Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Джерела сімейного права.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
70.39 Кб
Скачать

32. Застосування законів іноземних держав та міжнародних договорів

10 січня 2002 р. Верховна Рада України дала згоду на приєднання України до Гаазької конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів від 05.10.1961 р.

Конвенція набула чинності для України 22 грудня 2003 р. та застосовується у відносинах з державами, що не висловили заперечення проти приєднання України до Конвенції. Заперечення висловили Бельгія та Німеччина, тобто стосовно цих держав легалізація проходить звичним порядком за допомогою консульської легалізації.

Згадана Конвенція розповсюджується на офіційні документи, які були прийняті на території однієї з держав, учасниць угоди, і повинні бути представлені на території іншої держави, яка також уклала цю угоду.

Тобто дія Гаазької конвенції розповсюджується на документи про освіту, цивільний стан, трудовий стаж, свідоцтва про перебування в живих, довідки, довіреності, судові рішення та матеріали за сімейними та цивільними справами тощо.

Кожна держава, яка приєдналася до Гаазької конвенції, призначає, з урахуванням їх офіційних функцій, ті органи, яким надаються повноваження на проставлення апостиля.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 р. ^ 61 "Про надання повноважень на проставлення апостиля, передбаченого Конвенцією, щ0 скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів" надано повноваження на проставлення апостиля, що посвідчує справжність підпису, ким виступала особа, яка підписала документ, у відповідному випадку автентичність печатки чи штампа! якими скріплюється документ, а саме Міністерству освіти і науки, Міністерству юстиції, Міністерству закордонних справ.

Сімейне законодавство іноземних держав застосовується в Україні, якщо воно не суперечить основним засадам регулювання сімейних відносин, визначених законодавством України.

Стаття 13. Міжнародні договори України

1. Частиною національного сімейного законодавства України є міжнародні договори, що регулюють сімейні відносини, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

2. Якщо в міжнародному договорі України, укладеному в установленому порядку, містяться інші правила, ніж ті, що встановлені відповідним актом сімейного законодавства, застосовуються правила відповідного міжнародного договору України.

Також застосовується ЗУ Про міжнародне приватне право.