Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право ДЕК.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Тема 21. Договір поставки

При опануванні цієї теми студент повинен з’ясувати особливості договору поставки, як різновиду договору купівлі продажу, звернути увагу на його істотні умови, підстави відповідальності сторін.

За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов’язується передати у встановлений строк товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або у інших цілях, не пов’язаних з особистим, сімейним, домашнім та іншим подібним використанням, а покупець – прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Законодавець відносить поставку до різновиду купівлі-продажу. Відмінність між цими договорами полягає в наступному.

Мета використання продукції чи товару при поставці – підприємницька діяльність або інша діяльність, яка не пов’язана з особистим, домашнім чи іншим подібним використанням.

Сторонами за договором поставки, звичайно, виступають підприємці.

Предмет поставки є значно вужчий і обмежується продукцією або товарами. Тобто, предметом поставки не можуть бути майнові права, право вимоги, цінні папери, нерухомість тощо.

Умови поставки повинні викладатися сторонами відповідно до вимог Міжнародних правил щодо тлумачення термінів “ Інкотермс”.

Предметом поставки є визначені родовими ознаками продукцію вироби з найменуванням зазначеним у стандартах, технічних умовах документації до зразків( еталонів) або продукція, вироби, визначені індивідуальним ознаками.

Загальна кількість товарів, що підлягають поставці, їх часткове співвідношення (асортимент, номенклатура) за сортами, групами, підгрупами, видами, марками, типами визначаються специфікацією.

Строки поставки встановлюються сторонами в договорі з урахуванням необхідності ритмічного та безперебійного постачання товарів споживачами, якщо інше не передбачено законодавством.

Якість та комплектність товарів, що поставляються, повинна відповідати стандартам, технічним умовам, іншій технічній документації.

Кабінет Міністрів України затверджує Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення та поставки товарів народного споживання, а також Особливі умови поставки окремих видів товарів.

У разі якщо порушено господарське зобов’язання, в якому хоча б одна сторона є суб’єктом господарювання, що належить до державного сектору економіки, або порушення пов’язане із виконанням державного контракту, або виконання зобов’язання фінансується за рахунок Державного бюджету України, застосовуються штрафні санкції у таких розмірах:

  • за поставку неякісних (некомплектних ) товарів – штраф у розмірі 20 % від

  • вартості неякісних товарі;

  • за порушення строків поставки – пеня в розмірі 0,1 % від вартості товарів за

  • кожен день прострочи, якщо інше не передбачене законом чи договором.

Тема 22. Договір контрактації.

Аналогом договору контрактації при забезпеченні споживачів продукцією сільськогосподарського призначення виступає договір контрактації.

За договором контрактації виробник сільськогосподарської продукції зобов’язується виробити визначену договором сільськогосподарську продукцію і передати її у власність заготівельнику (контрактанту), або визначеному ним одержувачеві, а заготівельник зобов’язується прийняти цю продукцію та оплатити її за встановленими в договорі цінами.

Договір контрактації є водночас і різновидом договору купівлі продажу, і договору поставки. Тому на нього, відповідно, поширюються загальні норми купівлі-продажу і поставки, якщо інше не встановлено договором чи законом.

Договір контрактації – це типовий консенсуальний, оплатний і двосторонній договір.

Сторонами в договорі є підприємці: виробник сільськогосподарської продукції та її заготівельники.

Предмет договору контрактації – будь-яка продукція сільськогосподарського виробництва (рослинництва, тваринництва, звірівництва і таке інше) як в необробленому вигляді (зернові, картопля, овочі), так і та, що пройшла первинну обробку (масло, вершки). В більшості випадків контрактується майбутній врожай, який ще не існує на момент укладання договору.

В договорі зазначається:

  • види продукції (асортимент), номер державного стандарту або технічних

умов, гранично допустимий вміст у продукції шкідливих речовин;

  • кількість продукції, яку контрактант приймає безпосередньо у виробника;

  • ціна за одиницю, загальна сума договору, порядок і умови доставки,

строки здавання-приймання продукції;

  • обов’язки контрактанта щодо надання допомоги в організації виробництва

сільськогосподарської продукції та її транспортування на приймальні пункти і підприємства;

  • взаємна відповідальність сторін у разі невиконання ними умов договору.

Виробництво сільськогосподарської продукції в значної мірою залежить від

кліматичних умов, тому конкретні строки здачі продукції сторони можуть погоджувати додатково.

Оплата за договором, як правило, здійснюється у вигляді повного чи часткового авансування.

Особливість цього договору полягає в тому, що виконання договірних зобов’язань виробником сільськогосподарської продукції значної мірою залежить від погодних умов, тому на заготівельника покладається низка додаткових обов’язків: не лише прийняти продукцію у заготівельника, а і забезпечити її вивезення, надати пакувальні матеріали, тару.

Заготівельник не має право відмовитися від прийняття продукції, яка відповідає умовам договору і знаходиться у визначеному місці здачі.

Державна закупівля сільськогосподарської продукції здійснюється за договорами контрактації, які укладаються на основі державних замовлень на поставку державі сільськогосподарської продукції, відповідно до Типового договору контрактації