Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
103
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

1.6 Розроблення вимог до способу організації та структурної схеми взаємозв'язку всіх груп приміщень проектованого санаторію

Найголовнішими функціональними приміщеннями розвинутого санаторію є:

  1. Блок приймально-допоміжних приміщень:

    1. Вхідна зона;

    2. Зона очікування, прийому, відпочинку та збору організованих групп;

  2. Блок приміщень житлової групи:

    1. Житлові приміщення;

    2. Приміщення поповерхового обслуговування;

    3. Приміщення громадського призначення;

  3. Блок приміщень харчування;

  4. Блок приміщень адміністрації;

  5. Блок підсобних і господарських приміщень:

    1. Склад;

    2. Інженерно-технічні приміщення;

  6. Приміщення фізкультурно-оздоровчого призначення;

6.1 Приміщення СПА;

  1. Приміщення культурно-дозвіллєвого призначення;

Усі перераховані блоки є взаємозалежними з урахуванням специфіки функціонального процесу.

Блок приміщень вестибюльної групи є основною сполучною ланкою всіх груп приміщень санаторію. Він створює перше враження про санаторій. У цьому блоці здійснюються: прийом, оформлення і розміщення приїжджаючих, розрахунки з ними, видача різних довідок про санаторій, зберігання та транспортування багажу тощо.

Вестибюль та вхід до санаторію облаштований двома круглими, автоматичними розсувними дверима. Радіус вхідних дверей – 2 метри.

Функціональна організація приміщень вестибюльної групи забезпечує раціональне взаємне розташування вертикальних комунікацій і входів для того, щоб рух основного людського потоку був найбільш коротким. Функціональний зв'язок між зонами і приміщеннями вестибюльної групи виключає перетинання людських потоків.

У вестибюлі дотримується чітке зонування, що зводить до мінімуму перетинання потоків проживаючих, від'їжджаючих і приїжджаючих гостей, персоналу, епізодичних відвідувачів і шляхів доставки багажу до номерів і до автобусів.

Державним стандартом ДСТУ 4269:2003 передбачені норми площі для вестибюлю, які залежать від зірковості закладу готельного господарства. Таким чином, для чотирьохзірковогосанаторію місткістю на 100 передбачена мінімальна площа вестибюлю – 130 кв.м.

У вестибюлях передбачаються такі основні зони: інтенсивного пішохідного руху, екстенсивного пішохідного руху, рекреаційна і допоміжна. Зона інтенсивного пішохідного руху включає маршрут транзитного руху до ліфтів і сходів.

Зона екстенсивного пішохідного руху включає пішохідні підходи до допоміжних приміщень гардероба, торговельних кіосків, телефонів-автоматів і групи прийому. Нормативна площа вестибюля з гардеробом приймається 0,74 кв.м. на 1 місце.

Рекреаційна зона забезпечує короткочасний відпочинок від'їжджаючих і прибуваючих гостей. Рекреаційна зона облаштована мягкими диванами та журнальними столиками зі скла.

У досліджуваному санаторію передбачаються магазини і торговельні кіоски. При вестибюлі існує спеціальне приміщення для сортування багажу, звідки він вантажним ліфтом доставляється на відповідні житлові поверхи та до номерів приїжджаючих і від'їжджаючих. Приміщення для сортування знаходиться поруч із бек-офісом (Back-office), через перегородку.

З приміщень сортування багажу існує безпосередній доступ до під'їжджаючих і від'їжджаючих автобусів і автомобілів.

Велике значення має вибір місця встановлення ліфтів. Ліфти, як правило, компонуються групами по кілька в кожній. Місця розташування цих груп забезпечуватимуть найкоротші шляхи потрапляння до номерів. У вестибюлі ліфти необхідно розташовувати так, щоб їх можна було легко знайти.

Виходячи з норм, передбачених нормативним документом ДСТУ 4269:2003, передбачена кількість ліфтів для ссанаторію місткістю 100 місць – 3. Таким чином, у вестибюльній зоні будет розташовуватися три ліфтиРозміщення у загальній архітектурно-планувальній схемі – асиметричне. Два ліфта компонуються в групу та передбачаються по правій стороні від головного входу. Третій ліфт розташовуватиметься по лівій стороні від входу та вестибюлю.

Блок приміщень житлової групи.

В усіх планувальних вирішеннях основним структурним елементом житлового поверху є номер. На основі аналізу практики проектування і будівництва санаторіїв усе розмаїття номерів можна звести до таких основних типів:

- однокімнатні номери на 1 чол.;

- однокімнатні номери на 2 чол.;

- однокімнатні номери на 3-4 чол.;

- номери з підвищеним комфортом з 2-х кімнат і більше (люкси й апартаменти).

У проектованому санаторії у складі житлової групи приміщень є такі категорії номерів:

  1. Стандарт одномісний;

  2. Стандарт двомісний;

  3. Напівлюкс;

  4. Номери категорії «Люкс»;

Загальна місткість усіх номерів конгрес-готелю дорівнює 100 місць.

«Площі номерів готелів різних типів. Вимоги до різних типів номерів готелів», ДБН В.2.2-20:2008, площа вищеперерахованих номерів складає:

  1. Для стандарту одномісного – 15 кв.м;

  2. Для стандарту двомісного – 17 кв.м;

  3. Для напівлюксу – 22 кв.м;

  4. Для номеру «Люкс» – 40 кв.м;

Обидві категорій апартаментів в проектованому закладі налічують у своєму складі дві спальні кімнати.

