Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
174.04 Кб
Скачать

3)Рентабельність власного капіталу де чп - чистий прибуток Свк – сума власного капіталу

Показник рентабельності показує, скільки прибутку приходиться на 1 гривню вкладеного капіталу. Проаналізувавши показники, ми бачимо, що рентабельність у 2014 році впала порівняно з 2013 роком. Це свідчить про низьку ефективність виробництва, тобто погіршення діяльності підприємства. Рентабельність діяльності у 2013 році становила 19%, у 2014 році вона зменшилась на 4%, тобто становила 15%. Рентабельність сукупних активів становила у 2013 році 19,4%, у 2014 році вона становила 9,2% тобто зменшилась на 10,2%. Рентабельність власного капіталу у 2013 році становила 35,4%, а у 2014 році – 27,1%, тобто рентабельність власного капіталу зменшилась на 8,3%. Звідси ми бачимо, що всі показники рентабельності у 2014 році зменшились порівняно з 2013 роком у середньому на 4,4%, що є негативним для підприємства. 3.2 Шляхи підвищення прибутку АТ “Надія”

У своїй діяльності будь-яке підприємство прагне досягти максимуму прибутку, але це, своєю чергою, безпосередньо залежить від ефективності діяльності підприємства, організації. Ефективність підприємства визначається способом виробництва та його ефективністю. Є різноманітні напрями підвищення ефективності виробництва: - науково-технічний прогрес: природно, що з запровадженні нових технологій для підприємства знизяться видатки виробництво одиниці товару і крізь економію зросте прибуток і ефективність; -ресурсосбереження та модернізація устаткування; - залучення максимального обсягу інвестицій та його ощадливе та раціональне використання; - підвищення якості продукції і на як наслідок збільшення обсягу продажу; - ефективність управлінського чинника (досліджень, розробок та політики фірми).

Для підвищення прибутку АТ «Надія» потрібно здійснити наступні заходи: 1) Підвищити рівень продуктивності праці, оскільки, з ростом продуктивності праці знижуються витрати праці в розрахунку на одиницю продукції, а отже, зменшується і питома вага заробітної плати в структурі собівартості. Для цього підприємство АТ «Надія» повинне активно використовувати різноманітні мотиваційні засоби: перевести якомога більше працівників на відрядну форму оплати праці, працівникам погодинної форми у більшому розмірі оплачувати роботу в понад урочний час, забезпечувати доставку працівників на роботу та з роботи за узгодженими маршрутами, надавати матеріальну допомогу працівникам з нагоди ювілейних та інших визначних дат. 2) Для того, щоб підвищити прибуток, підприємство повинно економити. Це дозволить зменшити витрати матеріальних ресурсів на одиницю продукції, скоротити витрати по обслуговуванню виробництва і керуванню інших витрат. Необхідно регулярно проводити інвентаризацію запасів і обладнання з метою виявлення надлишків. Ці надлишки необхідно продавати за ринковими цінами. 3)Вдосконалення нормативів. Технічно обґрунтовані норми й нормативи, їх своєчасний перегляд, з одного боку, впливають на оплату праці, а, з іншої – на формування ціни, тому що виявлення резервів призводить до зниження суспільно-необхідних витрат робітників. 4)Потрібно встановити правильну тактику встановлення цін. У цінах повинні відображатись суспільно-необхідні витрати на виробництво і реалізацію продукції, її споживчі властивості, якість, платоспроможний попит. Від правильності розрахунку ціни багато в чому залежить обсяг отримуваного прибутку, ліквідність і платоспроможність підприємства, його фінансовий стан.

Отже, для підвищення прибутку АТ «Надія» потрібно спиратися на комплексний техніко-економічний аналіз роботи підприємства: вивчення техніко-економічних показників роботи підприємства й організаційного рівня виробництва, використання виробничих потужностей і основних фондів, сировини і матеріалів, робочої сили, господарських зв'язків тощо.

Висновки та пропозиції

Таким чином, ми з’ясували, що прибуток є однією з найважливіших категорій в економіці. Прибуток – кінцевий позитивний результат господарської діяльності будь-якого підприємства.

Значення прибутку полягає в тім, що він є: а) основним джерелом фінансування розвитку підприємства, вдосконалення його матеріально-технічної бази та продукції, забезпечення всіх форм інвестування; б) об’єктом оподаткування та джерелом сплати податків.

