Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
415.23 Кб
Скачать

14.Чинники, що впливають на поведінку споживачів.

Поведінка споживача - це діяльність, яка направлена безпосередньо на (отримання, споживання та розпорядження продуктами та послугами, включаючи процеси прийняття рішення, які передують цим діям та випливають за ними.

Спочатку для маркетингових досліджень поведінки споживача було характерно фокусування уваги на окремому індивіді-споживачу. "При такому підходні потреби споживачів розглядаються як вроджені, а не сформовані суспільством або ринком, тому фірми намагаються піймати споживача "на гачок" пропонуючи товари чи послуги. Які задовольняють ці потреби краще, ніж те, що пропонують конкуренти".

Чинники, що здійснюють вплив на поведінку під час купівлі туристичного продукту кінцевих споживачів, зводяться до культурних, особових, соціальних і психологічних.

Культурні чинники найбільше впливають на купівельну поведінку споживача. Необхідно враховувати роль приналежності до культури, субкультури і суспільного класу. Культура це сукупність основних цінностей, моделей сприйняття, потреб і стереотипів поведінки під час купівлі, закладених у члені суспільства його сім'єю і різними соціальними інститутами. Культура робить найважливіший вплив на запити і поведінку людини. Поведінка людини багато в чому залежить від виховання. Виховуючись у суспільстві, дитина засвоює основні цінності, моделі сприйняття, потреби (зокрема у відпочинку) і стереотипи поведінки під час купівлі турпутівок, відпочинку на курорті або в придбанні іншого туристичного продукту - в сім'ї і різних соціальних інститутах. У кожного класу або суспільства є своя культура, і в різних країнах культура по-різному впливає на купівельну поведінку. Маркетологи, шо діють на міжнародному туроперейтингу, повинні розуміти культуру країн, з якими вони працюють, і відповідним чином змінювати свої маркетингові стратегії.

-Субкультура - група людей із загальною системою цінностей, заснованою на загальному життєвому досвіді і ситуаціях, наприклад, національні, релігійні, регіональні групи.

-Суспільний клас - відносно впорядкована і стабільна суспільна група, члени якої володіють загальними цінностями, інтересами і поведінкою.

-Особові чинники - це вік, стадія життєвого циклу сім'ї, вид заняття, економічний стан (рівень доходу на сім'ю і одного члена сім'ї), стиль життя, тил особи і її самоусвідомлення.

-Життєвий цикл сім'ї - сукупність окремих стадій, які проходить сім'я в своєму розвитку з моменту свого створення.

15. Товар у системі маркетингу.

Товарна політика — це маркетингова діяльність, пов´язана з плануванням і здійсненням сукупності заходів і стратегій по формуванню конкурентних переваг і створенню таких характеристик товару, які роблять його постійно цінним для споживача і тим самим задовольняють ту або іншу його потребу, забезпечуючи відповідний прибуток фірмі.

Товар — це все те, що задовольняє бажання чи потребу і пропонується на ринку з метою привертання уваги, придбання покупцем, використання або споживання ним (Ф. Котлер).

Товар як продукт праці, зроблений для продажу, являє собою корисну річ або корисний ефект живої праці, придбання й використання яких споживачем задовольняють його конкретну потребу.

Для забезпечення привабливості товару мають бути передбачені певні супровідні, «оточуючі» товар характеристики. Створення таких характеристик є найважливішим завданням у товарній політиці, що входить до функції маркетолога.

Основними факторами, які формують відповідне «оточення» товару і сприяють його ефективному просуванню й споживанню, є такі: можливість придбання, корисність, ціна, якість, термін служби, форма, упаковка, імідж, марка.

Таким чином, для маркетолога проведення товарної політики пов´язане не лише з участю у формуванні необхідних фізичних і техніко-експлуатаційних характеристик виробу, але, головним чином, із забезпеченням належного оточення продукту, тобто зі створенням характеристик, що формують привабливість товару й попит на нього.