Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 20. Договір роздрібної купівлі-продажу

Необхідно звернути увагу на те, що за договором роздрібної купівлі-продажу продавець, який здійснює підприємницьку діяльність із продажу товару, зобов'язується передати покупцеві товар, що, зазвичай, призначений для особистого, домашнього чи іншого використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов'язується прийняти товар і оплатити його.

Слід зазначити, що відносини за договором роздрібної купівлі-продажу з участю покупця-фізичної особи, не врегульованих ЦК України, тому застосовується законодавство про захист прав споживачів, зокрема, Закон України "Про захист прав споживачів" від 1 грудня 2005 р.

Необхідно розкрити те, що договір роздрібної купівлі-продажу є публічним, тобто таким, у якому одна сторона - підприємець - взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів кожному, хто до неї звернеться (ст. 633 ЦК України).

Виставлення товару, демонстрація його зразків або надання відомостей про товар (описів, каталогів, фотознімків тощо) в місцях його продажу є публічною пропозицією укласти договір незалежно від того, чи вказана ціна й інші істотні умови договору купівлі-продажу, крім випадків, коли продавець явно визначив, що відповідний товар не призначений для продажу.

Особливості договору роздрібної купівлі-продажу щодо прав, обов'язків сторін і наслідків невиконання продавцем та покупцем покладених на них обов'язків встановлено в ЦК України стосовно надання покупцеві інформації про товар (ст. 700 ЦК України), щодо ціни й оплати товару (ст. 706 ЦК України) та продажу покупцеві товару неналежної якості (статті 707-711 ЦК України).

Необхідно вказати на права покупця та обов’язки продавця.

Продавець зобов'язаний надати покупцеві необхідну та достовірну інформацію про запропонований до продажу товар. Вона має відповідати вимогам закону і правилам роздрібної торгівлі щодо її змісту та способів надання.

Покупець має право: до укладання договору купівлі-продажу оглянути товар; вимагати проведення в його присутності перевірки властивостей товару чи демонстрації користування ним, якщо це можливо за характером товару та не суперечить правилам роздрібної торгівлі

Покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, оголошеною продавцем у момент укладання договору, якщо інше не встановлено законом або не випливає з суті зобов'язання.

Необхідно звернути увагу на те, що покупець має право протягом 14 днів із моменту передання йому непродовольчого товару неналежної якості, якщо більш тривалий строк не оголошений продавцем, обміняти його в місці купівлі чи в інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар іншого розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо. У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок із продавцем.

Якщо в продавця немає необхідного для обміну товару, то покупець має право повернути придбаний товар й одержати сплачену за нього грошову суму. Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у споживанні, збережено його товарний вигляд, споживчі властивості та за наявності доказів придбання товару в цього продавця.

У разі виявлення покупцем протягом гарантійного чи інших строків, встановлених обов'язковими для сторін правилами або договором, недоліків, не застережених продавцем, чи в разі фальсифікації товару покупець має право на свій вибір:

  • вимагати від продавця чи виготовлювача безоплатного усунення недоліків товару чи відшкодування витрат, здійснених покупцем або третьою особою на їх виправлення;

  • вимагати від продавця чи виготовлювача заміни товару на аналогічний товар належної якості або на такий же товар іншої моделі з відповідним перерахунком різниці в ціні;

  • вимагати від продавця чи виготовлювача відповідного зменшення ціни;

  • відмовитися від договору та вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми.

Студентам слід звернути увагу, що поряд із загальними правилами роздрібної купівлі-продажу в ЦК України передбачено особливості деяких його різновидів.

Договір купівлі-продажу з умовою про прийняття покупцем товару у встановлений строк (ст. 701 ЦК України). Сторони можуть укласти договір купівлі-продажу з умовою про прийняття покупцем товару в строк, встановлений договором, і протягом нього товар не може бути проданий продавцем іншому покупцеві. Якщо покупець не з'явився чи не вчинив інших необхідних дій для прийняття товару у встановлений строк, то вважається, що покупець відмовився від договору, якщо інше не встановлено договором.

Необхідно розкрити особливості договору купівлі-продажу товару за зразками (ст. 702 ЦК України). Сторони можуть укласти договір купівлі-продажу товару на підставі ознайомлення покупця зі зразком товару (за описом, каталогом тощо). Цей договір є виконаним із моменту доставки товару в місце, встановлене договором, а якщо місце передання товару не визначено договором, - з моменту доставки товару за місцем проживання фізичної особи-покупця чи місце розташуванням юридичної особи-покупця, якщо інше не встановлено договором або законом.

Покупець до передання товару має право відмовитися від договору за умови відшкодування продавцеві витрат, пов'язаних із вчиненням дій щодо виконання договору.

Потрібно з’ясувати, що пр. договорі купівлі-продажу товарів з використанням автоматів (ст. 703 ЦК України). Якщо продаж товару здійснюється з використанням автоматів, то володілець автоматів зобов'язаний довести до покупців інформацію про продавця товару через розміщення на автоматі чи надання покупцям іншим чином відомостей про найменування продавця, його місце розташування, режим роботи, а також про до, котрі необхідно вчинити покупцеві для одержання товару

Договір роздрібної купівлі-продажу з використанням автоматів є укладеним з моменту вчинення покупцем дій, необхідних для одержання товару.

Якщо покупцеві не надається оплачений товар, то продавець повинен на вимогу покупця негайно надати йому товар або повернути сплачену грошову суму.

Коли автомат використовується для розміну грошей, придбання платіжних засобів або обміну валюти, то застосовуються положення про роздрібну купівлю-продаж, якщо інше не випливає з суті зобов'язання.

Зверніть увагу на існування договору купівлі-продажу з умовою про доставку товару покупцеві (ст. 704 ЦК України). Так, у разі, коли договір роздрібної купівлі-продажу укладено з умовою про доставку товару покупцеві, продавець зобов'язаний у встановлений договором строк доправити його за місцем, вказаним покупцем, а якщо місце передання товару покупцем не вказане, - за місцем проживання фізичної особи-покупця чи місце розташуванням юридичної особи-покупця.

Договір роздрібної купівлі-продажу з умовою про доставку товару покупцеві є виконаним із моменту вручення товару покупцеві, а в разі його відсутності - особі, що пред'явила квитанцію чи інший документ, який засвідчує укладання договору або оформлення доставки товару, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства чи не випливає з суті зобов'язання.