Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
122 Мет_рек_ВиробнПрактика_2012.doc
Скачиваний:
211
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.7 Mб
Скачать

5. Особливості організації практики

На початку практики студенти проходять інструктаж з охорони праці, ознайомлюються з правилами внутрішнього розпорядку організації (підприємства, установи тощо), порядком отримання документації, правилами користування обладнанням і матеріалами.

За наявності вакантних місць та у разі, якщо зміст роботи відповідає вимогам програми практики, студенти можуть бути зараховані на штатні посади.

На студентів-практикантів під час проходження практики розповсюджується законодавство про працю та правила внутрішнього розпорядку організації (підприємства, установи тощо), порядком отримання документації, правилами користування обладнання і матеріалами.

Тривалість робочу часу студентів під час проходження практики регламентується Кодексом законів про працю України та іншими законодавчими актами, що встановлюють соціально-трудові відносини, і складає для студентів віком від 15 до 16 років 24 години на тиждень, від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, від 18 років і старше – не більше 40 годин на тиждень.

Заняття та екскурсії під час практики

Планування й проведення занять та екскурсій здійснюється спільно керівниками практики від інституту та бази практики.

Заняття під час практики можуть проводитися у вигляді лекцій, семінарів, практичних і лабораторних робіт, які сприятимуть поглибленню теоретичного навчання з використанням матеріальних можливостей і продукції бази практики. Заняття мають розкривати студентам перспективи розвитку спеціальності, допомагати у вивченні дисциплін навчального плану, виконання практичних завдань з цих дисциплін і готувати студентів до наступної виробничої діяльності після закінчення інституту. Для проведення таких занять необхідно залучати найкваліфікованіших учених і співробітників бази практики.

Екскурсії під час практики проводяться з метою набуття студентами найповніших уявлень про базу практики, її структуру, взаємодію її окремих підрозділів, чинну систему управління. Для поширення світогляду й ерудиції студентів екскурсії доцільно проводити не тільки на базі, де вони проходять практику, а по можливості й на інших підприємствах і в установах, що являють інтерес для студентів-практикантів. Рекомендується відвідувати виставки комп’ютерної техніки та нових інформаційних технологій, що періодично проводяться в Чернівцях чи інших містах, де студенти проходять практику.

Час, що відводиться на заняття та екскурсії для студентів, не повинен перевищувати шести годин на тиждень.

Навчально-методична література

Для виконання програми практики студент має ознайомитися з літературою, яка відсутня в інституті і є на базі практики: нормативні матеріали, описи, наочні посібники, технічна документація тощо. Перелік навчально-методичної літератури встановлюється разом керівниками практики від підприємства та інституту. Цей перелік повинен бути мінімальним за номенклатурою та обсягом і реально враховувати резерв часу студентів-практикантів.

Ведення щоденника виробничої практики

Роботу, виконану в період практики, студент-практикант щоденно коротко описує в щоденнику.

Щоденник виробничої практики (додаток Б) – основний документ, що підтверджує виконання практикантом програми практики та календарного плану-графіка її проходження.

В перший день практики студент у розділі 2 щоденника оформляє календарний план-графік. Проведені роботи по кожному пункту календарного плану-графіка відмічаються у розділі 2 (примітки про виконання) щоденника виробничої практики і підтверджуються керівниками практики від підприємства й кафедри.

На кінцевому етапі проходження практики керівник від підприємства разом з керівником від кафедри оцінюють роботу студента-практиканта у вигляді характеристики, записаної в щоденнику та завіреної печаткою.

Всі записи в щоденнику підтверджуються підписами керівників практики від кафедри ЕК та ІС та бази практики.

Збір матеріалу для написання звіту з практики

Під час практики студент повинен ознайомитися з роботою підприємства (установи) та його окремих підрозділів (відділів); зібрати, систематизувати і проаналізувати матеріал, необхідний для підготовки звіту з практики, а також вивчити спеціальну літературу та інструкції, що стосуються обраного напрямку роботи.

Збір і обробку матеріалу практиканти здійснюють самостійно на основі аналізу виробничої документації (технологічної, планової, облікової, нормативної та ін.) й особистого спостереження за виробничими та іншими процесами. Для узагальнення матеріалів, зібраних під час практики і підготовки звіту, студенту в кінці практики відводяться 2-3 дні.

Форми та методи контролю

На базах практики є установлений режим праці, з яким повинен бути ознайомлений студент, оскільки контролюється час початку та закінчення роботи.

Система поточного контролю виконання програми практики включає щотижневу перевірку ведення щоденника практики керівником практики від кафедри ЕК та ІС, а також проміжний контроль та захист студентами виконаних практичних завдань з дисциплін, що вивчаються в інституті, пред’явлення керівнику відповідних розділів звіту з практики.

Система підсумкового контролю виконання окремих розділів і всієї програми практики передбачає оцінку роботи студента-практиканта керівником від підприємства разом з керівником від кафедри у вигляді характеристики, записаної в щоденнику і завіреної печаткою, а також підтвердження записів у щоденнику підписами керівників практики від кафедри ЕК та ІС та бази практики. Остаточно результат практики визначається у процесі складання студентом заліку, що полягає в захисті звіту про практику перед комісією і виставленні диференційованої оцінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]