Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
madey_ist_ukr_cultury.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

Лекція 2. Культура первісного часу

манське» лікування хвороб; господарська магія – забезпечення вро жаю або успіхів у полюванні; словесна (вербальна) магія.

Первісні люди мали уявлення про існування безсмертної, неза лежної від тіла душі людини – анімізм. Вони вірили в те, що померла людина, точніше її душа, якимось чином продовжує існувати, пе реселяється в загробне життя. Крім того, анімізм передбачає існуван ня духів – надприродних фантастичних істот.

Існування душі після смерті уявлялось первісній людині ана логічним життю людини. Душі приписувалися звичайні людські по треби: в їжі, одежі. Цим пояснюється звичай одягати на померлого кращу одежу і прикраси, класти в труну предмети праці, залишати на могилі їжу і воду.

Термін «анімізм» утворено від латинських слів «аnіmа» – душа, і «аnіmus» – дух. У науковий обіг цей термін запровадив відомий англійський етнолог Е.Б.Тайлор (1832–1917) в фундаментальній праці «Первісна культура» (1871) для позначення стадії в історії розвитку культури.

Словник термінів та понять теми

Анімізм (від лат. аnimа – душа) – уявлення первісних людей про безсмертя душі й про можливість існування її окремо від тіла; наділення природних явищ людськими якостями.

Антропогенез – виникнення людини, процес виділення людини з тва ринного світу, олюднення мавпи під впливом суспільної прак тики.

Антропоморфізм – наділення явищ природи, тварин, предметів і фан тастичних створінь людськими властивостями, а також уявлен ня божества в образі людини.

Ареал – зона поширення видів тварин, рослин, корисних копалин, мов, діалектів.

Архетип (від гр. аrche – початок і typos – образ) – прообраз, первісна форма.

Генезис – походження, виникнення, процес утворення. Гомо сапієнс – людина розумна.

31

Кордон М.В. «Українська та зарубіжна культура»

Етимологія (від гр. etymos – справжній і lоgos – вчення) – розділ мовознавства, що вивчає походження слів. Народна етимологія

– це намагання пояснити ту чи іншу назву за звуковою її подібністю до іншого, вже відомого слова.

Етногенез – походження народів як історико етнічних спільнот.

Ідеографія (від гр. idea – поняття, ідея і grapho – пишу) – система письма, яка складається з ідеограм. Останні позначають зміст, суть слова, є його умовним знаком. У деяких народів ідеографія існує й досі, наприклад, китайське письмо. Досить досконалими ідеограмами є сучасні цифри і арифметичні знаки.

Інцест – одруження безпосередніх родичів (батько–дочка, мати–син, брат–сестра).

Культурогенез – виникнення культури.

Магія (від грецьк. «mageia» – чародійність) – віра в надприродну мож ливість впливу практичної дії людини на об’єктивну дійсність; ряд символічних дій та ритуалів із заклинаннями і обрядами.

Матріархат – форма первіснообщинного суспільства, в якому ро дові групи утворювалися на основі спорідненості за жіночою (материнською) лінією з провідним становищем жінки у господарськомуі суспільному житті.

Мезоліт – епоха кам’яної доби, що була перехідною між палеолітом і неолітом. За мезоліту поширюються лук, стріли, плоскі гар пуни з рогу благородного оленя.

Міф – давнє уявлення народів про походження життя на Землі та явищ природи, про легендарних героїв, богів, про щось фанта стичне, вигадане, неіснуюче.

Міфологія – форма суспільної свідомості, що несе в собі узагальнене та водночас персоніфіковане уявлення народів про світ речей та явищ. Відзначається нерозчленованістю світу реальності та уяви і реалізується в ритуалах і магії.

Моногамія – одношлюбність.

Неоліт – новий кам’яний вік, заключний період кам’яної доби. В ціло му неоліт датується періодом від VI до II тис. до н.е., хоча у деяких районах – на Близькому та Середньому Сході, в Індії та Китаї – неоліт тривав лише до початку IV тис. до н.е.

32

Лекція 2. Культура первісного часу

Ойкумена – заселена людьми земля.

Палеоліт – давній кам’яний вік, перша, раніша епоха кам’яної доби. Датується від виникнення людини до 10 тис. років тому.

Петрогліфи – стародавні зображення на скелях, каменях, стінах пе чер тварин, птахів, людей, знаків.

Піктографія – один з перших видів писемності – зображення пред метів, явищ і подій за допомогою умовних знаків, малюнків.

Полігамія – багатошлюбність.

Проміскуїтет (від лат. рromiscuus – змішаний, спільний) – термін для позначення нічим не обмежених статевих відносин, невпо рядковані шлюбні відносини між чоловіками і жінками.

Ритуал – особлива програма поведінки, в якій актуалізується зв’я зок колективу з минулими нормами життя предків.

Соціогенез – виникнення суспільства.

Табу – у первісних народів заборона певних слів, дій, предметів, по рушення якої нібито неминуче спричиняє тяжке покарання, щось заборонене, чого не можна торкатися.

Тотем – тварина, рослина, інколи неживий предмет або явище при роди, які були об’єктом поклоніння роду або племені та їхнім охоронцем; герб племені із зображенням тотема.

Тотемізм – віра в існування прабатька окремого роду, людини – пев ної тварини, рослини; культ тварин і рослин.

Фетиш – неживий предмет, який, за уявленнями віруючих, наділе ний надзвичайною, чудодійною силою і служить об’єктом обо жнення; об’єкт сліпого поклоніння; річ або людина, перед якою сліпо схиляються.

Фетишизм (від франц. «fetiche» – ідол, талісман) – віра в надпри родні властивості матеріальних предметів, як природних, так і зроблених людиною.

Фонографія (від грецьк. «рhone» – голос, «grafo» – пишу) – система письма, яка складається із знаків (фонограм). Вони означають звукові елементи слова, тобто склади або звуки (фонеми). Є два різновиди фонографії – складове письмо (наприклад індійське) і буквене (наприклад українське).

33

Кордон М.В. «Українська та зарубіжна культура»

Питання до самоконтролю

1.Які є версії щодо походження людини?

2.Які початкові форми організації первісного суспільства?

3.Назвати перші галузі господарської діяльності людини.

4.Що дала людству неолітична революція?

5.Які особливості матеріальної і духовної культури первісного суспільства?

6.Назвати знаряддя праці первісної людини.

7.Яка історична наука вивчає історію за допомогою речей, пам’ят ників життя людей?

8.Як називались стародавні зображення на скелях, каменях, стінах печер тварин, птахів, людей, знаків?

9.Що таке ойкумена?

10.Що таке астральний культ?

11.Яке найстаріше місто в історії людства?

12.Які причини виникнення релігії в первісному суспільстві?

Завдання для тестової перевірки знань студентів.

1.Цілком сучасна людина з’явилась: а) 60 тисяч років тому; б) 40 тисяч років тому; в) 20 тисяч років тому.

2.Перші галузі господарської діяльності людини: а) збирання; б) землеробство; в) скотарство; г) полювання; д) рибальство.

3.На зміну збиральництву та полюванню приходить землероб ство та скотарство:

а) 25 тисяч років тому; б) 15 тисяч років тому; в) 10 тисяч років тому.

34

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]