Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори История.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
458.24 Кб
Скачать

15.Велика Руїна. Гетьманщина.

Намагаючись заснувати в Україні династію козацьких правителів, Хмельницький допустив, щоб після нього (1657 р.) гетьманом обрали його шістнадцятирічного сина Юрка, що було цілковитим зневажанням мудрих січових традицій. І, як результат, – руїна України, яка розчахнулася за гетьманування цієї нездібної і, загалом, глибоко нещасної людини. Справу довершило об’єднання козацької України з Московським царством. Проте старшина наполягала на тому, що це є народ єдиновірний і, бачиться, ще не завдавав кривди народу українському, а приймати протекторат польського короля чи турецького султана, було “що самогубство”.

4 вересня 1657 р. у Чигирині відбулася старшинська рада при зачинених воротях, яка до повноліття Юрія Хмельницького поклала виконання гетьманських обов’язків на Івана Виговського. Настала "Велика руїна" - тридцять років кривавої козацької міжусобиці. 1657 p., жовтень - Укладення Іваном Виговським союзу зі Швецією. 1658 p., вересень-Укладення Гадяцького договору угоду про повернення Козацької держави під скипетр короля Польщі. Гадяцький трактат спирався на ідею перетворення Речі Посполитої у федерацію Корони Польської, Великого князівства Литовського і Великого Князівства Руського, тобто Козацької держави в межах, які на той час склалися. Усі три частини федерації мали об’єднуватися особою спільно вибраного короля, спільним виборним сеймом і зобов’язанням погоджених військових дій проти зовнішнього ворога; Українська держава позбавлялася права на міжнародні відносини. Червень 1659 p. - Конотопська битва: Перемога Виговського, який не скористався наслідками битви. Після звершення Виговського(1659р.) радниками Юрія стали П.Дрошенко та І.Сірко. Жовтень 1659 p. – Переяславський договір, який фактично перетворював Україну на автономну частину Росії: переобрання гетьмана з дозволу царя, заборона відносин з іншими країнами, Київська митрополія підпорядковувалась Московському патріархату. 1660р. – Слободищенський трактат, за яким Україна переходила до Польщі на умовах автономії. 1663 p. – зрекання престолу Хмельницьким, козацька (Чорна) рада. Проголошення гетьманом Івана Брюховецького.

Гетьманщина

Лівобережна Україна

1663-1668 pp. - «Чорна рада»(1663) та гетьманство Івана Брюховецького на Лівобережній Україні. Налагодження відносин з Московією, в решті решт розрив з Москвою.

1665 p.,жовтень -Підписання Іваном Брюховецьким Московських статей.

1667 p.,30 січня -Андрусівське перемир'я між Москвою та Річчю Посполитою. Закінчення московсько-польської війни.

1669 p.,березень -Обрання лівобережним гетьманом Дем'яна Многогрішного. Укладення Глухівських статей.

1669 p., березень-Старшинська козацька рада в Корсуні разом з Петром Дорошенком ухвалює рішення визнати протекторат Туреччини над Правобережною Україною.

1674 p., червень- обрання гетьманом Лівобережної України Івана Самойловича. Державні інтереси з Московщиною. Підписання Конотопських статей.

1672 p., серпень Взяття об'єднаним козацько-турецьким військом Кам'янця.

1676 p. -Туреччина проголошує Юрія Хмельницького гетьманом України.