Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРП банківська справа.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
348.16 Кб
Скачать

Тема 4: «Організація діяльності та управління банком»

Порядок створення та реєстрації банку. Статутний фонд банку та особливості його формування. Особливості реєстрації іноземних, спільних банків, філій та представництв.

Ліцензування банківської діяльності. Види ліцензій. Загальні ліцензійні вимоги до кредитних установ. Умови надання ліцензії на здійснення банківських операцій для новоствореного банку. Умови розширення ліцензій на здійснення банківських операцій для діючих банків. Характеристика та перелік основних ліцензійних пунктів. Процедура оформлення та відкликання ліцензій.

Загальна організаційна структура та управління банком. Принципи організаційної побудови банку. Типи організаційних структур в банках. Органи управління банком. Функціональні та територіальні структурні підрозділи банку. Структура функціональних підрозділів та служб банку.

Реорганізація банків, її види та методи.

Управління активами-пасивами банку. Роль власного капіталу у банківській діяльності.

Корпоративне управління в банках. Моделі, принципи і стандарти корпоративного управління в банках. Розвиток корпоративного управління в банківській системі України.

Тема 5: «Банки на ринку банківських послуг»

Банківська послуга як товар. Основні типи банківських послуг. Банківські послуги в реальному виконанні (поточний асортимент банку). Фактори, що визначають сприйняття якості послуги.

Поняття ринку банківських послуг. Особливість ринку банківських послуг. Інфраструктура ринку банківських послуг

Сучасні технології та фінансові інновації у розробці банківських послуг. Стратегії банку на ринку банківських послуг: фокусування та диверсифікація. Конкуренція на ринку банківських послуг. Конкурентоспроможність банку та її основні індикатори. Консолідація в банківському секторі. Антимонопольне регулювання банківської системи.

МОДУЛЬ 2

Тема 6: « Ризики у банківській діяльності »

Економічна природа ризиків в банківській практиці. Роль ризику у банківській діяльності.

Класифікація ризиків банківської діяльності. Види банківських ризиків. Внутрішні та зовнішні ризики банківської діяльності.

Внутрішні ризики банківської діяльності. Ризик ліквідності. Кредитний ризик. Процентний ризик . Ринковий ризик. Стратегічний ризик. Операційний ризик .

Системні (зовнішні) ризики банківської діяльності. Ризик невідповідності умовам державного регулювання (зміни в законодавстві; політичні зміни; зміни системи оподаткування). Ризик країни .Ризик конкуренції. Ризик втрати репутації.

Механізм управління ризиками банківської діяльності. Основні методи аналізу та управління ризиками банківської діяльності. Система лімітів та нормативів в діяльності банків.

Організація та функціонування системи ризик-менеджменту в банках України , її законодавче забезпечення.

Тема 7 : « Банківська система в умовах глобалізації »

Рух капіталів та грошово-кредитних ресурсів в умовах сучасної глобалізації та лібералізації. Закономірності організації та функціонування світової банківської системи в умовах сучасної фінансової глобалізації. Сфери міжнародного банківського бізнесу. Офшорний банківський бізнес.

Досвід функціонування банківських систем розвинених країн та країн з перехідною економікою в системі міжнародного банківського бізнесу. Концентрація банківського капіталу в різних країнах світу. Міжнародні правила функціонування банківських установ

Сутність, роль та значення міжнародної діяльності комерційного банку на світовому фінансовому ринку.

Особливості функціонування вітчизняних банків у системі світового фінансового простору. Іноземний капітал та його роль у банківській системі України.