Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7 облік.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
50.59 Кб
Скачать
  1. Організація проведення зовнішнього аудиту.

Метою перевірки звітності аудитором є висловлення своєї думки про достовірність цієї звітності та її подання відповідно до загальноприйнятих принципів бухгалтерського обліку.

Бухгалтерська або фінансова звітність - це відображення керівництвом підприємства фінансового стану і результатів діяльності фірми. Ця звітність містить у собі зовнішні і внутрішні твердження керівництва, які стосуються активів, зобов'язань, господарських операцій і подій.

Отже, щоб досягти мети, що ставить перед собою аудит, спочатку необхідно визначитися, в достовірності яких саме тверджень аудиторам потрібно пересвідчитися.

Згідно зі статтею 17 Закону України «Про аудиторську діяльність» замовник має право вільного вибору аудитора (аудиторської фірми). Проте кожен керівник підприємства у разі необхідності проведення аудиторської перевірки постає перед проблемою такого вибору. Зважаючи на недостатній професіоналізм деяких аудиторів та високий ступінь ризику (в тому числі ризику розголошення конфіденційної інформації клієнта) для прийняття правильного рішення потрібно врахувати чимало критеріїв:

По-перше, керівник може порадитись зі своїми бізнес-партнерами щодо їх позитивного досвіду роботи з певним аудитором. За підрахунками великих аудиторських фірм дві третини клієнтів звертаються до них саме завдяки рекомендаціям їхніх партнерів.

По-друге, вигідніше співпрацювати з аудиторською фірмою, яка пропонує широке коло послуг, тобто крім аудиторських перевірок надає консультаційні послуги щодо ведення бухгалтерського, податкового обліку, юридичні консультації, послуги у сфері інформаційних технологій. Це значно полегшує роботу підприємства. Перевагою є те, що «свій» аудитор у курсі справ підприємства, а тому виключається можливість звернення до некомпетентного консультанта.

По-третє, навряд чи варто звертатись до аудиторської фірми з підозріло низькими цінами. Адже високій якості обслуговування відповідає належна ціна. Та й послуги фірми, яку радять бізнес-партнери і яка надає широке коло послуг, не можуть коштувати дешево.

Також варто врахувати ефект від роботи аудитора. Адже існують випадки, коли витрати на аудиторські послуги не окуповувались, або ж у випадку виникнення проблем аудитор знімав із себе будь-яку відповідальність. На противагу цьому, ефект від роботи хорошого аудитора завжди сприятливо впливає на діяльність фірм, у тому числі для залучення інвестицій, співпраці з новими партнерами, отримання позичок.

Аудитор і аудиторська фірма несуть не тільки моральну, але й юридичну відповідальність за якість наданих ними послуг. Проте лише незначна частка аудиторів (переважно ті, які дбають про свою репутацію) компенсує підприємству збитки через неправильні висновки чи рекомендації аудиторів. Клієнти не можуть пред'явити їм чітких претензій, і недобросовісні аудитори цим часто користуються.

У більшості країн передбачено страхування відповідальності аудиторів. Проте така страховка вимагає значних витрат з боку аудиторських фірм. В Україні наразі лише декілька фірм звертаються до послуг страхових компаній. На жаль, відомою є практика так званих «рекламних» страхових договорів, коли реальне страхування не відбувається. Аудиторські фірми вдаються до таких махінацій задля залучення додаткових клієнтів та підвищення власної репутації.

Проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг здійснюється аудиторами, аудиторськими фірмами, які набули права на здійснення аудиторської діяльності відповідно до Закону України «Про аудиторську діяльність».

Для зовнішнього і внутрішнього аудиту є певні відмінності у вимогах щодо кваліфікації аудиторів. Зовнішній аудитор повинен здати спеціально створеній АПУ комісії іспити на право отримання сертифіката аудитора. Тільки маючи сертифікат аудитор може здійснювати аудиторські перевірки.

Аудит проводиться на підставі договору між аудитором (аудиторською фірмою) та замовником.

Інші аудиторські послуги можуть надаватися на підставі договору, письмового або усного звернення замовника до аудитора (аудиторської фірми).

У договорі на проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг передбачаються предмет і термін перевірки, обсяг аудиторських послуг, розмір і умови оплати, відповідальність сторін.

Недійсними є будь-які положення договору, спрямовані на повне звільнення аудитора (аудиторської фірми) від встановленої законом майнової відповідальності за недостовірність аудиторського висновку чи іншого документа, в якому відображені результати аудиторської перевірки.

Документи, передані замовником аудитору (аудиторській фірмі) для проведення аудиту, не підлягають розголошенню чи вилученню без згоди замовника.

Аудитор, прово­дячи перевірку, повинен упевнитися у функціонуванні системи внут­рішнього контролю й аудиту, оцінити її як основу для складання фінансової звітності. Метою аналізу оцінки внутрішнього контролю та аудиту є встановлення ступеня довіри до нього, що, в свою чергу, використовується для встановлення характеру, обсягів та тривалості виконання процедур перевірки на відповідність і суттєвість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]