Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Poland.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
299.01 Кб
Скачать

5. Перспективи розвитку економіки країни

Польща є найбільшою за площею та кількістю населення серед нових країн ЄС. Вона має значний економічний потенціал , що , безперечно, буде відігравати велику роль у розширеному Європейському Союзі. Також вона має ряд конкурентних переваг порівняно з найрозвинутішими країнами Єврозони, головні з них:

- Низькі витрати на заробітні плати;

- Сприятливі податкові умови як для зовнішніх, так і внутрішніх інвестицій.

Аналітики стверджують, що потенціали економік нових та старих членів союзу поки ще неможливо порівняти, оскільки нові члени перебувають в зовсім інших умовах. Разом з тим темп приросту ВВП Польщі, темп приросту ефективності праці значно перевищує темпи приросту показників «старожилів» і економіка не так сильно піддається спаду внаслідок глобальних кризових явищ, хоча до рівня розвинутих країн Єврозони ще далеко.

Радник голови Національного банку Польщі Мирослав Ґроницький вважає, що для Польщі характерне небажання заощаджувати і це одна з небезпек для її економіки. Проте, не внутрішня, а саме зовнішня заборгованість Польщі, – на думку експерта, – найнебезпечніша, бо вона сьогодні (враховуючи усі відповідні чинники) більша, ніж в Аргентині, коли та впала в економічний колапс.  Мирослав Ґроницький: Прошу пам’ятати – те, що ми, розвиваючись більше 20-ти років, імпортували капітал, в той чи інший спосіб, позичали гроші, – це призвело до того, що ми нині, при кризі зовнішньої заборгованості, справді досить піддатливі до впливу різного роду проблем. Тому, якщо Європа матиме клопоти, – а більшість нашої заборгованості саме у Європі, – то будуть клопоти і в нас. Причому, йдеться не про державний сектор, який має певні резерви, а про приватний сектор, який підстраховки немає.

І все ж, щодо прогнозів на майбутнє, – Мирослав Ґроницький – оптиміст. Мирослав Ґроницький: Правдоподібність розпаду єврозони радше невелика і я вважаю, що протягом наступних двох років ми зафіксуємо економічне зростання в рамках 2-2,5%. Послаблення злотого матиме вплив на інфляцію, тож вона буде вищою. 2014 року спостерігатимемо нижчий споживацький та інвестиційний попит. Експорт може бути на скромному плюсі.  Але Польща й надалі буде країною, яка в Європейському Союзі розвиватиметься найшвидше. Тим більше, що увесь ЄС, у середньому, найбижчі два роки йтиме вперед на рівні 1%.  Експерт стверджує, що Польща вичерпала можливості занадто легкого фінансування економічного зростання: йдеться про надходження капіталу, про позики грошей, про те, що допомогові євросоюзні кошти нині також під знаком запитання. Найголовніше, – на думку радника голови Національного банку Польщі Мирослава Ґроницького, – збільшити, за допомогою макроекономічних механізмів, заощадження в економіці Польщі.[6]

Список використаних джерел

  1. http://geoknigi.com - http://geoknigi.com/book_view.php?id=191

  2. http://www.kbuapa.kharkov.ua - http://www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/conf/2011-2/doc/3/01.pdf

  3. http://ua.textreferat.com - http://ua.textreferat.com/referat-3875-2.html

  4. http://ukrbukva.net - http://ukrbukva.net/page,5,48536-Ekonomiko-statisticheskiiy-analiz-vneshneiy-torgovli-Pol-shi.html

  5. http://www.tpp.lviv.net - http://www.tpp.lviv.net/zek/Numbers/2002/3-4/s01/info_01.htm

  6. http://www.polradio.pl - http://www.polradio.pl/5/119/Artykul/82417

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]