Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все к сессии / default (1).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Білет 5

  1. Закон збереження моменту імпульсу. Врахування та використання.

Момент імпульсу - це величина, що характеризує обертальний ефект імпульсу. Модуль вектора дорівнює де - плече імпульсу відносно точки О, -кут між векторамиіНапрям - це напрям векторного добутку двох векторів. Якщо система замкнута, то,Отже, момент імпульсу замкнутої системи матеріальних точок залишається сталим. Це є закон збереження моменти імпульсу.

Цей закон справедливий і для твердого тіла, а не тільки для матеріальної точки.

  1. Сила Ампера .

Сила Ампера - це сила, яка діє на провідник із електричним струмом з боку магнітного поля. Сила Ампера залежить від: сили струму I; елемента (частини) довжини провідника dl; кута між напрямом струму і напрямом ліній магнітного поля α; магнітної індукції B.. У векторній формі сила Ампера записується.

  1. Дати визначення опору провідника.

ЕЛЕКТРИЧНИЙ ОПІР — фізична величина, що характеризує протидію провідника або електричного ланцюга електричному струму. Опір визначається як коефіцієнт пропорційності R між різницею потенціалів U і силою постійного струму I у Законі Ома для ділянки або замкнутого ланцюга провідників. Опір в системі СІ вимірюється в Омах (Ом).

  1. Циклічної частоти - рад/с. Внутрішньої енергії системи - Дж.

  2. Описати метод вимірювання показника заломлення рідини.

Мета роботи: ознайомитися з побудовою рефрактометра УРЛ (рефрактометр універсальний лабораторний), програ­дуювати його шкалу і визначити концентрацію водного розчину цукру.

Прилади та обладнання: рефрактометр, розчини цукру відомої та невідомої концентрацій, піпетка, вата.

  • Підняти освітлювальну призму. Промити декілька разів дисти­льованою водою поверхні освітлювальної і вимірювальної призм. Насухо промокнути їх (не терти) фільтрувальним папе­ром. Плавно опустити освітлювальну призму .

  • Ввімкнути рефрактометр в електромережу. Встановити освітлю­вальну лампу так, щоб світло максимально освітлювало грань вимірювальної призми, яка ближча до людського ока. У цьому випадку освітлене поле в окулярі буде найсвітлішим.

  • Перед початком роботи необхідно перевірити встановлення приладу на "0".

  • Поворотом рукоятки компенсатора дисперсії 6 усувають забарвлення границі світло – тінь.

  • Змінюючи положення освітлювача досягають максимально контрастної границі світло – тінь.

  • Границю світло – тінь, переміщуючи рукоятку, підводять до центра перехрестя сітки. Якщо при збігу границі світло – тінь з центром перехрестя сітки вона пройшла через поділку шкали показника заломлення nD=1.3330 і 0 % сухих речовин, то вважають, що "0" встановлено правильно.

  • Нанести 1 – 2 краплі досліджуваного розчину концентрації у 5 % на поверхню вимірювальної призми. Виміряти показник заломлення досліджуваного розчину (це робиться так, як і при встановленні "0"). Після проведення досліду промити декілька разів поверхні призм дистильованою водою і насухо промокнути їх (не терти) фільтрувальним папером. Вимірювання провести тричі. Виміряні значення занести в таблицю.

  • Виконати вимірювання для розчину концентрації у 8 % і 12 %. Вимірювання проводити тричі. Виміряні значення занести в таблицю.

  • Виміряти показник заломлення для розчину цукру невідомої концентрації. Вимірювання провести тричі. Вимкнути рефрак­тометр з електромережі.

  • Розрахувати середні значення показника заломлення. Занести їх в таблицю.

  • Побудувати графік залежності показника заломлення від концент­рації розчину цукру.

  • Розрахувати середнє значення показника заломлення для розчину цукру невідомої концентрації і занести його в таблицю.

  • Користуючись середнім значенням показника заломлення для розчину цукру невідомої концентрації і графіком залежності показника заломлення від концентрації визначити концентрацію цукру в розчині. Зробити висновки.

Соседние файлы в папке Все к сессии