Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС З КПУ.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 10. Конституційно-правовий статус органів судової влади та прокуратури україни

Підготовка до семінарського передбачає вивчення теоретичних положень лекційного матеріалу та матеріалів підручника. Основну увагу необхідну звернути на положення закону України «Про судоустрій та статус суддів», «Про Конституційний Суд України», «Про прокуратуру».

Студент має знати: правовий статус суддів, вимоги до кандидатів на посаду судді України, порядок призначення суддів, гарантії незалежності суддів.

Знати функції та повноваження Конституційного Суду України. Порядок діяльності Конституційного Суду і процедури розгляду ним справ.

Знати: систему і структуру прокуратури, функції і повноваження прокуратури, порядок діяльності органів прокуратури, акти органів прокуратури.

Тема11. Територіальний устрій україни

Підготовка до семінарського передбачає вивчення теоретичних положень лекційного матеріалу та матеріалів підручника.

Підготовка до семінару передбачає базові знання з курсу теорії держави і права. Студент має знати поняття територіального устрою держави. Звернути увагу на особливостях автономії: поняття та видах.

Користуючись Конституцією України та Конституцією АРК знати конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим. Звернути увагу на положення Закону України «Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим». Знати загальну характеристику Конституції Автономної Республіки Крим.

Розрізняти адміністративно-територіальні одиниці.

Тема12. Конституцiйнi засади мiсцевого самоврядування

Підготовка до семінарського передбачає вивчення теоретичних положень лекційного матеріалу та матеріалів підручника.

Студент має опрацювати як теоретичний матеріал так і Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» та засвоїти:

-Поняття місцевого самоврядування.

-Ознаки місцевого самоврядування.

- Правова, організаційна і фінансова автономність органів місцевого самоврядування.

-Міжнародно-правове регулювання питань місцевого самоврядування. Європейська Хартія про місцеве самоврядування.

Особливу авагу необхідно звернути на історію становлення і розвитку місцевого самоврядування в Україні. Магдебургське право. Органи місцевої державної влади в радянський період.

Знати систему принципів і органів місцевого самоврядування. Порядок формування органів місцевого самоврядування. Голови місцевих Рад: порядок обрання і статус. Інші форми місцевого самоврядування. Сільські, селищні міські ради. Виконавчі органи сільських, селищних та міських рад. Матеріальна і фінансова основа самоврядування.Особливості здійснення місцевого самоврядування в містах Києві та Севастополі.Функції і повноваження та акти органів місцевого самоврядування. Адміністративний, фінансовий, судовий та ін. контроль (нагляд) за діяльністю органів місцевого самоврядування.

Особливу увагу необхідно приділити під час підготовки до семінару питанням гарантій здійснення повноважень і відповідальністі місцевого самоврядування.

Поради із підготовки до поточного, проміжного(модульного)та підсумкового контролю

Підготовка до поточного контролю передбачає оволодіння основними теоретичними питаннями, що виносяться на семінарське заняття. Для цього необхідно опрацювати теоретичний матеріал, що був викладений під час лекції, опрацювати рекомендовану літературу та виконати завдання до самостійної роботи.

Підготовка до проміжного (модульного контролю) передбачає оволодіння студентом теоретичного матеріалу, що розглядався під час семінарських занять та опрацьовувався самостійно під час виконання самостійної роботи. Під час підготовки до проміжного контролю необхідно особливу увагу звернути на норми законодавство яке стосується теми.

Підсумковий контроль знань передбачає оволодіння теоретичного та практичного матеріалу під час семінарських занять, ліквідація академічних заборгованостей.