Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все к сессии / default (1).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Білет 22

  1. Теплове випромінювання. Його характеристики.

Тепловим випромінюванням називають перенесення теплоти за допомогою електромагнітних хвиль. Теплове випромінювання є одним із видів передачі теплоти від одного тіла до іншого, коли теплообмін відбувається способом випускання або поглинання випромінювання. Природа теплового випромінювання -- електромагнітна. Теплове випромінювання є рівноважне випромінювання, воно перебуває у термодинамічній рівновазі з речовиною.

Рівноважне (теплове) випромінювання характеризується такими властивостями:

1) воно - однорідне, тобто має однакову густину в усіх точках всередині порожнини;

2) воно - ізотропне, тобто усі напрями поширення випромінювання усередині порожнини є рівно ймовірні;

3) воно - неполяризоване, тобто напрями та модулі векторів та є хаотичні, безладні;

4) воно займає весь спектр частот (від 0 до ). Густина енергії всередині порожнини()

не залежить від природи тіла, а с універсальною функцією частоти та температури тіла. Це є закон Кірхгофа. Тут с - швидкість світла у вакуумі.

  1. Кінетична енергія тіла, що рухається поступально.

Енергія - це загальна кількісна міра руху і взаємодії всіх видів матерії та їх взаємних перетворень. Таким чином, поняття енергії, як і матерії, є філософською категорією. Однак конкретні види енергії (кінетична, потенціальна, механічна, внутрішня та ін.) мають цілком конкретний фізичний зміст.

Величина називається кінетичною енергією, тобто енергією тіла, що рухається. Таким чином, робота постійної сили, яка переміщує тіло горизонтально при відсутності тертя, дорівнює його кінетичній енергії або зміні кінетичної енергії: Це положення називають теоремою про кінетичну енергію. Кінетична енергія, як і швидкість, залежить від системи відліку, тобтo є відносною величиною.

  1. Дати визначення моменту інерції.

Добуток маси матеріальної точки на квадрат відстані матеріальної точки від даного центра називається моментом інерції матеріальної точки відносно даного центра: . Момент інерції твердого тіла – величина, що характеризує розподіл маси у тілі і є мірою інертності тіла при його обертальному русі. У системі СІ одиницею моменту інерції є 1 кг*м.

  1. Індукції магнітного поля - Тл. Концентрації газових молекул - м.

  2. Описати метод розширення меж вимірювань вольтметра.

Мета роботи: ознайомитись із засобами розширення шкали електровимірювальних приладів. Прилади та обладнання: міліамперметр, амперметр, два вольтметри, магазин опорів, джерело струму, ключ лабораторний, з’єднувальні проводи.

Розширення межі вимірювання вольтметра досягається вмиканням послідовно з вольтметром опору Rд (рис. 2). Цей опір зветься додатковим опором. Розрахунок додаткового опору Rд здійснюється, враховуючи внутрішній опір вольтметра Rв. З виразу, напруги на окремих опорах будуть:

для послідовно з’єднаних опорів маємо, що загальна напруга буде:, де(3). Числоn наз. множником додаткового опору. Воно вказує, на яке число треба помножити показ вольтметра, щоб отримати значення напруги на вимірюваній ділянці кола. З виразу (3) випливає, що розрахунок додаткового опору проводиться за формулою: (4)

Соседние файлы в папке Все к сессии