Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все к сессии / default (1).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Білет 2

  1. Характеристики обертального руху твердого тіла. Основний закон динаміки обертального руху твердого тіла.

Будь-який складний механічний рух абсолютно твердого тіла можна розкласти на два простих рухи – поступальний та обертальний. Розрізняють два види обертального руху абсолютно твердого тіла: 1) обертальний рух навколо нерухомої осі - рух, при якому всі точки тіла описують у паралельних площинах концентричні кола з центрами на нерухомій осі обертання; 2) обертальний рух навколо нерухомої точки – рух, при якому всі точки тіла переміщаються по поверхні концентричних сфер з центрами у нерухомій точці. У кожній момент часу цей вид обертального руху можна розглядати як обертання навколо миттєвої осі, що проходить через нерухому точку.

рівняння обертального руху. основний закон.

  1. Електроємність провідника.

Електроємність провідника - фізична величина, що рівна відношенню заряду на поверхні провідника до потенціалу поверхні. Електроємність не залежить від: Кількості заряду на провіднику; Матеріалу провідника (бо заряд зосереджений на поверхні провідника). Електроємність визначається: Формою провідника;Геометричними розмірами провідника;Середовищем (кожне середовище по різному впливає на електричне поле). Вплив середовища визначається величиною - відносною діелектричною проникністю середовища. Вона показує у скільки разів напруженість даного поля у вакуумі більша ніж в даному середовищі. Взаємним розташуванням відносно провідника інших провідників (дало змогу створити конденсатори).,q - заряд на поверхні провідника - потенціал поверхні.

  1. Дати визначення довжини хвилі.

Довжина хвиліскалярна фізична величина, характеристика плоскої періодичної хвилі, що позначає найменшу відстань між точками простору, в яких хвиля має однакову фазу. За період Т хвиля поширюються на відстань, що називається довжиною хвилі й позначається як . Хвильове число.

  1. Моменту імпульсу- Н*с. Кутової швидкості - рад/с.

  2. Описати метод вимірювання електричних параметрів речовини на середніх радіочастотах.

Білет 3

  1. Зв’язок між лінійними та кутовими швидкостями та прискореннями руху матеріальної точки.

Лінійнашвидкість

.

Введемо так, як на малюнку.

Тоді . Ця рівність може бути представлена у векторному вигляді як векторний добуток векторів та :.Це є перший зв'язок - зв'язок лінійної та кутової швидкостей. Підставимо (1) в модуль нормального прискорення (2). Тоді . У векторному вигляді, враховуючи що та напрямлені у протилежних напрямах, матимемо Це є другий зв'язок лінійних і кутових величин - зв'язок нормального прискорення та кутової швидкості. З (1) диференціюванням отримуємотобтоV - це є модуль тангенціального прискорення. Коли вісь обертання, тобто і вектор не змінюють напряму в просторі, , а . Таким чином, у векторному вигляді . Це є третій зв'язок лінійних і кутових величин - зв'язок тангенціального та кутового прискорень.

  1. Електроємність плоского конденсатора.

Плоский конденсатор – це конструкція з плоских металевих пластин, поділених діелектриком.

, де - діелектрична проникність,S- площина, d- відстань між пластинами.

  1. Дати визначення ККД.

Чим менше втрачається енергії, тим досконаліша машина. Ступінь досконалості машини характеризується коефіцієнтом корисної дії (ККД). Його визначають відношенням корисної роботи до затраченої або відношенням потужностей:

  1. Роботи- Дж (Джоуль). Імпульсу моменту сили - Н*с.

  2. Описати резонансний метод вимірювань електрофізичних параметрів речовини.

Соседние файлы в папке Все к сессии