Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
почти курсач.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
158.12 Кб
Скачать

2013 Рік

  • лютий - Наглядова рада ПФТС одноголосно підтримав кандидатуру Ігоря Селецького на посаду Голови Правління біржі.

  • серпень - Наглядова рада біржі затвердив нову редакцію Правил ПАТ "Фондова біржа ПФТС" та Правил розрахунку Індексу ПФТС.

  • жовтень - учасники біржі ПФТС отримали можливість здійснювати операції на ринку котирувань на умовах гарантованих розрахунків.

  • листопад - список інструментів ПФТС розширено депозитними сертифікатами Національного банку України.

  • грудень - Наглядова рада ПФТС вніс зміни в Правила торгів біржі, закріпивши можливість торгівлі в секції термінового ринку.

  • за 2013 Індекс ПФТС скоротився на 8%, до 300 базисних пунктів.

2014 Рік

  • лютий - Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зареєструвала зразкові форми ф'ючерсного контракту на Індекс ПФТС та опціону на ф'ючерсний контракт на Індекс ПФТС.

  • травень - Голова Правління біржі ПФТС Ігор Селецький і Голова Ради громадської організації "ЕйСіАй-Україна" Павло Козак підписали меморандум про взаєморозуміння і співпрацю між двома організаціями.

  • серпень - на біржі ПФТС проведено перші, з моменту реалізації депозитарної реформи, угоди в секції односторонніх аукціонів на вторинному ринку.

  • грудень - фондова біржа ПФТС першою в Україні отримала згоду Національного банку України на запуск валютного ф'ючерсу.

  • грудень - ПФТС стала переможцем конкурсу з визначення фондових бірж, на яких може здійснюватися публічне розміщення облігацій міжнародних фінансових організацій.

  • за 2014 Індекс ПФТС виріс на 30% до рівня 386 базисних пунктів.

Висновки

Фондова біржа — це організований і регулярно функціонуючий ринок, на якому відбувається купівля-продаж цінних паперів. На ній продають та купують акції, облігації акціонерних компаній та облігації державних позик. Як найважливіший елемент розвинутої ринкової економіки, ринку капіталів фондова біржа створює можливості для мобілізації фінансових ресурсів, їх спрямування на довго­строкові інвестиції, фінансування перспективних програм.

Фондова біржа виконує такі функції: забезпечує мобілізацію тимчасово вільних грошових засобів; встановлює ринкову ціну (курс) цінних паперів; здійснює переміщення капіталу між галузями.

Фондова біржа — це насамперед місце, де знаходять один одного продавець і покупець цінних паперів, де ціни на ці папери визначаються попитом і пропозицією на них, а самий процес купівлі-продажу регламентується правилами і нормами, тобто це певним чином організований ринок цінних паперів.

Фондова біржа у формі акціонерного товариства являє собою об»»єднання капіталів, створене шляхом випуску акцій, які є доку­ментом «на пред»»явника», котируються і можуть вільно переходити від однієї особи до іншої.

В окремій фондовій операції задіяні три сторони — продавець, покупець, посередник. Купівля-продаж цінних паперів, облігацій, акцій на фондовій бір­жі здійснюється через відпрацьований тривалою практикою меха­нізм. Залежно від попиту й пропозиції на них встановлюється бір­жовий курс.

В Україні прийнятий і діє ряд нормативних актів, що заклали основу для функціонування цінних паперів. Одним із головних нормативних актів, що регулюють взаємовідносини між всіма учасниками, є Закон України “Про цінні папери і фондову біржу”. Відповідно до цього Закону фондова біржа створюється лише як акціонерне товариство.

Розвиток українського ринку цінних паперів вимагає розв»»язання ряду важливих, у тому числі і законодавчих питань. До них, насамперед, відносяться: визначення концепції ринку цінних паперів і фондової біржі, розробка методики оцінки майна всіх об»»єктів народного господарства. Здійснення цього разом з іншими ринковими заходами забезпечить не тільки появу достатньої кількості цінних паперів, але і впровадження системи допуску (лістінгу) цих паперів. Лістінгірування буде сприяти організаційному упорядкуванню національного ринку цінних паперів — на фондову біржу будуть надходити лише ті з них, що пройшли оцінку основних фондів і аналіз усієї господарської діяльності в Міністерстві фінансів України.

ЗАТ «Українська фондова біржа» це перший створений в Україні біржовий ринок цінних паперів. Вона створена у відповідності до Закону України «Про цінні папери і фондову біржу» і зареєстрована постановою Кабінету Міністрів України 29 жовтня 1991 року. ЗАТ «Українська фондова біржа» знаходиться в м. Київ та має 3 філії: Східно-Українська філія (м. Харків), Івано-Франківська філія (м. Івано-Франківськ), Кримська філія (м. Сімферополь).

УФБ забезпечує облік учасників торгів та їх акредитованих уповноважених представників шляхом ведення переліку учасників біржових торгів та переліку уповноважених представників учасників торгів.

Обсяг торгівлі на УФБ у 2005 році зменшився в 1,9 рази у порівнянні з попереднім 2004 роком і склав 780,6 млн. грн. (відповідний показник 2004 року — 1,5 млрд. грн.). Біржовий обсяг торгів за 2006 рік склав 239,4 млн. грн.. Зниження обсягів торгівлі у порівнянні з 2005 роком обумовлене різким зниженням у 2006 році активності на ринку похідних цінних паперів (у 2005 році на цей сектор припадало 33% біржового обігу) та зниженням обсягів продажу в секторі приватизації. На кінець 2006 року інфраструктура членів УФБ представлена 112 брокерськими конторами членів біржі, які водночас є членами саморегулівної організації УФБ. Члени СРО УФБ в структурному розрізі представлені 29 банківськими установами та 83 торговцями цінними паперами.

На кінець 2006 року у біржовому реєстрі налічувались цінні папери 54 емітентів: у відділенні неофіційного котирування біржі – цінні папери 45 емітентів, 9 емітентів знаходяться у відділеннях офіційного котирування УФБ. Структура офіційного лістингу біржі залишилась незмінною та представлена акціями 3 банків та 6 ВАТ, які створені в процесі приватизації.

Протягом 2006 року на УФБ та її філіях відбулося 43 торговельні сесії                           (у 2005 році – 64 сесії). Середньомісячний обсяг торгівлі склав майже 20 млн. грн., за торговельну сесію – 5,6 млн. гривень. За 2006 рік на УФБ та її філіях укладено 71 угоду (в середньому 2 угоди за торговельну сесію), з них 44 угоди укладено на УФБ, решта — на філіях біржі. В розрізі фінансових інструментів найбільшу кількість угод (36) було укладено з акціями.

В 2006 році торги у секторі приватизації пакетів акцій ВАТ, що належать державі, відбувались на УФБ (м. Київ) та на її Івано-Франківській філії. Обсяг продажу на останній склав 26% від загального показника торгів у цьому секторі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]