Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologiya.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
434.69 Кб
Скачать

51. Охарактеризуйте основні тенденції сучасного світового політичного процессу

Світовий політичний процес - сукупна діяльність народів, держав та їхніх інститутів, соціальних спільнот та їхніх організацій і рухів, які переслідують певні політичні цілі у сфері міжнародного життя. Світовий політичний процес являє собою систему взаємодій міжнародних суб”єктів політики, які збігаються із суб”єктами МВ.  При цьому структура світового політичного процесу скл з чотирьох основних типів суб”єктів міжнародного життя:

- національних держав.

- „супернаціональних організацій”, тобто організацій регіонального, міжрегіонального і міждержавного наднаціонального характеру (Ліга Арабських країн, Європейська економічна Співдружність).

- міжнародних урядових організацій та їх органів (ООН, Європарламент).

- недержавних суспільно-політичних і громадських організацій та об”єднань, тобто будь-яких міжнародних організацій, запроваджених не на основі міждержавних угод, а на суто громадських засадах.

Цілі світового політичного процесу:

1.      участь у міжнародному поділі праці і пов”язаному з ним обміну товарами, сировиною, технологіями, науково-технічними здобутками, духовними цінностями, взаємне культурне збагачення.

2.      забезпечення міжнародного миру.

3.      спільний захист прав людини.

4.      спільне розв”язання глобальних проблем сучасного світу.

Визначальною метою світового політичного процесу є боротьба за збереження цивілізації, забезпечення головної людської потреби – права на життя, що стало загальнолюдським заданням.

52. Розкрийте сутність, суб’єкти, основні принципи міжнародної політики

Міжнародна політика – це сукупна цілеспрямована діяльність народів, держав, їхніх інститутів, соціальних спільнот, об’єднань громадян у сфері міжнародного життя.

Міжнародна політика базується на таких принципах:

ü невтручання у внутрішні справи інших держав;

ü рівноправ’я;

ü повага суверенітету;

ü добросовісність у виконанні державами взятих на себе міжнародних зобов’язань.

Суб’єктами політичного життя світового політичного процесу є:

ü      національні держави;

ü      організації регіонального, міжрегіонального, міждержавного характеру (Європейський Союз);

ü      міжнародні урядові організації та їх органи (Організація Об’єднаних Націй,  Європейський парламент);

ü      недержавні суспільно політичні, громадські організації (Міжнародна організація охорони здоров’я).

53. Охарактеризуйте поняття «світове співтовариство»

У документах ООН уживається поняття «світове співтовариство». Воно означає сукупність усіх держав, що існують сьогодні на планеті. Кожна з них має національно-особливі, специфічні риси й належить до того чи іншого типу сучасних суспільств.

Усередині світового співтовариства склалися підструктури (міжнародні спільності). Це великі групи держав, що належать до одного соціально-економічного типу суспільства, наприклад, капіталістичні держави. Взаємовідносини елементів світового співтовариства будуються на макрорівні — між підструктурами (Схід — Захід, Північ — Південь) і мікрорівні — між державами всередині спільностей або окремими державами міжнародних спільностей (СНД — Україна, Україна — Росія тощо).

Держави світового співтовариства постійно змінюються, трансформуються. Обсяг та глибина змін різні. Деякі вириваються наперед, створюючи високорозвинені в соціально-економічному відношенні групи. Для інших характерні низькі темпи розвитку.

Часто, якщо це багатонаціональні держави, у них на ґрунті економічного відставання або політичних суперечностей постають міжетнічні конфлікти. Ще інші тривалий час «випробовують» різні варіанти розвитку і замість прямувати до глобального соціального прогресу, залишаються на його узбіччі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]