Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все к сессии / default (1).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Білет 23

  1. Теплове випромінювання. Його закони.

Тепловим випромінюванням називають перенесення теплоти за допомогою електромагнітних хвиль. Теплове випромінювання є одним із видів передачі теплоти від одного тіла до іншого, коли теплообмін відбувається способом випускання або поглинання випромінювання. Природа теплового випромінювання -- електромагнітна. Теплове випромінювання є рівноважне випромінювання, воно перебуває у термодинамічній рівновазі з речовиною. не залежить від природи тіла, а с універсальною функцією частоти та температури тіла. Це є закон Кірхгофа. Тутс - швидкість світла у вакуумі.

Закон Стефана-Больцмана встановлює залежність інтегральної випромінювальної здатності абсолютно чорного тіла від температури, але не розкриває характеру розподілу енергії випромінювання за довжинами хвиль або частотами, тобто конкретний вигляд функції Кірхгофа залишається невідомим. Формула виражає закон С.-Б.;.

Довжина хвилі, при якій енергія випромінювання максимальна, визначається законом зсуву Віна:де T — температура в кельвінах, а λmax — довжина хвилі з максимальною інтенсивністю у метрах. За законом Віна довжина хвилі λmax, на яку припадає максимум спектральної випромінювальної здатності, при підвищенні температури зміщується в бік коротких хвиль.

Кінетична енергія тіла, що обертається.

Кінетична енергія твердого тіла у випадку, коли воно обертається навколо нерухомої осі, У випадку, коли тіло рухається як ціле і одночасно обертається, то його кінетична енергія є сумою кінетичних енергій поступального і обертального рухів:

  1. Дати визначення кутової швидкостіі.

Кутовою швидкістю називають вектор , що дорівнює похідній вектора кута повороту за часом. Вектор- осьовий, напрямлений вздовж осі обертання і за напрямом збігається з вектором елементарного кута поворотуd та вказує положення осі обертання і напрям обертання точки навколо осі. Модуль кутової швидкості дорівнює похідній від модуля кута повороту за часом: .

За одиницею кутової швидкості в СІ прийнято радіан за секунду (рад/с) – кутова швидкість рівномірного обертання, при якому кожної секунди точка здійснює поворот на один радіан.

  1. Магнітного потоку - Вб (вебер). Концентрації речовини - м .

  2. Описати метод вимірювання електроємності конденсатора.

Мета роботи: перевірити закон Ома для змінного струму, розра­хувати повний опір кола з котушкою, кола з конденсатором і кола з котушкою і конденсатором, розрахувати зсув фаз між напругою і струмом для цих кіл. Прилади та обладнання: амперметр, вольтметр, конденсатор, ко­тушка індуктивності, реостат, з’єдну­вальні провідники.

1. Розглянемо електричне коло, зображене на рис. 3а. Зв’язок кута з параметрами контуру та сила струму Повний опір:

2. Розглянемо електричне коло, зображене на рис. 5а. Рівняння для кута :та сила струму та повний опір

3. Розглянемо електричне коло, зображене на рис. 7а. Рівняння для кута :та сила струму та повний опір.. частота

  1. Скласти схему згідно з рис. 3а. Записати в табл. 1 значення індуктивності, активного опору котушки і опору міліамперметра.

  2. Виміряти напругу і силу струму при певному положенні реостата. Результати записати в табл. 1.

  3. Змінити положення реостата і знову виміряти напругу і силу струму. Результати записати в табл. 1. Повторити вимірювання ще раз.

  4. Скласти схему згідно з рис. 5а. Записати в табл. 2 значення ємності конденсатора і опору міліамперметра.

  5. Виміряти напругу і силу струму при певному положенні реостата. Результати записати в табл. 2.

  6. Змінити положення реостата і знову виміряти напругу і силу струму. Результати записати в табл. 2. Повторити вимірювання ще раз.

  7. Скласти схему згідно з рис. 7а. Записати в табл. 3 значення індуктивності котушки, активного опору котушки, ємності конденсатора і опору міліамперметра.

  8. Виміряти напругу і силу струму при певному положенні реостата. Результати записати в табл. 3.

  9. Змінити положення реостата і знову виміряти напругу і силу струму. Результати записати в табл. 3. Повторити вимірювання ще раз.

Соседние файлы в папке Все к сессии