Апартаменти одномісні забезпечені санвузлом категорії «Б», до якого входять: унітаз, умивальник, ванна, душ, рушникосушильник, площею 6,5 кв.м.

Напівлюкс забезпечений санвузлами категорій «В», які включають в себе:

В – унітаз, умивальник, душ, рушникосушильник, площею 3 кв.м;

Стандарт одномісний та двомісний мають у своєму складі туалет категорії «В», що включає наступне:унітаз, умивальник, душ, рушникосушильник, загальною площею 4 кв.м.

Номер категорії «Люкс» включає санвузли категорій «В» і «Г»:

В – унітаз, умивальник, душ, рушникосушильник, площею 3 кв.м;

Г – унітаз, умивальник, площею 2,2 кв.м;

Усі номери мають вбудовані шафи для верхнього одягу, білизни, багажу, розміщені в передпокої або житловій кімнаті, із мінімального розрахунку одна шафа (0,60 м х 0,55 м) на одного проживаючого.

Ширина коридору на поверхах розраховується так, щоб у ньому легко могли розійтися дві людини з валізами в руках. Звідси необхідна ширина однобічного коридора не менше 1,3-1,4 м, а двостороннього - 1,6-2,0 м (якщо двері відкриваються усередину номера). Якщо ж двері відкриваються в коридор, ширина його відповідно збільшується.

В проектованому закладі двері відкриваються всередину номеру, а всі коридори – двосторонні. З огляду на цей факт, оптимальна ширина коридора для проектованого санаторію – 2 м.

Приміщення підприємств харчування

Виходячи з кількості людей, на яку розраховані приміщення харчування, площа досліджуваного блоку приміщень буде складати:

  1. Для їдальні – 180 кв.м (з розрахунку 1.8 кв.м. на одну людину);

  2. Їдальні для персоналу – 51 кв.м (з розрахунку 1.5 кв.м. на одну людину);

  3. Бар – 42 кв.м (з розрахунку 1.4 кв.м. на одну людину);

Блок приміщень адміністрації

Група адміністративних приміщень проектується поза основними потоками споживачів. Кабінет директора -15 кв.м, Приймальня – 10 кв.м, Кабінет заступників директора - 12 кв.м, Кімната головного інженера (техніка) – 8 кв.м, Кімната завгоспа - 12 кв.м, архів – 12 кв.м. Бухгалтерія: робочі приміщення - 16 кв.м, каса – 6 кв.м. Планово-виробничий або аналогічні відділи оперативного планування (робочі приміщення) - 12 кв.м. Санвузли з умивальниками у шлюзах:за розрахунком на 50% денної зміни: жіночі - один унітаз на 12 жінок, чоловічі - один унітаз, один пісуар на 18 чоловіків.

Блок підсобних і господарських приміщень

Господарсько-виробничі приміщення санаторію.Центральний диспетчерський пост, у тому числі: пожежний пост (за розрахунком, але не менше 15 кв.м ), приміщення чергової ремонтної зміни - 8 кв.м. Вузол зв'язку, у тому числі радіовузол - 8 кв.м, ремонтна майстерня – 6 кв.м. Центральна білизняна: відділення чистої білизни – 20 кв.м, відділення брудної білизни – 10 кв.м, при ньому приміщення розбирання брудної білизни – 8 кв.м, майстерня лагодження білизни – 4 кв.м. Служба прибирання території (двірницька): побутові приміщення - 6 кв.м, склад прибирального інвентаря – 4 кв.м, склад видаткових засобів – 4 кв.м, склад садового інвентаря й прибиральної техніки (за розрах.), склад видаткових засобів - 4 кв.м.

Складські приміщення, у тому числі: резервний склад білизни – 8кв.м, матеріально-технічні склади – 30 кв.м, склад драпірувань – 6 кв.м, склад видаткових матеріалів – 16 кв.м, склад меблів - 30 кв.м. Господарські приміщення: одне на поверх – 3 кв.м.

Приміщення фізкультурно-оздоровчого призначення

Важливою групою приміщень являються приміщення відпочинку, тобто спортивні зали та, зокрема, приміщення СПА – однієї з головних послуг санаторію.

Існує вже сформований стандарт додаткового сервісу, що дозволяє санаторію позиціонувати себе як «санаторій зі SPA». До складу центру повинна входити термальна зона загального відвідування, басейн, парова лазня і сауна, зона відпочинку, масажний кабінет, міні-бар, два-три кабінету для індивідуальних SPA-процедур, салон краси і тренажерний міні-зал. Мінімально необхідний набір послуг включає вільне відвідування термальної зони з можливістю додаткових послуг масажиста і тренажерного залу, де можна отримати консультацію чергового тренера. Асортимент додаткових платних послуг включає класичні послуги салону краси, масаж, і як мінімум один або два кабінети для повноцінних SPA-процедур – таласотерапії, «Хаммам Расул» для банних ритуалів, східний кабінет для екзотичних масажів, «ванну Клеопатри». І хоча б один з кабінетів готельного SPA повинен бути розрахований на процедури для двох. Спираючись на ці дані, можна з великою часткою впевненості стверджувати, що необхідна площа для SPA становитиме 350 кв.м.

Культурно-дозвіллєві приміщення. У закладі проектується зала ділових зустрічей на 150 місць та дві універсальні зали для проведення різних культурних або ділових заходів з аудіо- та відеоапаратурою на 50 місць. Поруч із приміщеннями розташовані бари.

Зали місткістю 50 місць розташовані поруч, на одному поверсі та в одній частині санаторію.

Соседние файлы в папке Проектування готелю