (визнається судом недієздатною). З’ясувати наслідки обмеження дієздатності фізичної особи та підстави і порядок її поновлення.

Необхідно з’ясувати підстави та порядок визнання фізичної особи безвісно відсутньою та оголошення її померлою, а також наслідки прийняття судом таких рішень. Визначити підстави і порядок скасування судом прийнятих рішень.

Визначити підстави та порядок встановлення опіки та піклування. Над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними встановлюється опіка. Піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена. З’ясувати підстави звільнення від повноважень опікуна та піклувальника та підстави припинення опіки та піклування.