Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все к сессии / default (1).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Білет 4

  1. Закон збереження імпульсу. Врахування та використання.

Закон збереження імпульсу: повний імпульс замкненої системи матеріальних точок зберігається, тобто не змінюється з часом:.Закон збереження імпульсу є універсальним законом, він справедливий в усіх відомих взаємодіях. Імпульс можуть мати не тільки тіла, а й і поля, прикладом прояву імпульсу електромагнітного поля є тиск світла. Користуючись поняттям імпульсу можна дати визначення сили.

  1. Закон Ома для ділянки кола.

Закон Ома — це твердження про пропорційність сили струму в провіднику прикладеній напрузі.

Закон Ома справедливий для металів і напівпровідників при не надто великих прикладених напругах. Закон Ома: сила струму, що тече однорідним (без сторонніх сил) металевим провідником, пропорційна падінню напруги на провіднику: . Закон Ома справедливий для провідників, виготовлених із матеріалів, у яких є вільні носії заряду: електрони провідності, дірки або йони.

  1. Дати визначення кількості теплоти.

Енергія, яка передається від однієї термодинамічної системи до іншої під час теплообміну, називається кількістю теплоти і позначається Q або . Кількість теплоти – це кількісна міра теплообміну.

  1. Універсальної газової сталої - Дж/(моль*К). Амплітуда - м.

  2. Описати метод визначення показника заломлення прозорого твердого тіла.

Мета роботи: вивчити мікроскоп і навчитися визначати абсолют­ний показник заломлення скла для білого світла за допомогою мікроскопа.

Прилади та обладнання: мікроскоп, мікрометр, скляна пластинка.

  • Чотири рази виміряти мікрометром дійсну товщину скляної пластинки Н в місці нанесення позначок. Перед вимірюваннями необхідно перевірити, чи точно виставлено нуль мікрометра;

  • Для визначення удаваної товщини h скляну пластинку з нанесеними на протилежних поверхнях позначками кладуть на предметний столик мікроскопа. Змінюючи орієнтацію дзеркальця мікроскопа і розташовуючи пластинку так, щоб позначки (на обох гранях пластинки) опинилися у полі зору мікроскопа (перетинали оптичну вісь мікроскопа), домагаються чіткого освітлення позначок. Потім обертають мікрометричний гвинт (знизу, вгору, від себе, вниз) до кінця. Гвинтом грубого настроювання домагаються чіткого зображення позначок з нижньої грані скляної пластинки. Далі обертають мікрометричний гвинт (у протилежному напрямі – знизу, вгору, до себе, вниз) до одержання чіткого зображення мітки на верхній поверхні скляної пластинки. Запам’ятовують показання на шкалі мікрометричного гвинта. Обертають мікрометричний гвинт (у протилежному напрямі – знизу, вгору, від себе, вниз), відраховуючи ціле число обертів мікрометричного гвинта N і число поділок m на шкалі мікрометричного гвинта після останнього повного оберту і до кінця.

Удавану товщину пластинки h (в мм) розраховують за формулою . Тут число 0.002 – ціна однієї поділки шкали мікрометричного гвинта. Число 0.1 – це ціна одного оберту мікрометричного гвинта (ціна однієї поділки шкали мікрометричного гвинта, помножена на число поділок на шкалі мікрометричного гвинта – 50; 0.002·50=0.1). Чотири рази виміряти за допомогою мікроскопа значенняN і m і розрахувати удавані товщини скляної пластинки h;

  • Розрахувати показник заломлення скла n за формулою , беручи заH і h середні значення результатів вимірювань;

  • Розрахувати відносну похибку визначення коефіцієнта заломлення за формулою ;

  • Розрахувати абсолютну похибку визначення ;

  • Зробити висновки.

Соседние файлы в папке Все к сессии