Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programa_ek-soc_roz-2015.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
927.4 Кб
Скачать

56

Поетапне створення в області мережі спортивних споруд, які відповідають сучасним вимогам.

Поліпшення результативності виступів спортсменів області на офіційних змаганнях Всеукраїнського та міжнародного рівнів, забезпечення покращення місця області у рейтингу областей України за показниками розвитку фізичної культури та спорту.

Повноцінне та стабільне фінансування галузі сприятиме у збільшенні кількості призерів всеукраїнських та міжнародних змагань на

10%.

3.10. Молодіжна і сімейна політика

Проблемні питання:

Низький рівень зайнятості серед молоді.

Потребує зміцнення матеріально-технічна база дитячих закладів оздоровлення.

Низький рівень освіченості населення з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

На квартирному обліку перебувають в області понад 3 тис. молодих сімей.

Потребує активізації робота, направлена на попередження насильства в сім`ї.

Основні напрями діяльності:

1.Організація різних навчальних, просвітницьких заходів, спрямованих на досягнення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, попередження насильства в сім`ї.

2.Забезпечення утримання дитячих оздоровчих закладів.

3.Сприяння будівництву житла для молодих сімей; ініціювання внесення пропозицій щодо зменшення суми початкового внеску для отримання кредиту на придбання житла.

Інструменти виконання:

Комплексна програма оздоровлення та відпочинку дітей на 20112015 роки.

Комплексна програма «Молодь і родина Житомирщини» на 20122016 роки.

57

Очікувані результати:

Надання оздоровчими закладами послуг відповідно до державних соціальних стандартів.

Збільшення кількості молодих осіб, охочих оформити кредит на придбання житла.

Надання адресної допомоги багатодітним сім`ям, а також особам, по відношенню до яких вчинені насильницькі дії.

3.11. Соціальна робота з сім’ями, дітьми та молоддю

Проблемні питання:

Актуальною є проблема раннього виявлення, оцінки потреб, надання соціальних послуг, здійснення соціального супроводу сімей з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності, соціального сирітства.

Значна кількість сімей та осіб потребують соціальної підтримки та одержання якісних соціальних послуг.

Вивільнення фахівців із соціальної роботи в територіальних громадах сіл, селищ, мікрорайонів міст знизило можливість доступу соціально вразливих категорій населення до отримання якісних соціальних послуг за місцем проживання.

Під загрозою система соціальної роботи з сім’ями соціально вразливих категорій за місцем їх проживання, так як місцеві бюджети не можуть утримувати необхідну кількість фахівців.

Основні напрями діяльності:

1.Забезпечення функціонування мережі центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, закладів соціального обслуговування.

2.Забезпечення якості надання соціальних послуг сім’ям, дітям та

молоді.

3.Інформування населення щодо змісту соціальних послуг, їхньої ефективності у вирішенні складних життєвих ситуацій та місця отримання.

4.Забезпечення соціальними послугами та підтримкою сімей з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини.

5.Розвиток і функціонування сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом розвитку соціальних послуг у громаді.

58

6.Організаційна робота щодо відновлення функціонування фахівців із соціальної роботи, у тому числі за кошти місцевих бюджетів.

7.Забезпечення професійної компетентності соціальних працівників, фахівців із соціальної роботи.

Інструменти виконання:

Закон України «Про соціальну роботу з сім'ями, дітьми та молоддю» від 21.06.2001 № 2558-III (із змінами та доповненнями);

Закон України «Про соціальні послуги» від 19.06.2003 № 966-IV (із змінами та доповненнями);

Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III; Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов

соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 № 2342-IV;

Закон України «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року» від 05.03.2009 № 1065-VI;

Указ Президента України від 16.12.2011 № 1163/2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні»;

Указ Президента України від 22.10.2012 №609 «Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства» на період до 2020 року.

Очікувані результати:

Ефективна робота мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області відповідно до соціальних стандартів.

Підвищення рівня професійної компетентності спеціалістів міських та районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Надання соціальної допомоги дітям, молоді та різним категоріям сімей.

Забезпечення надання соціальних послуг, здійснення соціального супроводу сімей з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах відповідно до соціальних стандартів.

Інформування населення області про сімейні форми влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечення проведення навчання кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі.

Здійснення соціального супроводження 100% діючих в області прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.

Проведення навчання прийомних батьків, батьків-вихователів прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, які функціонують понад два роки, з метою підвищення їх виховного потенціалу.

59

Інформування населення області про мережу центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, заклади соціального обслуговування, спеціалізовані служби та формування, напрями діяльності, можливість одержання якісних соціальних послуг, в тому числі за місцем проживання.

3.12. Захист прав та інтересів дітей

Проблемні питання:

Недостатнє фінансування районних, міських програм щодо виконання заходів Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на 20112016 роки.

Повільне збільшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих в сімейні форми виховання.

Не зменшується кількість дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, та дітей, батьки яких позбавлені батьківських прав за невиконання обов’язків по вихованню та утриманню дитини, жорстоке поводження з нею.

Низький відсоток забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, які його потребують.

Основні напрями діяльності:

1.Посилення співпраці між структурними підрозділами райдержадміністрацій, що опікуються проблемами дітей, та головами сільських, селищних рад, як головами органів опіки та піклування щодо проведення профілактичної роботи з дітьми з «кризових сімей».

2.Здійснення системного контролю за умовами проживання та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які утримуються в сімейних формах виховання, та у сім’ях, де батьки, або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов'язків.

3.Запобігання поширенню соціального сирітства, створення належних умов для забезпечення реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї.

4.Надання комплексу соціальних послуг дітям, які з різних причин влаштовані в центри соціально-психологічної реабілітації дітей області.

5.Реалізація державної політики щодо забезпечення житлом дітейсиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]