Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7 облік.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
50.59 Кб
Скачать

Лекція 8. Зовнішній аудит діяльності підприємства

План лекції

  1. Завдання та об'єкти зовнішнього аудиту підприємства.

  2. Об'єкт зовнішнього аудиту.

  3. Організація проведення зовнішнього аудиту.

  4. Регулювання взаємовідносин між підприємством та аудитором (аудиторською фірмою).

  5. Результати зовнішнього аудиту.

Література

Нормативні документи:

  1. Про аудиторську діяльність : Закон України від 14.09.2006 р. № 140-V – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/3125-12

  2. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України від 16.07.99 р. № 996 – XIV – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/996-14

Основні:

  1. Кулаковська Л.П. Організація і методика аудиту: Підручник / Кулаковська Л.П., Піча Ю.В. – К. : Каравела, 2012. – 544 с.

  2. Никонович М.О. Організація і методика аудиту: навч. посіб. / за заг. ред. Є.В. Мниха. – К. : Київ. нац. екон. у-т, 2006. – 470 с.

Додаткові:

  1. Загороднього А.Г. Аудит: теорія і практика: навч. посіб. / за ред. А.Г. Загороднього. – Л. : НУ «Львівська політехніка, 2004. – 453 с.

  2. Івахненков С.В. Комп’ютерний аудит : контрольні методики і технології. – К. : Знання, 2005. – 286 с.

  3. Мних Є.В. Організація і методика аудиту : навч. посіб. / за заг. ред. Є.В. Мниха. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. – 470 с.

  4. Сопко В.В. Організація і методика проведення аудиту: навч.-практ. посіб. / В.В. Сопко, Н.І. Верхоглядова, В.П. Шило та ін. – К. : ВД «Професіонал», 2004. – 624 с.

  1. Завдання та об'єкти зовнішнього аудиту підприємства.

За суб'єктами здійснення аудиту, а також за метою та формою розрізняють зовнішній і внутрішній аудит. Зовнішній аудит проводять окремі аудиторські фірми й аудитори.

Метою та завданням зовнішнього аудиту є оцінка і підтвердження достовірності фінансової звітності підприємства. При цьому зовнішні аудитори не обмежуються питаннями підтвердження фінансової звітності, а оцінюють діяльність багатьох служб та підрозділів підприємства.

Зовнішній аудит проводять незалежні аудиторські фірми (аудитори) на підставі договору з підприємством-замовником. Він регламентується законом і дозволяє на договірних засадах спостерігати й потенційно контролювати діяльність господарюючого суб'єкта та його керівництва.

При зовнішньому аудиті здійснюються переважно такі роботи:

1) перевірка відповідності звітних даних прийнятому принципу відображення даних у звітності;

2) оцінка системи внутрішнього контролю;

3) надання додаткових аудиторських послуг з оцінювання і прогнозування фінансово-господарської діяльності підприємства.

Усі ці роботи, звичайно, можуть бути виконані зовнішніми аудиторами, але за окремим договором і за окрему плату. Якщо взяти до уваги вартість аудиторських послуг, то оплата всього комплекту робіт з аудиту суттєво збільшить собівартість виконуваних підприємствами робіт чи послуг і відповідно знизить прибуток.

  1. Об'єкт зовнішнього аудиту.

Об'єктом зовнішньої аудиторської перевірки є бухгалтерський облік і звітність за відповідний період. Тобто, якщо перевірка звітності за 2012 р. здійснюється у травні 2013 р., аудитори не будуть перевіряти документи з січня по травень 2013 р. (до наступної аудиторської перевірки). А це означає, що помилки, зроблені в цей період, залишаються без виправлення.

До складу звітності входять:

- баланс (звіту про фінансовий стан) (далі - баланс);

- звіт про фінансові результати (звіту про сукупний дохід) (далі - звіт про фінансові результати);

- звіт про рух грошових коштів;

- звіт про власний капітал;

- примітки до фінансової звітності.

Проміжна (місячна, квартальна) звітність, яка охоплює певний період, складається наростаючим підсумком з початку звітного року.

Для суб’єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності національними положеннями (стандартами) встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]