Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Adminposlugi_i_dogovori_shpora_1-22_bez_15_21.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
65.02 Кб
Скачать

14. Розкрийте поняття “компетенційних” адміністративних договорів.

Компетенційні адміністративні договори – це такі договори, які розмежовують компетенцію між суб’єктами владних повноважень. До них можна віднести:

- договори між органами місцевого самоврядування про перерозподіл окремих повноважень та бюджетних коштів (ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», БК України);

- договори між місцевим органом виконавчої влади та органом місцевого самоврядування щодо здійснення спільних програм, створення спільних органів та організацій (ЗУ «Про місцеві державні адміністрації») тощо.

15. Охарактеризуйте структуру адміністративного договору, як юридичного документу.

16. Розкрийте принципи надання адміністративних послуг.

ЗУ Про адміністративні послуги:

Державна політика у сфері надання адміністративних послуг базується на принципах:

1) верховенства права, у тому числі законності та юридичної визначеності;

2) стабільності;

3) рівності перед законом;

4) відкритості та прозорості;

5) оперативності та своєчасності;

6) доступності інформації про надання адміністративних послуг;

7) захищеності персональних даних;

8) раціональної мінімізації кількості документів та процедурних дій, що вимагаються для отримання адміністративних послуг;

9) неупередженості та справедливості;

10) доступності та зручності для суб’єктів звернень.

17. Поняття “стандарт адміністративних послуг”.

Стандарт адміністративної послуги – це акт, який видається суб'єктом відповідно до нормативно-правових актів, що визначають порядок надання адміністративної послуги, та містить інформацію про адміністративну послугу і процедуру її надання, зокрема умови та відповідальних осіб.

18. Охарактеризуйте процедуру укладення, виконання та припинення адміністративних договорів.

У діючому адміністративному законодавстві практично не прописується порядок укладення адміністративних договорів. Поведінка на виконання адміністративного договору може виражатись у діях, які можуть мати як юридичний, так і організаційний характер, тобто не всі дії мають правові наслідки. Правомочність на виконання договору в юридичному аспекті, направлена на досягнення результату за договором повинна мати три складових: намір, волевиявлення, правомірність. Наміри, які визначають спрямованість здійснення дій на виконання договору чи утримання від них, відображаються у волевиявленні і тягнуть з однієї сторони виконання договору, а з іншої прийняття цього виконання іншою стороною. Виконання адміністративного договору має бути здійснене відповідно до вимог законодавства та умов самого договору тією особою, яка має на це певні повноваження.

Щоб досягти реалізації умов адміністративного договору, необхідна наявність правомочності на його виконання та фактичне здійснення дій, які є змістом поведінки сторін зазначених в договірних нормах. На виконання адміністративного договору суб'єкти владних повноважень мають здійснювати дії чи комплекс дій обумовлених їх завданнями та функціями, тому вони (дії) матимуть управлінський та організаційний характер. При чому, це може бути комплекс дій (однорідних чи різних) або разова дія - прийняття рішення про передачу субвенцій, або їх неперервна сукупність - у здійснені взаємодії, проведенні спільних заходів тощо.

Правомочність на припинення адміністративного договору у відповідних суб'єктів, означає породження юридично значимого результату, що дає змогу говорити про припинення відносин між сторонами при досягненні цілі (мети) договірного регулювання. Також припинення відносин можливе при наявності обставин коли задоволення потреб чи досягнення мети об'єктивно неможливе. При цьому, таке невиконання може не вважатись порушенням адміністративного договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]