З метою аналізу та забезпечення ефективного кправління формуванням прибутку розрізняють такі види прибутку підприємства: а) маргінальний прибуток; б) валовий прибуток; в) операційний прибуток, або прибуток від операційної діяльності; г) прибуток від звичайної діяльності до оподаткування; д) прибуток від звичайної діяльності підприємства; е) чистий прибуток підприємства

З метою забезпечення ефективної діяльності всі підприємства застосовують два основних методи обчислення прибутку: прямий, аналітичний та метод розрахунку на 1 гривню.

Для ефективного функціонування суб’єктів господарювання в умовах ринкових відносин найбільше значення має виявлення резервів збільшення об’єму продукції, зниження собівартості, збільшення прибутку.

Будучи джерелом виробничого і соціального розвитку, прибуток займає провідне місце в забезпеченні самофінансування підприємств, можливості яких багато в чому визначаються тим, наскільки доходи перевищують витрати. Проте для оцінки ефективності роботи підприємства недостатньо використання показника прибутку, оскільки його наявність ще не означає, що підприємство працює добре. Тому для визначення ефективності вироблених витрат необхідно використовувати відносний показник – рівень рентабельності (прибутковості).

Проблематика прибутковості підприємств охоплює питання виникнення прибутку в процесі виробництва, його формування у сфері обслуговування і розподілу і використання для капіталізації.

Існує велика кількість шляхів підвищення росту прибутку, основними з них є: а) збільшення обсягу реалізації товарної продукції; б) ефективний маркетинг; в) зниження собівартості продукції; г) вдосконалення нормативів; д) більш повне використання вторинних ресурсів; е) підвищення продуктивності праці; є) оновлення основних фондів;

Проаналізувавши приватне акціонерне товариство «Надія», можна побачити, що нестійке економічне становище в Україні негативно відбилось на діяльності підприємства. У 2014 році структурні показники прибутку підприємства зменшились. Зареєстрований капітал зменшився на 0,4%, що становить 4000 грн. Додатковий капітал зменшився на 4,09%, що становить 10000грн. Нерозподілений прибуток зменшився на 8,3%, що становить 53000 грн.

Розрахувавши показники рентабельності видно, що рентабельність АТ «Надія» зменшилась у середньому на 4,4%, що свідчить про нестабільність на неплатоспроможність даного підприємства.

Рівень рентабельності показав, що у 2014 році на 1 грн. прибутку підприємство отримувало 12, 5 грн. збитку, у 2013 році цей показник становив 9,8 грн. Як бачимо, дане підприємство є нестійким, неплатоспроможним, нерентабельним, загальні фінансові показники є негативними.

Отже, побудова на підприємстві відповідних організаційно-методичних систем забезпечення управління, знання основних механізмів формування прибутку, використання сучасних методів його аналізу і планування може значно скоротити шлях до досягнення основної мети підприємства до прибутку.

Список використаних джерел

Закони 1. Конституція України. 2. Господарський кодекс України. 3.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку і «Загальні вимоги до фінансової звітності».

Підручники та навчальні посібники 4. Бандурка О.М., Понікаров В.Д., Попова С.М. Податкове право. Навч.посіб.-К: Центр учбової літератури, 2012. 5. Кравчук О.М., Лещук В.П. Фінансова діяльність суб'єктів підприємництва. Навч.посіб.-К: Центр учбової літератури, 2010. 6. Непочатенко О.О. Фінанси підприємств. Навч.посіб. - К: Центр учбової літератури, 2011. 7. Підручник/Буряк П.Ю.,Смолінська С.Д., Татарин Н.Б.; Фінанси підприємств – К.: «Хай-Тек Прес», 2010. 8. Бердар М. М. Фінанси підприємства. Навч.посіб. – К: Центр учбової літератури, 2010. 9. Петрович И.М., Прокопшин – Рашкевич Л.М. Економіка та фінанси підприємств – Львів, 2014. 10. Грузинов В.П., Грибов В.Д. Економіка підприємства, 2010.

Інтернет – ресурси 11. Верховна рада України - http://rada.gov.ua/ 12. Міністерство фінансів України - http://www.minfin.gov.ua 13. Законодавство України - http://zakon4.rada.gov.ua/ 14. Бухгалтер 911 - http://buhgalter911.com