Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
148.2 Кб
Скачать

48. Основні напрямки діяльності служб зв’язків з громадськістю на підприємстві

Зв’язки з громадкістю — це одна з важливих функцій управління процесом організації і здійснення виробництва споживчих вартостей та їх реалізації на ринку. Ця функція дуже складна тому, що її реалізація пов’язана з людиною, її свідомістю, світоглядом, потребами та інтересами. Зв’язки з громадськістю — це система впливу на цільові аудиторії з метою формування їхньої думки та управління нею в інтересах конкретного промислового підприємства (корпора-ції, компанії, фірми), а також в інтересах цільової аудиторії та суспільства загалом. Від того, якою за своєю сутністю і змістом є сформована на даний час громадська думка цільових аудиторій тієї чи іншої компанії, залежать ефективність її виробничої діяльності та успіх в управлінні всіма справами як усередині компанії, так і в її відносинах з партнерами, клієнтами, споживачами.

Дуже важливо, щоб служба зв’язків з громадськістю була укомплектована фахівцями високої кваліфікації і посідала гідне місце в організаційній структурі підприємства, виконувала свої специфічні завдання із забезпечення керівницт-ва необхідною аналітичною інформацією, оперативними досто-вірними даними про стан і перспективи розвитку виробництва, збуту, відносин з партнерами, споживачами, конкурентами й ак-тивно впливала на формування громадської думки в інтересах своєї компанії (підприємства) та її цільових аудиторій.

Система зв’язків з громадськістю в промисловості передбачає виконання двох основних завдань:

1. Налагодження контактів з трьома важливими суспільними групами:

• своїми службовцями;

• своїми акціонерами;

• своїми покупцями

Здійснення на них цілеспрямованого впливу з метою формування бажаної і необхідної думки.

2. Поширення ринку збуту товарів та послуг компанії в умовах жорст-кої конкуренції Виконання цього завдання передбачає всебічне вивчення й аналіз реальних конкурентів, а також грамотне налагодження зв’язків з ними. Мистецтво піарменів проявля-ється в їхньому вмінні перетворити конкурентів на своїх партнерів.

Ефективне використання ЗЗГ на підприємтсві потребує грамотного і чіткого визначення пріоритетів використання фінансо-вих засобів, робочої сили, товарів, послуг, технологій і т. ін. Реальні ринкові відносини інколи підштовхують до реалізації досить простих проектів, які, на перший погляд, можуть дати досить

вагомий результат. Завдання служби зв’язків з громадськістю у такому разі полягає в тому, щоб досконало проаналізувати фун-даментальність і доцільність реалізації таких проектів, не поспі-шаючи виявити інші важливі проблеми, за розв’язання яких слід взятися в першу чергу, щоб забезпечити стратегічну перспективу.

Умови здійснення якісних та ефективних зв’язків з громадськістю:

1. Сучасна організаційна структура служби ЗЗГ (ПР)

2. Наявність висококваліфікованих фахівців з паблік рилейшнз

3. Досконала система комунікації

4. Активне використання інновацій

5. Демократичний стиль керівництва

6. Науково обґрунтоване стратегічне й оперативне планування

7. Колективна та індивідуальна відповідальність

8. Правильне визначення і забезпечення реалізації інтересів компанії і

цільових аудиторій

9. Раціональна й активна кадрова політика

10. Висока культура соціальної співпраці членів трудового колективу

У розвинених країнах світу зв’язки з громадськістю в промис-ловості зазвичай здійснюються кількома службами. В одних компаніях (корпораціях) їх організують і здійснюють власні служби паблік рилейшнз, а інші користуються послугами консуль-тантів спеціалізованих RP-фірм. У зв’язку з цим рівень органі-зації паблік рилейшнз та їх ефективності різний. Наприклад, у деяких компаніях ефективно використовується преса, в інших добре організовані зв’язки з персоналом, але замало і неефек-тивно використовуються радіо і телебачення, і тому загальна ефективність функціонування системи зв’язків з громадськіс-тю невисока. Кращих результатів досягає та компанія, система зв’язків з громадськістю в якій функціонує грамотно та ефек-тивно.

Головне завдання системи зв’язків з громадськістю в комерцій-ній діяльності полягає у забезпеченні довіри до компанії (корпорації, фірми), що сприятиме збільшенню обсягу продажу товару, кількості клієнтів та споживачів, акціонерів і, безумовно, прибутків.

Водночас керівництво промислових підприємств завдяки ана-літичній діяльності служб зв’язків з громадськістю має своєчасно отримувати інформацію про реакцію своїх цільових аудиторій на рішення адміністрації підприємства і державних органів для того, щоб своєчасно готувати план дій зі встановлення й поширення взаєморозуміння. Саме це дає можливість запобігати рішенням, що призводять до порушення законодавчої бази або механізму державного регулювання, які значно обмежують самоорганізацію і самоуправління підприємств і таким чином можуть перешко-джати реалізації інтересів як промисловості, так і громадськості, тобто певних цільових аудиторій.

Адміністрація промислових підприємств, використовуючи безперервний зворотний зв’язок зі своїми цільовими аудиторія-ми, повинна упереджувати державні органи і самостійно прийма-ти такі рішення, які задовольняють громадську думку, надаючи правильну і конкретну відповідь на неї. Особливо це стосується таких важливих проблем, як енергозбереження, охорона природ-них ресурсів, захист навколишнього середовища, права людини, охорона здоров’я і безпека працівників, захист інвесторів, конт-роль якості продукції тощо.

У системі зв’язків з громадськістю в важливу роль відіграють урядове регулювання, законодавство, лобістські зусилля спеціальних зацікавлених груп, діяльність преси, радіо, телебачення, особливо їх редакційні коментарі і т ін.

Однак слід розуміти, що самоорганізація і самоуправління в промисловій системі зв’язків з громадськістю мають бути вирі-шальними чинниками, тому що саме вони забезпечують ефективну реалізацію інтересів промислових підприємств і громадськос-

ті на основі взаєморозуміння і взаємодії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]