Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx.........docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
10.81 Mб
Скачать

4. Характеристика культурно-історичних ресурсів

м. Херсон

Екатерининський собор (1781), вул.Перекопська,13.

Видатний пам’ятник історії та архітектури ХVІІІ ст. – Екатерининський собор – був побудован у стилі раннього класицизму з використанням мотивів балканської середньовічної архітектури. Собор закладений Іваном Ганнібалом біля західної Очаківської брами у Херсонській фортеці 30 серпня 1781 р. Але після зміни проекту почав будуватися у 1782 р. московським архітектором Іваном Матвійовичем Ситниковим.

У церкві знаходиться могила засновника Херсона князя Григорія Олександровича Потьомкина-Таврійського, біля його стін – некрополь героїв російсько-турецької війни 1787-1791 рр. У соборі у 1787 р. на урочистій літургії була присутня імператриця Катерина II. В 1792-1794 рр. церкву регулярно відвідував Олександр Васильович Суворов.

Три входи собору франковані парами півкруглих ніш зі скульптурами святих на повний зріст. Головний західний портик прикрашений фігурами апостолів Петра і Павла, північний і південний – святих Марії Магдалини і Катерини, повторених двічі. Їх автор, відомий московський скульптор Г.М.Замараєв (серйозні реставраційні роботи по відновленню скульптур з уламків в 1968-1969 провів Ф.Лях).

У 1929 р. собор був закритий, будівля перейшла у державну власність. З 1941 р. по кінець 1962 р. храм діяв, як культова споруда церковної громади. 24 травня 1969 р. собору було надано статус пам’ятника архітектури. 25 серпня 1991 р. будівля повернута церковній громаді.

Пам’ятник Г.О.Потьомкіну (1836, 2003), Потьомкінський сквер.

Автори: ск І.Мартос, Ю. Спепанян. Розміри: висота фігури – 3, 15 м, постаменту - 3,35.

Потьомкін Григорій Олександрович (1739 - 1791) – губернатор Новоросії, воєначальник, державний діяч. Учасник російсько-турецької війни 1787-1791. Похований у Єкатерининському соборі в Херсоні. Могила не збереглася.

У 1791 вийшов указ Катерини ІІ спорудити у Херсоні пам’ятник князю Потьомкіну-Таврийському. Однак він був встановлений пізніше, у 1836 в центрі міста на Потьомкінському бульварі на відзнаку 45-річчя поховання Потьомкіна у Катеринінському соборі. Постать Потьомкіна зображувалася на повний зріст, в традиційній для класицизму позі давньоримського воїна, ідеалізована за класицистичними канонами.

27 квітня 1921 скульптуру князя Потьомкіна було демонтовано і передано до міського краєзнавчого музею, звідки вона зникла у 1944. На її місце на постаменті у 1922 був поставлений бюст, а у 1958 – фігура (на повний зріст) К.Маркса, на честь якого були перейменовані сквер та бульвар. У 2003 пам’ятник Потьомкіну було відновлено (ск. Ю.Степанян, арх. В.Громихін, Г.Ходін). Він являє собою вільну реконструкцією старого пам’ятника, що, зберігаючи загальну первісну композицію, відрізняється від неї в деталях. З чотирьох боків постаменту закріплені бронзові прямокутні дошки з присвятними написами.

Очаківська та Московська брами Херсонської фортеці

є одними з найстаріших споруд міста, що збереглися до наших днів. Брами повністю ідентичні одна одній, мають арочну конструкцію, складені з добре обробленого інгулецького вапняку, декоровані пілястрами й аттиком. Названі за напрямками доріг, що вели з Херсонської фортеці на Очаків і на Москву чи Петербург (інші назви Московських воріт - Санкт-Петербурзькі або Північні).

Очаківська брама розташована у західній частині фортеці, навпроти Катериненського собору. З'єднувала фортецю з Грецьким форштадтом та мала підйомний міст, за яким розташовувався равелін.

Московська брама розташована в північно-східній частині фортеці (нині парку Ленінського комсомолу). Мала підйомний міст через рів, з'єднувала фортецю з військовим форштадтом. Являють собою типовий зразок оборонного зодчества: прямокутна в плані споруда, перекрита коробовим склепінням, побудована з місцевого каменю. Збудовані, як вважається, за проектом московського архітектора Родіона Казакова в 1783 р. Є пам'яткою архітектури національного значення

Танк "Т-34" (1969), парк Слави.

13 березня 1969р. в парку Слави на честь 25-річчя визволення міста від німецько-фашистських загарбників встановлено пам'ятник - танк «Т-34».

Сьогодні багато приїжджих здивовано дивляться на танк Т-34, що стоїть на постаменті, на початку алеї Слави. У роки Другої Світової Війни цей танк брав участь у військових діях, після чого був подарований командуванням 295-ї стрілкової дивізії.

Урочисто і грізно підноситься пам'ятник-танк на своїй вічній стоянці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]